Warmteoverdracht

  • Code

    L.25380

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    2, 4

Warmteoverdracht is een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven, zoals  verwarming/koeling van gebouwen. In de industrie moeten temperaturen tijdens processen binnen bepaalde grenzen gehouden worden: een processtroom mag niet te veel afkoelen, de beitel van een draaibank mag niet te heet worden en de gecontroleerde warmtebehandeling van metalen om eigenschappen te verbeteren.   

Deze module behandeld berekenen van warmtestromen en thermisch doorrekenen van apparaten en processen. Doel is beheersing van temperaturen. Hiervoor moet je de drie mechanismen (straling, geleiding en convectie) kennen en toe kunnen passen.   

Verder wordt een zeer belangrijk apparaat binnen de industrie behandeld: de warmtewisselaar.  In het prakticumgedeelte verricht je metingen aan een warmtewisselaar, en trek je op basis van gegevensanalyse conclusies betreffende de bruikbaarheid van de warmtewisselaar in een bepaalde bedrijfssituatie.    

Na afronding van de module kun je de basis van warmteoverdracht toe passen. Je kan  een warmtewisselaar dimensioneren en warmtestromen in diverse situaties analyseren en optimaliseren. 

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

Aan het eind van de module kan de student: 

  1. warmtestromen in veel voorkomende praktijksituaties berekenen met behulp van de energiebalans / evenwichtsbenadering 

  2. warmtestromen in veel voorkomende praktijksituaties berekenen met behulp van de thermische-netwerkbenadering 

  3. de warmteoverdrachtscoëfficiënt voor vrije en gedwongen convectie berekenen door de juiste Nu-correlaties te selecteren, deze te controleren en de geldigheid hiervan te onderbouwen 

  4. warmtestromen berekenen en optimaliseren door het selecteren en dimensioneren van warmtewisselaars met behulp van de zogenoemde LMTD-methode en de NTU-methode 

  5. enerzijds de tijd benodigd voor afkoeling of opwarming van een voorwerp tot een gewenste temperatuur en anderzijds de temperatuur van dat voorwerp op een gegeven tijdstip berekenen met behulp van de ‘lumped capacitance method’ (dit is een instationaire situatie, waarin veranderingen over een bepaalde tijdsperiode plaatsvinden) 

  6. een praktische meetopdracht uitvoeren 
    Opstellen van een meetplan 
    Uitvoeren van metingen en rapporteren met behulp van Excel 
    Analyseren van meetonnauwkeurigheden 
    Extrapoleren van gegevens
    Uitvoeren van een theoretisch onderzoek naar een bepaalde Nusselt-correlatie 
    Kritisch beoordelen van de uitkomsten 

Werkvorm

Code Naam
WC Werkcollege
T.52660 Warmteoverdracht