Programma's terugkijken?

Europese Unie: Use It or Lose It

13/05/2014

Een Tribunaal - Het EU-lidmaatschap is slecht voor Nederland

Met Thierry Baudet (Auteur van “Pro Europa dus tegen de EU”), Mathieu Segers (Docent Europese integratie, Universiteit Utrecht), Jan Reinder Rosing (Rechter-moderator) en Andries Heidema(Burgemeester Deventer & juryvoorzitter) Saxion Studentenjury & Gemeentepolitici

Het EU-lidmaatschap is slecht voor Nederland is de stelling die voorligt bij het tribunaal dat met het oog op de Europese Verkiezingen van 22 mei 2014 wordt georganiseerd. Segers & Baudet verdedigen een tegenovergestelde mening en roepen getuige-deskundigen op om deze meningen te onderstrepen. Er is volop gelegenheid tot debat, kruisverhoor en publieksinteracties. Uiteindelijk is het aan de studentenjury o.l.v. burgemeester Andries Heidema en het publiek om tot een afgewogen oordeel te komen... Kortom: Europese Unie: Use it or Lose it?

De conservatieve jurist en historicus Thierry Baudet (1983) vindt het EU-lidmaatschap slecht voor Nederland. In diverse publicaties (“Pro Europa dus tegen de EU”) betoogt hij dat lidmaatschap van de EU fundamenteel onverenigbaar is met de democratische rechtstaat. In januari 2014 lanceerde hij in de Tweede Kamer het Burgerinitiatief voor een EU referendum bij overdracht van meer NL bevoegdheden aan de EU. Zijn getuige-deskundige Jean Wanningen (1957) is redacteur bij De Dagelijkse Standaard Finance. Historicus Mathieu Segers (1976) verdedigt het EU-lidmaatschap. Segers publiceerde in 2013 “Reis naar het Continent” over de geschiedenis van Nederland en de Europese integratie. Hiervoor ontving hij de prijs voor beste politieke boek. Zijn getuige-deskundige is Tomas Vanheste (1968), Europa-watcher bij De Correspondent. Jan Reinder Rosing (1983) is rechter/moderator van dienst. Sinds 2008 werkt hij bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als beleidsmedewerker. Voorafgaand aan zijn opleiding tot diplomaat was hij Europees Kampioen Debatteren (2005) en heeft als wedstrijddebater honderden debatten gevoerd en geleid.

 

Mythbusting - Wat doet Brussel (EU) voor mij?

Met Godelieve van Heteren (Europese Beweging Nederland), Peter Vlemmix (politiek journalist, filmmaker en producer) o.l.v. Jan Reinder Rosing (Diplomaat & debatleider). 

Op welke terreinen voel je als burger de invloed van Brussel op het dagelijks leven? Zijn het de kaarsrechte komkommers in de schappen van de grote buurtsupers die symbool staan voor de wildgroei aan Europese regelgeving? Of klopt dit beeld niet? De EU is geen toptalent in publiekscommunicatie, waardoor er ernstig veel mythes over haar daden, successen, tekorten en missing links bestaan. Daarom gaat moderator Jan Reinder Rosing in gesprek met EU-kenners Godelieve van Heteren en Peter Vlemmix en het publiek over de grootste mythes die rondom Brussel bestaan. Peter Vlemmix is filmmaker en producer. In de documentaire Euromania is hij op zoek gegaan naar het echte verhaal achter de Europese Unie: zorgt Europa voor banen en democratie of werkt het vooral voor grote bedrijven? Van Heteren (1958) was kamerlid (PvdA) en voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken. Als voorzitter van de Europese Beweging Nederland zet zij zich in om verschillende ‘Europa’s’ in beeld te brengen. Samen brengen we de mythes en feiten rondom Brussel in beeld.