Programma's terugkijken?

Van best naar beter

10/05/2016  

Rutger Bregman over utopische ideeën die de wereld kunnen veranderen o.l.v. Bart van Haaster.

Bekijk de highlights.

Ben je blij uit bed gestapt vanmorgen? Kan kloppen. Nederland staat zevende op de wereldwijde geluksladder. Toch zou je dat niet geloven, als je alle negatieve reaguursels op het internet leest. De optimismekloof in Nederland is groot: we zijn persoonlijk best gelukkig, maar ervaren toch maatschappelijk onbehagen. Volgens de jonge historicus Rutger Bregman (historicus en journalist voor De Correspondent) gaat het allemaal niet zo slecht in de wereld als we zelf denken. We zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit. Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.
Bregman vindt het tijd voor de terugkeer van de utopie. Het is 500 jaar geleden dat de Engelse humanist Thomas More zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. More stond hiermee aan de basis van een lange reeks idealistische denkbeelden over een betere samenleving in de wereld. Op de vijfhonderdjarige verjaardag van Utopia gaat de technologische vooruitgang sneller dan we kunnen overzien, waardoor we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken over hoe de samenleving over vijftig jaar zal (moeten) zijn. Bregman neemt je mee naar zijn ‘Luilekkerland’ waar gratis geld is voor iedereen, je maar 15 uur per week hoeft te werken en waar landsgrenzen en armoede niet bestaan.  Praat onder leiding van Bart van Haaster (filsoof en onderzoeker Lectoraat Ethics & Global Citizenship) mee over jouw dromen om de wereld te verbeteren.

Dit programma is in samenwerking met het Honours Programma Liberal Arts & Sciences: Global Citizenship, Lectoraat Ethics and Global Citizenship & Stichting Thomas More

In samenwerking met: