Aandrijftechniek

  • Code

    L.25401

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    4, 2

In deze module leer je de componenten in elektrische, pneumatisch en hydraulische aandrijvingen kennen en hoe je deze kan toepassen in een ontwerp. 
Hierbij beginnen we met het analyseren van en rekenen aan bewegingen van mechanische systemen (aan de hand van bewegingsprofielen, snelheden, versnellingen, krachten, koppels, vermogens, energie en rendement).  

Voor de elektrische aandrijvingen komt de benodigde basiskennis uit de elektrotechniek aan bod (rekenen aan gelijkstroom en wisselstroom), de werkingsprincipes van een aantal veelgebruikte elektromotoren en de karakteristieken van deze motoren. Voor pneumatiek en hydrauliek leer je over de verschillende actuatoren (bijv. cilinders), de componenten om deze aan te sturen, en het opstellen en lezen van diagrammen.  

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

  1. Kennis hebben over de werking, karakteristieken en toepasbaarheid van veelgebruikte componenten in elektrische, hydraulische en pneumatische aandrijvingen  

  2. Berekeningen kunnen uitvoeren aan elektrische aandrijvingen (stromen, spanningen, toerentallen, koppels, vermogen, rendementen) 

  3. Berekeningen kunnen uitvoeren aan hydraulische en pneumatische systemen (drukken, krachten, snelheden, debieten, vermogens, rendementen) 

  4. Componenten kunnen selecteren voor een hydraulisch of pneumatisch systeem actuatoren, kleppen/ventielen, druk/snelheidsregelaars en andere veelgebruikte componenten) 

  5. Een ontwerp van een hydraulische of pneumatische systeem op kunnen stellen en dit vastleggen in een schema. 

Werkvorm

Code Naam
T.51357 Aandrijftechniek
WC Werkcollege