Tips

Om goede stappen te kunnen zetten in het vinden van die baan waar jij op je plek bent is het van belang dat jij voldoet aan een aantal loopbaancompetenties. In welke fase van het loopbaanproces zit jij? Krijg per fase tips om nog duidelijker te krijgen voor welke baan je wilt gaan en hoe je dit gaat doen!

 1. Weten wat je wilt en kunt: zelfexploratie
  Het is belangrijk dat jij van jezelf weet wie je bent, wat je talenten zijn (en juist niet) en wat je wilt. Wat zijn eigenschappen die echt bij jouw passen? En wat is de ervaring van anderen met jou? Durf eens kritisch naar jezelf te kijken t.a.v. jouw loopbaan, maar laat ook anderen eens naar jou kijken. Meer tips over zelfexploratie.
  .
 2. Inzicht in wat bij je opleiding past: loopbaanexploratie
  Naast dat je weet wie jij bent en wat je kunt is het ook van belang dat je weet welke functies er bij jouw opleiding passen. Probeer dit eens scherp voor jezelf te krijgen. Maak gebruik van de informatiebronnen om vacatures te vinden die aansluiten bij jouw opleiding en inventariseer ook waar de werkgelegenheid ligt. Meer tips over loopbaanexploratie.
  .
 3. Weten of jou talenten aansluiten bij het beroep: loopbaansturing
  Nu de volgende stap in het proces: vergelijk het beeld dat jij van jezelf hebt met het beroepsbeeld. Kijk eens kritisch naar jezelf en onderzoek of jij past in het vak dat je wilt gaan uitoefenen. Waar zit de match? En waar schiet jij nog te kort? Durf in deze fase keuzes te maken voor het beroep waar jij voor gaat. Meer tips over loopbaansturing.
  .
 4. Jezelf kunnen profileren: zelfprofilering
  Je weet wat je wilt, maar kun jij ook al vertellen waarom dit nou juist dé baan is die voor jou bestemd is? En weet jij hoe je deze baan gaat veroveren? Als je dat voor jezelf duidelijk hebt betekent dat dat jij er klaar voor bent om die baan (of stageplek) ook daadwerkelijk te gaan bemachtigen. Meer tips over zelfprofilering.

Heb jij aan de tips niet genoeg en wil je gecoacht worden in de stappen in jouw loopbaan? Neem dan eerst contact op met je slb’er: die is er namelijk om je te begeleiding in jouw loopbaan. Ook kun je gebruik maken van de coaching en training van het StudieSuccesCentrum.

professional