'Bij Saxion kreeg ik de uitdaging die ik vroeger op school zo gemist heb'
Studentenleven

'Bij Saxion kreeg ik de uitdaging die ik vroeger op school zo gemist heb'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Nicky Klein (32) mag zich gerust een pionier noemen: ze was de eerste cursist die instroomde toen de Saxion Parttime School startte met de opleiding Finance & Control (destijds: Bedrijfseconomie). Van cursist werd ze student en na 3,5 jaar rondde ze haar studie in april dit jaar af. Ook weer als eerste, waarbij ze haar scriptie vanwege de coronacrisis online verdedigde. Met succes. “Bij Saxion kreeg ik het vertrouwen en de uitdaging die ik vroeger op school zo gemist heb.”

Het is een tijd die ze niet snel zal vergeten: in het voorjaar en de zomer van 2016 kwam alles voor Nicky Klein in een stroomversnelling. Ze startte in mei bij een nieuwe werkgever, die haar in juni voorstelde om een beroepsopleiding te gaan volgen, trouwde in augustus, ging aansluitend op huwelijksreis en reed nog net niet rechtstreeks van de luchthaven naar Saxion om daar in de schoolbanken plaats te nemen. 

“Toen ik in september 2016 bij de Saxion Parttime School startte, werkte ik al tien jaar in verschillende financiële functies. Na mijn middelbare school ging ik vrij vlot werken, al vanaf mijn zestiende. Ik had een moeizame schooltijd gehad, vond alles ontzettend saai. Het ging me allemaal te traag en ik moest precies passen in het stramien dat de docenten voor ogen hadden. Voor mij werkte dat allemaal niet en ik was blij dat ik in de praktijk aan de slag kon. Toen ik na tien jaar werkervaring bij mijn nieuwe werkgever HITEC Power Protection in Almelo terecht kwam, werd alles ineens anders. Ik mocht gaan studeren.”

Inhoudelijk leek de opleiding perfect te passen bij mijn wensen en ambities. Ik kon er een brede basis mee leggen, om me verder te ontwikkelen binnen de financiële wereld. Toch had ik wel een probleem: ik had geen startkwalificatie om aan een hbo-opleiding te beginnen.

'Bij Saxion kreeg ik de uitdaging die ik vroeger op school zo gemist heb'
Nicky Klein

Bedrijfseconomie (nu Finance & Control) in deeltijd

De Enschedese oriënteerde zich op een opleiding in het financiële beroepsveld en kwam in gesprek met Jan Röttjers die destijds bij Saxion studiecoördinator Bedrijfseconomie bij de academie Financiën Economie en Management (FEM) was. Nicky: “Ik moest van mijn werkgever op korte termijn knopen doorhakken en met Jan brainstormde ik over de manier waarop ik bij Saxion kon starten. Inhoudelijk leek de opleiding perfect te passen bij mijn wensen en ambities. Ik kon er een brede basis mee leggen, om me verder te ontwikkelen binnen de financiële wereld. Toch had ik wel een probleem: ik had geen startkwalificatie om aan een hbo-opleiding te beginnen.”

Modulair onderwijs

In overleg met Röttjers en de Saxion Parttime School schreef Nicky zich in als cursist, waardoor ze haar eerste studiejaar modulair kon volgen. In de praktijk betekende het dat ze, net als haar medestudenten, alle vakken volgde. Als cursist ontving Nicky tussentijds certificaten voor haar behaalde vakken. Dick Sweitser, directeur Saxion Parttime School, herinnert zich dat nog levendig: “Tijdens één van die certificaatuitreikingen zat ik naast Nicky’s vader. Ik kende hem niet en vroeg hem: ‘Welke module heeft u gedaan?’ waarop hij antwoordde: ‘Ik heb niets gedaan, zíj daar, mijn dochter haalt vandaag haar eerste certificaten met allemaal negens!’ Ik zag een traan van trots en opluchting in zijn ogen, terwijl hij Nicky aanwees, die tussen haar docenten stond.” 

Nicky’s klasgenoten rondden hun eerste jaar af met een propedeuse. “Al kwam ik niet voor die propedeuse in aanmerking, toch gebeurde er iets heel moois. Ik werd met mijn ouders wel uitgenodigd voor die propedeuse-uitreiking, maakte deel uit van de ceremonie en werd apart toegesproken over hoe ik als cursist het eerste jaar óók had gehaald.”

'Gedreven en hardwerkend'

Nicky stroomde daarna in het tweede jaar alsnog in als student. Ze doorliep haar studie in volle vaart en boekte goede resultaten. “Ik heb erg veel steun gehad aan de begeleiding van Koos Held, die Jan Röttjers was opgevolgd,” vertelt ze. “Altijd kon ik bij hem met praktische vragen terecht.” Koos vult aan: “Ik heb Nicky leren kennen als een erg gedreven persoon, met een duidelijke stip op de horizon: hardwerkend, praktisch en doelgericht. Ze startte als cursist omdat ze formeel niet toelaatbaar was. Dat ze toch met zeer goede cijfers is geslaagd, zegt genoeg.”

Ze startte als cursist omdat ze formeel niet toelaatbaar was. Dat ze toch met zeer goede cijfers is geslaagd, zegt genoeg.

