P1055661 (1).jpg
Corporate

Onafhankelijk platform SaxNow live: ‘Kritisch, maar ook vermaak’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Ze willen met hun kritische blik de slijpsteen van de hogeschool worden, maar hopen ook gewoon mooie verhalen te maken over alles wat er gebeurt bij Saxion. Vandaag lanceren hoofredacteur Rik Visschedijk en eindredacteur Bas Klaassen het onafhankelijke platform SaxNow. “We hebben wat te brengen en hebben heel veel zin om dat te laten zien.”

Hij heeft het nog even opgezocht: alle Nederlandse universiteiten en ongeveer de helft van de Nederlandse hogescholen hebben volgens Rik Visschedijk, hoofdredacteur van het nieuwe SaxNow, een onafhankelijk platform, waarbij de onderwijsinstelling budget vrijmaakt om onafhankelijke journalistiek te faciliteren. “Een kritisch clubblad, zo heb ik het wel eens genoemd. En dat is denk ik een aardige omschrijving.”

SAX

Met SAX kende Saxion al eerder een onafhankelijk medium, maar in mei 2018 ging dit platform over in de nieuwsredactie van de Dienst Marketing & Communicatie. Om studenten en medewerkers nog meer gelegenheid te bieden het gesprek te voeren over thema’s die leven binnen Saxion (zie kader onder) heeft het College van Bestuur besloten wederom een onafhankelijke redactie op te tuigen. En dus waren daar deze zomer ineens hoofdredacteur Rik Visschedijk (vanaf juni gedetacheerd vanuit Universiteit Twente, waar hij nog steeds één dag per week betrokken is bij het onafhankelijke platform van de universiteit, U-Today) en eindredacteur Bas Klaassen (vanaf juli, voorheen De Stentor).

Slijpsteen

Met SaxNow willen ze kritische vragen stellen, mooie verhalen maken en vooral de mensen centraal zetten. “We hopen dat ons platform de plek wordt waar je te weten komt welke kant Saxion op wil, welke keuzes er gemaakt worden en wat de mensen belangrijk vinden”, vertelt Rik. “Het is regiojournalistiek, maar dan nog kleiner.” Bas: “We willen echt een slijpsteen zijn. Doordat we onafhankelijk zijn, kunnen we kritisch zijn waar het schuurt. Dat kan Saxion nieuwe inzichten opleveren en zo hopen we ook een stukje zelfreflectie te bieden.”

Daarmee is gelijk het belang van het platform geschetst. “Het levert een betere organisatie op”, legt Rik uit. Bas: “Daar geloof ik echt in. Ik denk ook dat het heel volwassen is om als hogeschool deze keuze te maken, dat je dit durft. Maar we willen niet alleen maar kritisch zijn, we willen ook vermaak bieden. Er moet af en toe iets te lachen zijn. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het iets moet toevoegen. Dat willen we doen door andere verhalen te maken en onderwerpen op een andere manier aan te vliegen. En dat kan van alles zijn: geschreven artikelen, video’s, podcasts. Ik denk dat we alle formats wel kunnen toepassen. Dat hopen we ook vooral te zoeken bij de studenten: wat leeft er bij hen?”

Redactieraad

Maar hoe zit dat nou precies? Rik en Bas zijn in dienst bij Saxion, maar mogen zij verhalen publiceren die eventueel schadelijk zijn voor de organisatie? Het is volgens eerstgenoemde een interessante constructie. “We staan beiden op de loonlijst en zijn dus Saxion’ers, maar we hebben een redactiestatuut en een redactieraad die ons losmaakt van het College van Bestuur en de Dienst Marketing & Communicatie, die onze uitgever is. Daardoor hoeven we nooit een verhaal vooraf te laten lezen, hoeven we niet te vertellen waar we mee bezig zijn en kunnen mensen met klachten naar de raad stappen. Zolang wij de journalistieke mores respecteren, kunnen wij een kritisch verhaal brengen. Als Saxion dus tien miljoen over de balk gooit en dat verzwijgt, kunnen wij daarover publiceren zonder daarom ontslagen te worden.”

