Lisa deed voor haar master Innovative Textile Development onderzoek voor de Marechaussee
Na haar opleiding Fashion Textile Technologies besloot Saxion-student Lisa Vos dat ze beslist verder wilde studeren. Dus besloot ze haar bachelordiploma aan te vullen met de master Innovative Textile Development. Daarmee kon Lisa voortborduren op haar kennis van technische textielkunde. “Ik vond die extra stap een enorm goede voorbereiding op mijn huidige baan,” vertelt ze.
Inmiddels is Lisa werkzaam als Junior product development engineer bij TenCate Protective Fabrics in Nijverdal. Daar ontwikkelt en verbetert ze beschermende kleding die we terugvinden in allerlei branches. Van brandweerpakken die vuur en water moeten doorstaan tot industriële overalls, van medische tenues tot uniformen voor politie en defensie. Elk beroep stelt zijn specifieke eisen aan de kleding die gedragen wordt. Veiligheid en comfort moeten daarbij zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden. Het vakgebied van technische textielkunde is enorm in beweging. Innovatieve technologieën zorgen voor nieuwe mogelijkheden, maar vragen ook om steeds specifieker onderzoek.
Lisa: “Voor het afstudeerproject tijdens mijn bachelor kwam ik terecht bij TenCate Grass en onderzocht ik hoe kunstgras ook als horizontaal product gebruikt kon worden. Denk daarbij aan de bekleding van geluidswallen en schuttingen. Hierbij komen andere eigenschappen kijken, zoals luchtdoorlaatbaarheid en produceerbaarheid op een andere machine. Daar kwam een vervolgopdracht uit voort, zodat ik nog acht maanden bij de Research & Development-afdeling van TenCate Grass kon blijven om mijn werk af te maken. Het was een mooie overbruggingsperiode naar het moment waarop ik met mijn master kon starten.“
Haar masteronderzoek bracht Lisa bij het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU) van het Ministerie van Defensie. Daar deed ze voor de Koninklijke Marechaussee onderzoek naar het verbeteren van het basisvest dat medewerkers van verschillende eenheden dragen: “Het takenpakket van de Koninklijke Marechaussee is breed. De eenheid waarvoor je werkt, bepaalt ook hoe jouw uniform er uitziet. Je kunt die uniformen als een pakket beschouwen, dat uit allerlei modules bestaat. Een soft armour basisvest wordt bijvoorbeeld door alle medewerkers in het veld gedragen. Stel je voor dat je werkzaam bent op Schiphol. Dan draag je naast zo’n basisvest weer extra bescherming, bijvoorbeeld steekwerende kleding. Wanneer je naar Afghanistan moet, om een hoogwaardigheidsbekleder te beschermen die daar op werkbezoek is, dan ziet je tenue er ook weer anders uit. Beveilig je een plek als Het Torentje op het Binnenhof, dan stelt dat ook weer andere eisen aan je tenue. Al die kledingmodules moeten zo goed mogelijk, op maat en in combinatie met alle andere attributen te dragen zijn. Mijn onderzoek richtte zich op het verbeteren van de textiele samenstelling en het comfort van het soft armour basisvest.
Het interessante van de master Innovative Textile Development vond ik de combinatie tussen theoretisch en praktisch onderzoek
Het interessante van de master Innovative Textile Development vond ik de combinatie tussen theoretisch en praktisch onderzoek. Voor het onderbouwen en uitwerken van mijn onderzoeksvraag moest ik natuurlijk de literatuur in. Wat was er al bekend over de technische toepassingen van het materiaal van zo’n kledingstuk? Hoe verbind je een betere textielsamenstelling met optimaal comfort? Dan sla je vervolgens de brug naar de praktijk. Wat vinden en ervaren medewerkers zelf? Uiteraard ging ik in het lab aan de slag met het uitvoeren van allerlei testen. Dat deed ik bij TNO. Het was heel mooi om te zien hoe ik aan de hand van de bestaande theorie, een prototype kon maken waarbij de testresultaten de theorie weer ondersteunden. Ik zag de werelden van theorie en praktijk in mijn master echt bij elkaar komen. Heel interessant vond ik dat.”
Ik zag de werelden van theorie en praktijk in mijn master echt bij elkaar komen. Heel interessant vond ik dat.
“Je moet er écht voor gaan, als je aan een master begint,” vertelt Lisa. Bij Saxion zien we de nodige masterstudenten die hun traject volgen na een aantal jaren werkervaring. Lisa trof in haar mastergroep vooral studenten die direct na hun bachelor-diploma doorstroomden. “Dat waren niet per se allemaal Saxion-bachelors. Deze master trekt studenten uit de hele wereld. Ik zat met Duitse, Belgische, Mexicaanse en Spaanse studenten in mijn mastergroep. Dit jaar starten er ook een aantal Aziatische studenten, hoorde ik. Het was leuk en interessant om met zoveel verschillende mensen op te trekken. Iedereen brengt zijn eigen vooropleiding, specialisme en cultuur mee. Door samen aan opdrachten te werken, voelde het voor mij als een goede voorbereiding op het werkende leven, waar ik nu net aan begonnen ben. Wat trouwens opviel, is dat we hier in Nederland echt het studentenleven kennen, waar ruimte is voor uitgaan, activiteiten en allerlei bestuurswerkzaamheden. Internationale studenten kijken hun ogen uit. Dat nemen zij weer als ervaring mee.
Zelf had ik er ook voor kunnen kiezen mijn master ergens anders dan bij Saxion te volgen. Ik stond daar best voor open en onderzocht de mogelijkheden. In Gent werd er bijvoorbeeld ook een variant aangeboden. Toch is die specialistische wereld van technische textiel nog steeds sterk aan Twente verbonden en sloot de master bij Saxion inhoudelijk het beste aan op wat ik wilde leren. Ik vond het geen straf om er hier bij Saxion nog een master aan te knopen. Daarbij heb ik na een interessant traject nu de Msc-titel behaald, die gelijk staat aan de universitaire titel. Uiteindelijk voelt het voor mij als de kroon op mijn studietijd.”