Verslaving

Veel mensen drinken koffie of alcohol, roken, spelen een game, zonder dat dit (direct) tot grote problemen leidt in je dagelijkse leven. Maar wat als dit wel gebeurt? Dan spreken we over middelenmisbruik of verslaving.

Een middelenverslaving is een verslaving aan een genotsmiddel of een drug. De meest voorkomende verslavingen zijn die aan alcohol en sigaretten. Andere zeer verslavende middelen zijn heroïne, cocaïne, GHB en amfetamine. Zie de website van Trimbos of de website van Tactus voor een overzicht van alle middelen.

Een gewoonteverslaving is een verslaving aan een handeling die voor jou van belang is om je goed te voelen of een kick te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: gokverslaving, gameverslaving, seksverslaving of workaholisme.

Hoe herken ik een verslaving?
Wanneer ‘willen’ gebruiken of doen, is veranderd in ‘moeten’, ben je ervan afhankelijk. Deze afhankelijkheid kun je opdelen in twee soorten afhankelijkheid. 

Geestelijke afhankelijkheid betekent dat je je niet meer prettig voelt zonder dit middel of deze gewoonte. Je denkt er veel aan en het heeft veelal invloed op je stemming. Dit geldt nog sterker als je het middel of de gewoonte gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten of problemen te vergeten.

Wanneer je lichamelijk verslaafd bent krijg je ontwennings- of afkickverschijnselen wanneer je stopt met gebruiken van het middel, welke dit zijn verschilt per middel. Veelzeggende signalen zijn:

  • Vaker en meer gebruiken dan je van plan bent
  • Willen minderen of stoppen  maar niet kunnen.
  • Veel tijd besteed aan gebruik of aan het bijkomen van gebruik.
  • Doorgaan met gebruik ondanks ernstige gevolgen.
  • Verlies van hobby’s, sociale activiteiten of zelfs werk
  • Tolerantie: afnemend effect ofwel meer moeten gebruiken om het effect nog te onder vinden
  • Het krijgen van onthoudingsverschijnselen bij minderen of stoppen

 

 

Afbeelding verslaving