Programma's terugkijken?

Higgs – stand-up physics

06/03/2014

Higgs is een lecture-performance over de jacht op het legendarische Higgs deeltje. Met exclusieve achtergrond verhalen, unieke filmbeelden en een nagesprek met een deskundige. Met theater- en filmmaker Jan van den Berg.

Zeven jaar lang volgde Jan van den Berg de zoektocht naar het legendarische Higgs deeltje op de voet; als theater- en filmmaker én als alfa. Een alfa in de wondere wereld van de fysica. Vele malen daalde hij af naar de ondergrondse deeltjesversneller van CERN en tientallen Higgs hunters vroeg hij naar hun passie voor de jacht. De jacht op die ene speld in miljoenen hooibergen. Een ‘speld’ die in de media vaak The God Particle wordt genoemd. Maar waarom eigenlijk? Hij leert Professor Peter Higgs kennen, de natuurkundige naar wie het deeltje is genoemd, omdat hij het in 1964 voorspelde. Als ze op 30 Juni 2012, op Sicilië, van een gezamenlijke lunch genieten, gaat de telefoon. CERN aan de lijn: “I think we have it”. Enkele dagen later is het wereldnieuws; dat “Het Higgs-deeltje is gevonden”. Op 8 oktober 2013 wint Peter Higgs de Nobelprijs voor Natuurkunde 2013. 

In Higgs jongleert Jan van den Berg met feiten en fictie over de oerknal, Higgs deeltjes en protonen porno. En onderneemt een ontdekkingsreis die hem van Nederland naar Papua New Guinea, Japan, Zwitserland, Sicilië en Edinburgh voert.