Automatisering & Robotica

  • Code

    L.25398

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    3, 1

Vrijwel elke machine bevat componenten actuatoren (motoren, cilinders,...), sensoren en een besturing die er gezamenlijk voor zorgen dat deze machine kan functioneren. Tijdens het ontwerpproces van machines en deelsystemen hiervan is het van belang dat je ontwerpkeuzes kunt maken die te maken hebben met de in- en uitvoerorganen (sensoren/actuatoren) en de besturing.  
 

Daarom leer je in deze module componenten kennen uit de technische automatisering, zoals de verschillende actuatoren, sensoren en besturingselementen. Ook leer je hoe machines geprogrammeerd kunnen worden m.b.v. PLC’s (programmable logic controllers). Op deze manier leer je de mogelijkheden en onmogelijkheden hiervan en kun je in de toekomst meedenken in automatiseringsoplossingen binnen de machinebouw.  

Binnen de technische automatisering spelen industriële robots ook een grote rol. Hiervan leer je de basisprincipes, zodat je tijdens ontwerptrajecten keuzes voor de inzet van robots kan nemen.  

In de vervolgmodule “Aandrijftechniek” zal dieper ingegaan worden op actuatoren zoals elektromotoren, pneumatiek en hydrauliek. 

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

1. Een automatiseringsvraag op kunnen delen in stappen en handelingen die door een machine opgelost kunnen worden 

2. De juiste type sensoren, robot en roboteindeffectoren kunnen kiezen om een proces te automatisern 

3. Een programmaontwerp kunnen opstellen voor een eenvoudig proces 

4. Het proces in CODESYS kunnen visualiseren, programmeren en testen 

Werkvorm