Koos Held

Afstudeeropdracht

Voor haar afstudeeropdracht onderzocht Nicky hoe het cashflowmanagement in een project gedreven organisatie verbeterd kon worden. Ze kon de opdracht bij haar werkgever HITEC uitvoeren. “Omdat ik na mijn aanstelling vrijwel direct bij Saxion ging studeren, ben ik snel heel diep de organisatie ingedoken. Ons bedrijf is groot, heeft 250 medewerkers en vestigingen in Europa, Azië en Amerika. We verstrekken Uninterruptable Power Supplies voor allerlei branches waar stroom een cruciaal onderdeel is, zoals ziekenhuizen, vliegvelden en datacenters. Op de financiële afdeling, waar ik inmiddels als Controller werkzaam ben, liggen voor mij nog ontzettend veel ontwikkelingskansen. De opleiding Finance & Control heeft me een brede theoretische basis gegeven, waarmee ik goede vervolgstappen kan zetten.”

Studeren in deeltijd: ideale koppeling tussen theorie en eigen werk

Het was de koppeling tussen theorie en haar eigen werk die Nicky zo aansprak tijdens haar deeltijdstudie. “De theorie krijgt veel meer betekenis als je hem direct toegepast ziet in de praktijk. Tijdens de opleiding merkte ik dat ik steeds betere adviesrapporten kon afleveren. Eindelijk begreep ik van veel praktijkwerkzaamheden waarom ze plaats moesten vinden, waarom ik de dingen moest doen zoals ik ze deed. Door de opleiding leerde ik ook breder kijken dan mijn eigen functie: ik benader probleemstellingen nu ook vanuit verschillende perspectieven, zoals die van HR, Inkoop of de directie. Inmiddels werk ik bij HITEC ook meer op groepsniveau, kijk ik naar het internationale deel van het bedrijf en ben ik betrokken bij het opstellen van rapportages en jaarrekeningen. Daarmee kan ik het geleerde verder toepassen in de praktijk.”

Eigenlijk is de moraal van het verhaal: ben je niet toelaatbaar, pak het dan stapsgewijs aan. Haal je certificaten en stapel ze, waarmee je toch een graad behaalt.

Dick Sweitser, directeur Saxion Parttime School

Leven lang leren

Voor begeleider Koos Held is Nicky’s verhaal het perfecte voorbeeld van wat deeltijdonderwijs kan betekenen voor wie, om wat voor reden dan ook, geen studie had kunnen volgen. Held: “Voor Nicky was dit een unieke kans alsnog te gaan studeren. Het is super dat ze die kans gezien en opgepakt heeft. Dit is het concept van een Leven Lang Leren ten voeten uit.” Dat beaamt ook Saxion Parttime School-directeur Sweitser: “Eigenlijk is de moraal van het verhaal: ben je niet toelaatbaar, pak het dan stapsgewijs aan. Haal je certificaten en stapel ze, waarmee je toch een graad behaalt.”

Online afstuderen

Nicky’s studie bij Saxion eindigde even bijzonder als hij destijds begon. Door de uitbraak van het coronavirus vindt sinds half maart bijna al het onderwijs bij Saxion online plaats. Dat betekende voor Nicky dat ze online moest afstuderen. Eind april zat ze thuis in haar werkkamer voor haar laptop, terwijl haar familieleden en afstudeerbegeleiders online meekeken hoe ze haar scriptie verdedigde. “Mijn man zat beneden in de huiskamer ook mee te kijken. Die is expres in de woonkamer gaan zitten, om me niet zenuwachtig te maken. Op deze manier konden er meer directe familieleden bij mijn afstuderen aanwezig zijn, dan wanneer ik op school zou zijn afgestudeerd. Na de inleiding hebben mijn familieleden hun webcam uitgezet, zodat ik me op de verdediging kon focussen. Ik wist dat ze op de achtergrond meekeken en –luisterden. Ik vond het een hele gave ervaring.”

En nu?

Voor Nicky zit haar tijd bij Saxion erop. Ze kijkt met een goed gevoel  terug. “Ik ben door zoveel docenten en medewerkers goed en persoonlijk begeleid tijdens mijn studie. Ik besef ook dat ik een bijzonder traject heb doorlopen, maar de betrokkenheid was groot. Toen ik geslaagd was, ontving ik uit allerlei hoeken felicitatiemailtjes en –appjes. Ik kan niet beschrijven hoeveel ik al deze support waardeer. Deze studie heeft mijn ervaringen met het onderwijs een positieve draai gegeven. Doorstuderen is dan ook zeker een plan. Er is nog zoveel te leren. Het volgen van een master? De oriëntatiefolders staan al in de mailbox.”

Uniek. Dat word je samen.

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Wilma de Groot Onderwijs

Wilma deed voor haar master onderzoek naar compassievermoeidheid in de zorg

10 september 2020
Coby Organisatie

Nominatie landelijke scriptieprijs HRM

21 november 2024
Saxion Apeldoorn (bron: brandportal) Onderwijs

Twee nieuwe Saxion-masters geven straks antwoord op vraagstukken rond gezondheid en duurzaamheid