Tips

Aan de slag met je zelfbeeld! Wil jij dat stemmetje op de achtergrond minder serieus gaan nemen zodat je zelfverzekerd in je schoenen staat en succesvol bent in dat wat je doet? Maak dan gebruik van onderstaande tip en oefening!

‘En’ i.p.v. ‘ja, maar’
Vervang in al je argumenten waarmee je je zelfbeeld negatiever maakt het gedeelte ‘ja, maar..’ nou eens door ‘ja en’. Dus in plaats van een compliment weg te wuiven met ‘ja, maar het was heel makkelijk’ zeg je ‘Ja en het was heel makkelijk!’.  Blijf dit tegen jezelf en je omgeving uitspreken en merk hoe dit toch anders voelt. Wees maar eens trots op jezelf!

Witboek: Kijk op een positieve manier naar je leven
Voor veel mensen geldt dat kritiek de positieve feedback overschaduwt. ‘Er zijn wel vijf complimentjes nodig om de schade van een negatieve opmerking te compenseren’, schreef de Amerikaanse hoogleraar Roy Baumeister in zijn boek ‘Bad is stronger than good’. Het is een denkfout die misschien nog wel sterker werkt als je door vervelende ervaringen in je leven negatief over jezelf bent gaan denken.

Het is een hardnekkige denkfout die moeilijk te omzeilen is. Wat je kunt doen is je in elk geval bewust zijn van je selectieve geheugen of je donkere bril. Sta expliciet stil bij positieve ervaringen. En relativeer. Daar wordt je bovendien een gelukkiger mens van. Doe dit met de oefening Witboek.

Bekijk de oefening Witboek en pas hem toe! 

zelfvertrouwen