- Aantal ECTS credits
30
- Taal
Nederlands
- Plaats
Deventer
- Kwartiel
1, 3
- Vorm
Voltijd
Soort minor | B. Een Saxion minor die open staat voor studenten van meerdere opleidingen |
---|---|
Thema | Economie, Management en Organisatie |
In wat voor wereld leven we nu, hoe zijn we hier gekomen en hoe kunnen we de toekomst vormgeven? Om deze vragen te kunnen beantwoorden nemen we je mee op een intellectuele wereldreis, vanuit het verleden, via het heden naar de toekomst. Vanuit verschillende perspectieven leer je te kijken naar jezelf, de maatschappij en de wereld. Je ontdekt waarom algemene kennis en vaardigheden zo belangrijk zijn om je eigen weg te vinden en een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld van morgen. Kernbegrippen in deze inspirerende minor zijn bewustwording, nieuwsgierigheid en een mondiaal perspectief.
De minor is opgebouwd uit een viertal modules: Mondiale bewustwording, Wetenschappen, Nieuwe Economie en het Project Maatschappelijk Vraagstuk.
Mondiale bewustwording
In deze module ga je een zo breed mogelijke basis leggen om beter begrip te krijgen wat er nu speelt in de wereld en voor welke uitdagingen we staan. We doen dit door het mondiale perspectief te nemen. Je leert zo alles over zaken als geschiedenis, cultuur, religie, ethiek en geopolitiek. Maar ook over onderhandelen en internationale samenwerkingsverbanden (o.a. EU en VN). Hoe kunnen we individuele, nationale en globale belangen tegen elkaar afwegen?
We bestuderen niet alleen theorie maar gaan daar zelf direct mee aan de slag. De module bevat diverse excursies, onder andere naar Den Haag (Tweede Kamer), Brussel of Straatsburg (Europees Parlement).
Wetenschappen
In een tijdperk van nep-nieuws en deepfakes is het belangrijk zin en onzin goed van elkaar te kunnen onderscheiden. We maken daarom kennis met enkele belangrijke wetenschappen, waarbij je colleges krijgt van verschillende docenten. We besteden aandacht aan wetenschapsfilosofie, enkele sociale wetenschappen en aan natuurwetenschappen.
Nieuwe Economie
De nieuwe economie is een toekomstbestendige economie: klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens. We laten zien waarom het oude economische denken tegen haar grenzen aanloopt en welke andere zienswijzen er zijn. We bestuderen aan de hand van data, de planetaire grenzen en het sociale fundament. We maken kennis met de Sustainable Development Goals en het Global Reporting Initiative. We reiken handvatten aan hoe consumenten, bedrijven en overheden in de toekomst beter kunnen bijdragen aan brede welvaart.
Project Maatschappelijk Vraagstuk
In een project ga je werken aan een door jezelf gekozen (bedrijfskundig, politiek of maatschappelijk) vraagstuk. Je benadert dit vraagstuk vanuit vijf verschillende perspectieven: het historisch, ecologisch/milieutechnisch, Nieuw Economisch, sociaal en technologische perspectief. Voor de eindpresentatie van het project zijn diverse vormen mogelijk.
Studenten die deze minor volgden, zeggen hierover:
- “Ik heb in een half jaar meer geleerd dan in de hele twee jaar van mijn eigen studie.”
- “Het is veel werk, maar leuk.”
- “Als je je kennis wil vergroten over vele onderwerpen moet je deze minor kiezen.”
- “Onderschat de zwaarte niet.”
Studiebelasting
Er wordt in deze minor serieus gewerkt. Zoek je een minor die je met minimale inspanning kunt doen, kijk dan verder. We organiseren colleges op 4 dagen per week, 3 klokuren per dag. Aanwezigheid bij de colleges is een belangrijke randvoorwaarde voor succes. Excursies en gastlessen vormen een belangrijk onderdeel van het programma. Tijdens de excursieweken maken we lange dagen, maar is er ook ruimte voor gezelligheid.
Rooster
Doorgaans 4 dagen per week (maandag t/m donderdag), 2 bijeenkomsten van 1,5 uur (4x45 minuten).
Excursies en gastlessen
Onze ideale student is bovenal nieuwsgierig naar van alles. Eerder een generalist dan een specialist. De minor Algemene Ontwikkeling is de afgelopen jaren steeds aantrekkelijk geweest voor studenten vanuit een groot aantal verschillende opleidingen die als gemeenschappelijke noemer hebben dat ze buiten hun eigen vakgebied willen kijken en zich breder willen ontwikkelen.
Schriftelijke en mondelinge tentamens, essays, presentaties, onderzoeken, bespreken van het (wereld)nieuws, boekbesprekingen, debatten, geschreven reflectie / portfolio, blog, eindpresentatie (diverse vormen mogelijk, o.a. pitches, video’s, kennisclips, podcasts).
Leereenheden
Verplichte vakken
Code | Naam |
---|---|
L.30098 | Algemene Ontwikkeling |
Uitgesloten opleidingen
- BSK Bestuurskunde/Overheidsmanagement Deventer Deeltijd (50007014)
- BSK Bestuurskunde/Overheidsmanagement Deventer Voltijd (50007831)
- BSK Bestuurskunde/Overheidsmanagement Parttime School Deventer Deeltijd (50023457)
- RO Klimaat en Management Deventer voltijd (50072080)
- RO Stedenbouwkundig Ontwerpen Deventer Voltijd (50009445)