Studenten ontwerpen klimaatplein hoofdgebouw Saxion Enschede
Organisatie

Studenten ontwerpen klimaatplein hoofdgebouw Saxion Enschede

Leestijd Minuten

Het huidige Saxion-plein te Enschede (aan de ingang) is groot, leeg, erg warm, en waarschijnlijk watert het af op het riool. Ook niet bepaald een aantrekkelijke plek om een pauze door te brengen. Dat kan beter! De uitdaging die we aan de studenten wilden geven was om, rekening houdend met de functies die het plein moet vervullen, een klimaatbestendig(er) plein te ontwerpen dat ook veel uitnodigender is.

Met deze opdracht zijn drie projectgroepen van tweedejaars studenten, van de opleidingen Civiele Techniek, Bouwkunde en Bouwtechnische Bedrijfskunde, begin september dit jaar gestart. In acht weken hebben ze onderzocht wat klimaatbestendigheid is en hebben ze voor het Saxion-plein in Enschede een gepast ontwerp maken. 

De uitgevoerde onderzoeken richten zich op het terugdringen van hittestress, afkoppelen/infiltreren van regenwater, hergebruik van regenwater en het aantrekkelijker/functioneler maken van de ingang van het hoofdgebouw van Saxion. 

Het proces dat de projectgroepen volgden startte met het inventariseren van de eisen van de opdrachtgever (het lectoraat Duurzame Leefomgeving) en de gebouwbeheerder van Saxion. Nadien werd er een onderzoek uitgevoerd naar de meest effectieve en toepasbare maatregelen. Men kan hierbij denken aan waterdoorlatende tegels, wadi’s, groen aanplantingen maar ook extra (overkapte) zitplaatsen, terrassen met sedumdaken en nieuwe gevelbekleding. Het vervolg was het inpassen van verschillende maatregelen op het plein waarbij de focus lag op het afkoppelen en bergen van de enorme hoeveelheid regenwater die het plein en de omliggende daken afvoert. De volumes en debieten van de verschillende waterbergingsvoorzieningen werden uitgerekend en de mogelijkheden tot hergebruik van regenwater werd onderzocht. Helemaal op het einde van het project gingen de groepen aan de slag met het visualiseren van de ontwerpen. Hier kwamen drie verschillende mooie visualisaties uit. De ene projectgroep maakte perspectieftekeningen, de andere zette het ontwerp in sketch up en de laatste maakte een maquette. Tijdens de eindpresentaties lichtte de projectgroepen hun resultaten toe aan de opdrachtgever. 

Klimaatplein1.png

Schematische doorsnede van infiltratiekratten

Conclusie

De projectgroepen gaven allen aan dat dit een zinvol project was waarbij de samenwerking met verschillende studierichtingen heel leerrijk was. Ook het herontwerpen van iets waar ze elke dag gebruik van maken werd positief onthaalt. 

Technisch gezien is het hergebruik van water in de sanitaire voorzieningen haalbaar, echter is dit financieel niet rendabel. Het afkoppelen van het regenwater en op eigen terrein bergen, en infiltreren, is absoluut een meerwaarde alsook de hele klimaatbestendige herinrichting van het plein en de gevel. 

Vervolg

Het lectoraat zal in samenwerking met de studenten kijken hoe de resultaten van de verschillende groepen tot eventuele verdere uitwerking en uitvoering kunnen komen. Hierbij kan men onder andere denken aan een detailontwerp van het Saxion-plein inclusief kostenraming voor de uitvoering. 

Gerelateerde artikelen

Waterinfiltratie en een verhoogde biodiversiteit: dit is wat er met het Saxion-plein gaat gebeuren Corporate

Waterinfiltratie en een verhoogde biodiversiteit: dit is wat er met het Saxion-plein gaat gebeuren

13 juli 2022
saxion-enschede-dag-1-hires-54.jpg Organisatie

Studenten ontwerpen Saxion klimaatplein

04 juli 2019
Corporate

Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'