Leer onthouden

Verbeter de werking van je geheugen tijdens het studeren. Je hebt een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen. Wanneer je tentamens wilt halen, moet je het vooral hebben van je langetermijngeheugen. Lees meer over deze twee typen geheugens.

Pas de volgende tips en technieken toe om studiestof efficiënt in je langetermijngeheugen te krijgen.

Tip 1: Kies de juiste vorm van studeren

Kies de meest actieve vorm van studeren, want gemiddeld onthoud je:

  • 20% van wat je leest
  • 30% van wat je hoort in een college 
  • 40% van wat je ziet of schrijft (film, samenvatten)
  • 60% van wat je doet (iets toepassen, sommen maken of iets dergelijks)
  • 90% van wat je vertelt/uitlegt (iemand anders laten zien hoe het moet en het ook uitleggen)

Tip 2: Herhaal en zorg voor voldoende pauze

Na 45 minuten neemt je concentratie sterk af en na 24 uur ben je 80% van wat je geleerd hebt vergeten. Tenzij je zorgt voor voldoende pauze en vooral: herhalen, herhalen, herhalen. Om voor extra herhaling te zorgen kun je studeren in de volgende vier rondes: college voorbereiden, college volgen, samenvatting maken, samenvatting bestuderen.

Tip 3: Je geheugen is gek op beelden en structuur

Maak bij de stof die je bestudeert een plaatje in je fantasie, maar zorg ook voor een ordelijke structuur in je studiestof met kopjes, subkopjes en nummering.

Tip 4: Hoe meer zintuigen je tegelijk gebruikt, hoe beter je iets onthoudt

Gebruik je fantasie, kleuren en symbolen op uittreksels. Rijm of rap/zing de stof eens of associeer de stof eens met een simpel voorbeeld. Ook hardop lezen of vertellen aan een (denkbeeldig) persoon helpt.

Tip 5: Experimenteer en visualiseer

Stel je voor dat er een vriend of vriendin tegenover je zit. Je kiest een stukje uit in de tekst die je toch moet lezen voor een komende toets. Stel jezelf vragen en vertel als het ware aan iemand anders wat je hebt geleerd.