Programma's terugkijken?

Hoe Cees Monica werd

24/11/2015

Maaike Sips (Journalist, auteur ‘Monica mijn Vader’) & Monica Sips (Maaike’s Transseksuele vader) o.l.v. Asha ten Broeke over wat er komt kijken bij hét transvrouw zijn én over de genetische basis van seksuele geaardheid.

Toont de player niet? Open dan de video in een nieuw venster...

Cees Sips is 67 wanneer hij besluit om zich te laten opereren tot Monica en voor zijn dochters uit de kast te komen. Monica vertelt wat er allemaal bij zo'n transitie van een mannenlijf naar een vrouwenlijf komt kijken, hoeveel moed er voor nodig is, maar ook hoezeer de opluchting zegeviert. Maaike vertelt over het herijken van haar begrip over een macho-vader tot een vriendelijk vrouwelijk mens. Hoezeer ze nu pas begrijpt waarom haar vader zich altijd met haar kleding bemoeide maar verder niet geïnteresseerd was in haar pubersores. 

Volgens moleculair geneticus Bocklandt wordt je seksuele identiteit voor 50 % door je genen bepaald en de andere 50% door omgevingsfactoren. Ten Broeke interviewt Bocklandt over de stand van zaken in het langzaam voortschrijdend onderzoek naar de vraag hoe komt het dat er hetero's bestaan? Asha weet zelf alles over de vraag zijn wij allen bi?

In samenwerking met Werkgroep Diversiteit, lectoraat Ethics & Global Citizenship, Saxion Innovatieteam & Deventer Regenboogstad

Monica & Maaike Sips in de uitzending van De Wereld Draait Door van 15 oktober

Toont de player niet? Bekijk dan hier het filmpje.

 

In samenwerking met: