- Aantal ECTS credits
30
- Taal
Nederlands
- Plaats
Deventer
- Kwartiel
1, 2
- Vorm
Voltijd
Soort minor | A. Een Saxion minor toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding. |
---|---|
Thema | Life Science, Design & Technology |
Binnen deze minor van 30 ects nemen we je mee in het brede werkveld dat bodem en ondergrond vormt. Expertises en belangen van verschillende gebruikers en vakgebieden komen samen in de minor. Samen verkennen we huidige en toekomstige vraagstukken. vraagstukken. Welke bijdragen, vanuit de eigen studieachtergrond, kunnen hieraan worden geleverd, binnen een interdisciplinair kader?
Vanuit de bodem en ondergrond kunnen veel oplossingen komen voor de actuele grote maatschappelijke opgaven en transities. Maar met daarbij de uitdaging om de bodem en ondergrond zelf veel beter, en vooral veel duurzamer te benutten.
Belangrijk is echter ook het duurzame behoud en bescherming van archeologische waarden ondergronds. Het benutten van de bodem brengt mee dat deze waarden bedreigd worden en dat er passende maatregelen moeten worden genomen om die dreiging weg te nemen. Een uitdaging om alle bodemspecialisten met elkaar samen te laten werken.
Hiervoor zijn mensen nodig die makkelijk verbinding kunnen leggen tussen verschillende disciplines en werkvelden. Die bodem en ondergrond in een breed perspectief kunnen plaatsen. Die kennis hebben, of weten te vinden, over onderwerpen als winning van delfstoffen en energie, alternatieven bieden voor de stikstofcrisis, omgaan met stedelijke ruimtedruk, weten hoe het landschap gebruikt is in het verleden en wat we daarvan kunnen leren voor de toekomst of de stijging van de zeespiegel. Van archeologie tot en met civiele techniek.
Die mensen zijn keihard nodig. De kennis over onze bodem en de aandacht daarvoor binnen overheden en bedrijfsleven verschraalt.
Deze minor leidt studenten op tot ‘bodemprofessional van de toekomst’ en wil meer studenten informeren over, en enthousiasmeren voor het werkveld van bodem en ondergrond. En wil samen met het werkveld en studenten van verschillende opleidingen oplossingen onderzoeken voor actuele en toekomstige bodemvraagstukken.‘Bodem en ondergrond’ is een uniek onderzoeksthema. Samen met onderzoekers van Saxion en professionals uit het werkveld doe je onderzoek en bedenk je oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die spelen op dit onderzoeksterrein. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar de effecten van bodemdaling op infrastructuur, inclusief erfgoed als gebouwde monumenten en vindplaatsen, maar zou je ook vanuit het verleden kunnen kijken naar hoe men vroeger omging met het landschap om te kijken of je deze toepassingen nu zou kunnen gebruiken!
Dus help jij mee om na te denken over klimaatvraagstukkenIn deze minor leer je het brede werkveld rond bodem en ondergrond beter kennen, van erfgoed en archeologie tot ruimtelijke ordening of civiele techniek. Wat zijn de vraagstukken die in het werkveld en de maatschappij spelen en welke bijdrage kun jij vanuit jouw eigen studie samen met andere studenten leveren aan deze vraagstukken.
In drie inhoudelijke modules nemen we je mee in de context van bodem en ondergrond. Daarbij zoomen we in op thema’s alsDe minor bestaat uit vier leeractiviteiten: drie inhoudelijke modules, waarbinnen je de basiskennis krijgt aangereikt, die je vervolgens in een praktijkopdracht in een multidisciplinair team gaat toepassen (praktijkgericht onderzoek).
De drie inhoudelijke modules worden vormgegeven door een serie aan hoor- en werkcolleges, waarbij je aan de hand van praktijkvoorbeelden de theorie rondom bodem en ondergrond leert kennen. Tijdens het praktijkgericht onderzoek werk je in een groep onder begeleiding van een coach aan een opdracht van het werkveld/de maatschappij. Daarbij wordt aandacht besteed aan je onderzoeksvaardigheden, maar ook aan je professionele houding.
Het eindresultaat presenteren jullie aan een opdrachtgever in een workshop, waarbij ook de andere teams hun project en resultaat presenteren.
Tevens vertaal je met je groepsgenoten het eindresultaat van het project naar een product dat op de website van de Bodembreed Academie (www.bodembreedacademie.nl) kan worden gepubliceerd.Leereenheden
Verplichte vakken
Code | Naam |
---|---|
L.30338 | Engineering the Future (under)world (EFW) |