Warmteoverdracht

  • Code

    T.52660

  • Aantal ECTS credits

    5

Warmteoverdracht is een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven, zoals  verwarming/koeling van gebouwen. In de industrie moeten temperaturen tijdens processen binnen bepaalde grenzen gehouden worden: een processtroom mag niet te veel afkoelen, de beitel van een draaibank mag niet te heet worden en de gecontroleerde warmtebehandeling van metalen om eigenschappen te verbeteren.   

Deze module behandeld berekenen van warmtestromen en thermisch doorrekenen van apparaten en processen. Doel is beheersing van temperaturen. Hiervoor moet je de drie mechanismen (straling, geleiding en convectie) kennen en toe kunnen passen.    

Verder wordt een zeer belangrijk apparaat binnen de industrie behandeld: de warmtewisselaar.  In het prakticumgedeelte verricht je metingen aan een warmtewisselaar, en trek je op basis van gegevensanalyse conclusies betreffende de bruikbaarheid van de warmtewisselaar in een bepaalde bedrijfssituatie.   

Na afronding van de module kun je de basis van warmteoverdracht toe passen. Je kan  een warmtewisselaar dimensioneren en warmtestromen in diverse situaties analyseren en optimaliseren. 

Toetsvorm N.v.t./Not applicable/Nicht anwendbar (N)

Toetscriteria

De theoretische module, met toetscode T.52660, wordt getoetst in de vorm van een practicum (DT.47616) en een digitaal tentamen (DT.47615) in  Möbius. Deze laatste heeft een duur van 120 minuten. Bij het digitale tentamen is het de student toegestaan een formuleblad van één enkelzijdig A4 te gebruiken. Let op: dit formuleblad wordt NIET door de opleiding of de docent verzorgd, maar is door de student zelf te maken. 

Het practicum wordt gedaan door het inleveren van een meetplan, welke door de docent nagekeken wordt. Bij goedkeur mogen de studenten in groepjes van 2 personen metingen uitvoeren aan de practicumopstelling. Deze metingen dienen uitgevoerd te worden in de eigen tijd van de student(en). Op basis van de metingen produceren de studenten een meetrapport dat dient te voldoen aan de eisen gesteld in de practicumhandleiding. Het meetrapport dient uitgevoerd te worden in Excel-format, waarin de uitkomsten kritisch geëvalueerd worden. 

De toetsing van de gehele module wordt gedaan op basis van de volgende weging: 

Eindbeoordeling= (1x schriftelijk tentamen)+(1x meetrapport):2

Cesuur: 

De module als geheel is afgerond indien de eindbeoordeling een cijfer 5.5 of hoger gescoord is, waarbij voor zowel het practicum als het digitaal tentamen een 5.0 of hoger gescoord dient te zijn overeenkomstig de volgende cesuur: 

Punten: 

0-14 

15-24 

25-34 

35-49 

50-56 

57-64 

65-74 

75-84 

85-94 

95-100 

Cijfer: 

10