Faalangst

Een uitdaging die erg vaak voor komt in studie- of stagesituaties is faalangst. Faalangst is de spanning of angst die je voelt als je een prestatie moet leveren.  In een situatie waarin je beoordeeld wordt of je beoordeeld voelt kun je heel gespannen worden. Als je door deze spanning onder je niveau presteert, dan heet dat faalangst.

De meeste mensen kennen af en toe momenten van faalangst. Deze angst kan tot stand komen door druk vanuit de maatschappij, je opvoeding, faalervaringen en persoonlijke aanleg. Om je angst niet te hoeven voelen kan het zijn dat je gaat uitstellen, extra hard je best gaat doen of juist te lagen eisen aan jezelf gaat stellen. Lees meer over hoe je aan faalangst komt en over de valkuilen van faalangst.

Hoe herken ik faalangst?
Het belangrijkste symptoom van faalangst is dat je niet meer goed kunt nadenken. Ook spoken er allerlei negatieve gedachten door je hoofd. Er zijn ook lichamelijke verschijnselen: je hart klopt sneller en ook je ademhaling is sneller en oppervlakkiger. Handen en voeten worden warm of koud. Het zweet breekt je uit. Sommige mensen krijgen buikpijn.  

Test jezelf: Heb jij last van faalangst?
Doe de uitgebreide test of beantwoord onderstaande vragen.

  • Ben je vaak erg gespannen in situaties waar je moet presteren?
  • Is de tentamenweek een bron van veel stress?
  • Stel je studieactiviteiten uit, omdat je geplaagd wordt door het idee dat je het niet kunt?
  • Pieker je al dagen voor je een presentatie moet houden over je aanpak?
  • Krijg je klamme handen als iemand tijdens bijvoorbeeld stage op je vingers kijkt?
  • Beleef je eigenlijk weinig plezier aan je studie omdat je denkt dat je het niet goed genoeg doet?
  • Ben je bang dat je het tijdens een tentamen opeens niet meer weet?

Antwoord jij vaak met 'ja' of bovenstaande vragen? Kijk dan ook eens naar de tips, oefeningen en coaching en training van het StudieSuccesCentrum om met de uitdaging van faalangst om te gaan en het maximale uit jezelf te halen!

Test jezelf

angst