Programma's terugkijken?

Weg met de uitkeringen!

24/11/2016

Debat over de (on)wenselijkheid van het basisinkomen. Met Sjir Hoeijmakers (econometrist), Martha Meerman (sociaal en organisatie psycholoog) & Raymond Gradus (econoom) o.l.v. Patrick van der Hijden.

Je zelfrespect bewaren als je niet economisch succesvol bent, is een hele opgave. In onze prestatiesamenleving worstelen (verborgen) werklozen met hun gevoel van eigenwaarde. Steeds meer banen zullen verdwijnen door de opkomst van robots en kunstmatige intelligentie. Is het onvoorwaardelijke basisinkomen het antwoord op de aanstaande massawerkloosheid?

Momenteel zijn er in Nederland tal experimenten gaande om uit te zoeken of ‘gratis’ geld zonder tegenprestatie mensen gelukkiger maakt, de onderlinge solidariteit vergroot en bureaucratie doet slinken? En, of een basisinkomen betaalbaar is? Econometrist Sjir Hoeijmakers, sociaal en organisatie psycholoog Martha Meerman en econoom Raymond Gradus gaan met het publiek in debat over het basisinkomen als alternatief voor ons uitkeringsstelsel of complexe verzorgingsstaat.

I.s.m. Saxion AMA en Saxion ABRR