Programma's terugkijken?

Fort Europa 2 & 3 - migratie, identiteit en de rol van technologie

15/11/2016  

Dubbelprogramma over migratie, identiteit en de rol van technologie. Met Shervin Nekuee, dr. Meryem Kanmaz (door omstandigheden afwezig) o.l.v. ir. Bart van Haaster. En dr. Rianne Dekker o.l.v. Joost Alleblas, MSc.

15h00-16h00 - Meervoudige identiteit (deel 2)
Vluchtelingen vertrekken van huis op zoek naar een beter leven, weg van oorlog, armoede of onvrijheid. Shervin Nekuee vertelt hoe het is om in cultureel divers Nederland aan te komen en te ervaren hoe dit land worstelt met zijn identiteit. Een land met een premier die mensen oproept de Nederlandse identiteit en grondwet te respecteren of anders ‘op te pleuren’. Een polariserende samenleving waarbij het vaak aan burgemeesters, professionals en burgers is om de boel bij elkaar te houden. 
Nekuee bespreekt alternatieven om Nederland opnieuw uit te vinden. Meryem Kanmaz vertelt over haar onderzoek naar emancipatiedynamiek bij minderheden in het algemeen en die bij moslims in het bijzonder. Bart van Haaster hoopt dat er lucht in het debat komt, als we werken vanuit meervoudige identiteiten in plaats van die ene nationale identiteit.

16h00-17h00 -  Smart refugees vs Smart Governance (deel 3)
In dit dubbelprogramma over migratie, identiteit en de rol van technologie vertelt Rianne Dekker over de rol van mediatechnologie tijdens de vlucht. Hoe verloopt het kat-en-muis-spel tussen vluchteling, grensbewaker en mensensmokkelaar met hulp van smartphones en andere devices? Ze schetst hoe vluchtelingen uitvissen welke informatie betrouwbaar is en hoe ze hun smartphone als bewijslast van hun curriculum vitae privé weten te houden. Hoe de smart border van de toekomst eruit zal zien en wat daarvan de (on)ethische keerzijde is, zal Joost Alleblas graag met het publiek bespreken.

Saxion Kenniscentrum Ethiek & Technologie - Global Citizenship & Saxion AMM i.s.m. Studium Generale