• Code

    T.46408

  • Aantal ECTS credits

    3

Bij het vak Ontwerpen leer je om de gebouwde stad te begrijpen en kwaliteiten te benoemen die het een 'goede' en 'inclusieve stad' maken; een stad waarin de gebruiker tot zijn recht komt en invloed heeft. Aan de basis van iedere ontwikkeling in deze richting liggen ontwerpprincipes, waarmee je in dit vak kennismaakt door zelf te gaan ontwerpen. Drie Deventer wijken/buurten gelden als inspiratiebron en input voor een zelf te bedenken nieuwe wijk. Voor wie is die wijk? Welke kwaliteiten zijn aanwezig? Bij welke ontwikkelingen sluit deze aan? Voor dit vak verwachten we dat je bereid bent (heel) veel te tekenen. Alleen hierdoor krijg je feeling met de stof en kun je bepalen of dit iets is voor jou.

Aan de hand van een concrete methode, beschreven in het boek "responsive environments", wordt in het vak Ontwerpen gekeken naar de ontwerpkwaliteiten van een 'goede stad' en een mogelijk ontwerpbenadering daartoe. De methode gaat over het creëren van een (deel van een) stad die de gebruikers ondermeer maximale keuzemogelijkheden biedt. Het boek noemt dit "responsive places".

In een goede stad is er ruimte en mogelijkheden voor iedereen, het is een inclusieve stad per definitie. Hoe kan het ontwerp van een stad rekening houden met verschillende behoeftes van mensen die in de stad wonen nu en in de toekomst? Het vak zal je hier inzicht in geven. Dat inzicht krijg je door middel van een ontwerpopdracht: je bedenkt/ontwerpt een stuk stad (wijk) op een fictieve locatie aan de hand van de volgende ruimtelijke kwaliteiten: Doordringbaarheid, Verscheidenheid, Leesbaarheid, Degelijkheid, Visuele geschiktheid, Rijkheid en Personalisatie.

Door deze invalshoeken integraal toe te passen leer je een ontwerpproces methodisch in te steken. Al het materiaal dat tot jouw uiteindelijke ontwerp heeft geleid lever je in als portfolio. Hiermee laat je zien dat je de inhoud van het vak hebt begrepen en kunt aanwenden.

Het examenmateriaal omvat wekelijkse tussenwerkstukken en een eindwerkstuk die tesamen het portfolio vormen. Van jou als student wordt daarmee verwacht dat je hier dus wekelijks (gedurende het gehele kwartiel) veel werk voor verzet!

Toetsvorm Werkstuk/Report/Bericht (W)

Toetscriteria

EINDOPDRACHT
Ontwerp je eigen ideale wijk. De locatie is fictief, bestaat dus nog niet! N.B. Al het tekenwerk mag handmatig en/of digitaal. 1. Maak een samengestelde collage van bestaande (voor)beelden. Dit geeft een beeld van het soort mensen, functies, gebouwen, buitenruimten, sfeer en het imago van de nieuwe buurt. Omschrijf kort de waarde van deze referenties. 2. Verwerk het beeld van jouw ideale wijk in één kaart, schaal 1:2000 en teken de wegen, blokken, gebouwen, buitenruimten en kleur de functies in op die kaart. Omschrijf kort hoe de 7 kwaliteiten uit de colleges hierin terugkomen. 3. Maak ook één dwarsdoorsnede, schaal 1:1000 of 1:500 van een belangrijk deel van jouw ideale wijk. Omschrijf kort de kwaliteit hiervan. 4. Geef door middel van ten minste één perspectieftekening een impressie van de sfeer en beleving. 5. BONUS (mag, hoeft dus niet): één maquette ter illustratie van het concept.

PORTFOLIO (compilatie)
Vorm: liggend A3, netjes digitaal leesbaar (pdf) Het portfolio bevat al het gemaakte werk, volgens de volgende indeling: Deel A: eindwerkstuk (collage, kaart, dwarsdoorsnede, 3D schets, eventueel maquettefoto) en tekst van jouw ideale wijk waarin je de theorie toepast). Maximaal 4 A3. Deel B: De tussenwerkstukken zoals eerder ingeleverd, maar nu verschaald tot formaat A5. Met andere woorden: deze 4 verkleinde werkstukken samen op één enkel A3 liggend projecteren per wijk. Dit mag ook als digitale fotootjes verzameld op de nieuwe A3. Oftewel, totaal voor de drie wijken dus 3 x A3. Je levert het complete portfolio (A + B, max 7 bladen) digitaal en fysiek in. Inleverdatum en tijd worden nog gecommuniceerd.