• Code

    T.53995

  • Aantal ECTS credits

    3

De module Economie bestaat uit twee delen, te weten een maatschappelijk en een bedrijfskundig deel. 

De maatschappelijke invalshoek
De maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) is een belangrijk hulpmiddel bij de ex ante (Latijn voor van tevoren) onderbouwing van beleidskeuzes. Een MKBA geeft inzicht in de positieve en negatieve effecten van beleidsopties op de maatschappij, en helpt bij het verbeteren en vergelijken van en kiezen tussen verschillende oplossingsrichtingen. Dit ondersteunt de besluitvorming over een voorgenomen maatregel. De MKBA is toepasbaar op alle soorten maatregelen en op alle beleidsterreinen. 

De bedrijfskundige invalshoek
Bedrijven en instellingen ontwikkelen beleid om doelen te realiseren (planning) en stellen deze in de loop der tijd bij als de omstandigheden dit verlangen (control). Planning and control is een essentieel onderdeel van de managementfunctie. Om deze functie te kunnen uitoefenen, heeft het management van een organisatie derhalve voortdurend behoefte aan informatie, die direct of indirect financieel van aard is. In de cursus Economie maak je kennis met de basis van het bedrijfseconomische begrippenstelsel. Met deze kennis en inzichten begrijp je financieel getinte managementinformatie waarmee een professional in de beroepspraktijk rekening dient te houden.

Beide delen zijn te zien als een eerste kennismaking. Voor studenten BSK vormen deze delen een opstap naar de twee modulen die zijn opgenomen in de post-propedeusefase, te weten Financieel management van non-profit organisaties en de module Circulaire Economie en Businessmodellen

Toetsvorm Digitaal/Digital (D)

Toetscriteria

Onbekend.