Programma's terugkijken?

Warzone Syrie & Europese Jihadstrijders

22/09/2015

Lezing over oorzaken, gevolgen van radicalisering in Syrië, EU en NL met prof. dr. Maurits Berger (Arabist, Jurist en Sharia-kenner) o.l.v. dr. Ruud Welten (Saxion Lector Ethics & Global Citizenship).

Toont de player niet? Open dan de video in een nieuw venster...

Moslimgeleerden zijn het erover eens dat IS een verkeerde interpretatie van de Islam is. Als je wilt leven naar de Sharia (Islamitische wet), dan moet je leven in een democratische staat, aldus Arabist & Jurist Berger. Vooralsnog is democratie in de Syrische regio ver te zoeken en wordt Europa geraakt door terreur in naam van. Raken we verstrikt, verlamt of vindt de internationale gemeenschap een uitweg naar vrede? Berger woonde lange tijd in Damascus en kent de regio als geen ander.

Hij legt uit hoe het zit. Wie strijdt tegen wie? Welke politieke, economische en religieuze belangen en stromingen liggen ten grondslag aan de onrust. Wat maakt dat, met name jongeren het geweld ontvluchten of juist kiezen voor de jihad, daar, maar ook in Europa en in Nederland? Tenslotte bediscussieert Berger graag richtinggevende, waarde dragende ideeëën, zoals De Mohammed-glossy.  Hoe aan een groeiend wantrouwen en onbegrip tussen gemeenschappen een einde te maken, omwille van een geweldloos samenleven waarin het voor iedereen goed toeven is.

Op initiatief van Ambassade van Vrede Deventer
 

Samenwerkingspartners: