Geweld binnen systemen

  • Code

    L.29578

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    2, 3

Binnen deze leereenheid leren studenten gesprekstechnieken toe te passen binnen de primaire leefomgeving van een ontwricht cliëntsysteem. Hierbij leren studenten met behulp van systemische en oplossingsgerichte vaardigheden geweld in afhankelijkheidsrelaties te bespreken.
Het is één van de methodische gesprekstechnieken die je leert gebruiken om het welzijn van een cliënt en/of cliëntsysteem te bevorderen. De gespreksvaardigheden worden geoefend in vaardigheidslessen. De benodigde achtergrondkennis wordt aangeboden in de hoorcolleges. Deze leereenheid is een verdieping op de gespreksvoering van leerjaar 1.

Voor deze lessen geldt een aanwezigheidsverplichting van 80 %.

Competenties

  • Kwalificatie 2: Bevorderen van sociaal functioneren in en van de primaire leefomgeving

Leerdoelen

2CT6 Je kunt in een gesimuleerde situatie laten zien dat je methodische gesprekvoering kunt toepassen.

2CC1 Je kunt verschillende methodische gesprekstechnieken (online) toepassen binnen de primaire leefomgeving.

2CC2 Je kunt je communicatiestijlen  binnen de primaire leefomgeving (digitaal en face to face) aanpassen aan de fasen van de methodische cyclus.

2CC3 Je weet met welke (3e) partijen je de signalen van sociaal (dis)functioneren van de primaire leefomgeving kunt bespreken.

2CC4 Je kunt je communicatie aanpassen aan de sociale en culturele aspecten van betrokkenen binnen de primaire leefomgeving.

2CC5 Je kunt signalen van verstoord welzijn bespreekbaar maken in de primaire leefomgeving van de client waarbij rekening wordt gehouden met biopsychosociale factoren.

2CK5 Je hebt kennis van methodische gesprekstechnieken t.b.v. het bevorderen van het welzijn van het individu van zijn/haar netwerken.

2CC6 Je kunt je communicatie aanpassen aan de sociale en culturele aspecten van betrokkenen binnen informele netwerken.

2CT7 Je kunt in een gesimuleerde omgeving de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling hanteren.

Werkvorm