Programma's terugkijken?

Voor niets gaat de zon op

11/09/2015

Theatercollege over zonne-energie & lichtmanagement met Prof. dr. Albert Polman (UvA/FOM-instituut – Nanofotonica) & Jan van den Berg (regie & scenario).

Elk uur valt er genoeg licht op het aardoppervlak om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al 5 miljard jaar lang! Gratis en voor niks. Toch gooien we bijna alle energie van het zonlicht ongebruikt weg. Professor Albert Polman bedacht een oplossing en vond een nieuwe zonnecel-technologie uit, samen met zijn Amerikaanse collega Harry Atwater. In 2012 werden zij hiervoor gelauwerd met de prestigieuze ENI Energy Prize en in 2014 kreeg Polman de Physicaprijs toegekend voor zijn internationale rol op het gebied van de fysica van licht. 

In een wervelend theatercollege doet Polman zijn ontdekking uit de doeken. Met behulp van een drive-in laboratorium neemt hij je mee op een theatrale ontdekkingsreis naar de zon, naar de binnenkant van het licht (jawel!) en naar de betoverende wereld van wetenschap en technologie. 'State of the art light management'. Na afloop Q&A.

In samenwerking met EO Wijers-stichting, Lectoraat Duurzame Energievoorziening en Solarteam Twente

Er is geen video compilatie van deze lezing gemaakt.