Studium Generale: 'Vlees'eten in de toekomst
De blik vooruit op de 'vlees'productie- en consumptie van morgen.
Vleeseten is al jaren een gepeperde kwestie. Toch rijzen ook bij doorgewinterde carnivoren vraagtekens over de houdbaarheid van het huidige productiesysteem. Of dit nu is vanwege de groeiende wereldbevolking en vraag naar vlees óf zorgen om alle offers die met vleesconsumptie gemoeid gaan. In dit programma geen belerend vingerwijzen maar een blik op hoe het óók kan.
Met ondernemer Jaap Korteweg (Vegetarische Slager) gaan we in gesprek over diervriendelijke innovaties. Hoe komt een innovatie zoals kweekvlees of koe-loze kaas tot stand? Hoe vind je investeerders en wat is ervoor nodig om er een succes van te maken? Onderzoeker Marjolein Onwezen (WUR) leert ons meer over de verschillende toekomstscenario’s voor de vleesindustrie en met haar kijken we naar consumentengedrag: Tegen welke sociale struikelblokken lopen we aan in de beweging naar duurzame alternatieven en hoe overkomen we die? Andres Delhaas van Next Nature daagt ons uit om verder te kijken dan we gewend zijn: als we stoppen met het maken van (vlees)kopieën van wat we al kennen, wat is er dan allemaal mogelijk?
De aanwezige ijskar met in-vitro vleesijs zal helpen de verbeelding en het gesprek op gang te brengen. Kom jij met ons de toekomst proeven?
Gastsprekers
Jaap Korteweg – 9e generatie boer, oprichter Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys
Marleen Onwezen – onderzoeker voedseltransitie, psycholoog consumentengedrag Wageningen University & Research,
Andres Delhaas van Next Nature, initiatiefnemers bistro in-vitro, kweekvlees kookboek
Moderator - Britt Krabbe
Samenwerkingspartners:
minor circulaire economie, associate degree e-commerce en retail, Saxion Green Office. Met dank aan DMC
*Afbeelding op basis van beeld Next Nature - Meat the Future
- Locatie
Enschede Theaterzaal H0.10, M.H. Tromplaan 28, Enschede
- Datum en tijd
17 oktober 2024 - 16:00 tot 17:30