Zolang wij de journalistieke mores respecteren, kunnen wij een kritisch verhaal brengen. Als Saxion dus tien miljoen over de balk gooit en dat verzwijgt, kunnen wij daarover publiceren zonder daarom ontslagen te worden

Hoofdredacteur Rik Visschedijk over de onafhankelijkheid van het platform

Studium Generale

Een van de bronnen van inspiratie voor de redactie zal activiteitenprogramma Studium Generale zijn, dat events organiseert op het snijvlak van beroep, wetenschap, kunst-cultuur en maatschappij. “We gaan de komende tijd mee in hun cyclus”, legt Rik uit. “Maar dat moet nog vorm gaan krijgen. We gaan samen optrekken en misschien in de toekomst zelfs wel fuseren. Maar dat is echt de volgende stap. De komende tijd richten we ons op thema’s van het programma, zoals diversiteit of blockchain. Die thema’s gaan we laden door er journalistieke verhalen over te maken.”

Om al deze verhalen te kunnen maken maakt SaxNow naast twee freelancers ook gebruik van vijf studentredacteuren. “En daar komt nu al veel uit. Ze lopen echt over van ideeën,” aldus Rik. Bas: “Daarnaast willen we ook een kweekvijver zijn. We willen een podium bieden aan studenten die hun eerste stappen in de journalistiek willen zetten. Daar helpen we ze graag bij.”

Lang genoeg geduurd

Vanwege de corona-uitbraak verloopt de lancering met minder bombarie dan gehoopt, maar de kersverse SaxNow-journalisten kunnen niet wachten om eindelijk écht te beginnen met het platform. Bas: “We zijn momenteel met veel dingen tegelijk bezig: de website ontwikkelen, de social media inrichten, contracten opstellen, de organisatie en systemen leren kennen. We schaken dus op ontzettend veel borden tegelijk, maar ik kijk er nu vooral naar uit om mooie verhalen te maken.”

“Dit moment”, vult Rik aan, “de lancering, daar heb ik echt enorm naar uitgekeken. We zijn in de zomer begonnen en sindsdien zijn we door corona vooral veel aan het videobellen over dingen waarvoor je normaal gesproken even bij iemand langsloopt. Daardoor gaat er steeds twee, drie weken overheen en dat is helemaal niet erg, maar dat maakt wel dat ik ontzettend veel zin heb om met de inhoud bezig te gaan. Het heeft nu lang genoeg geduurd. Wij hebben wat te brengen en ik heb heel veel zin om dat te laten zien.”

Volg SaxNow ook op Twitter, Facebook en Instagram.

Bestuursvoorzitter Anka Mulder: ‘Belangrijk dat platform er is’

Voorzitter van het College van Bestuur, Anka Mulder, heeft ook uitgekeken naar de lancering van SaxNow: “Allereerst mijn felicitaties voor de redactie, ik vind het belangrijk dat er weer een onafhankelijk platform is binnen Saxion. Ik juich ook de samenwerking met Studium Generale toe. Zo is er nog meer gelegenheid om elkaar te ontmoeten en het gesprek te voeren over thema’s die leven binnen onze Saxion-gemeenschap en in de samenleving. Ik hoop dat SaxNow een toon weet te vinden die medewerkers maar vooral ook studenten aanspreekt. Ik wens Rik en Bas veel succes en vertrouw erop dat ze ook regelmatig aan mijn deur kloppen voor duiding of verdieping.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Juan-Pigot2.jpg Studentenleven

Juan Pigot bij Saxion: ‘Spreek voor hen die dit niet kunnen’

22 mei 2018
Marjon Kranenburg Corporate

Podcast Couleur Lokaal: waarom Marjon Kranenburg zich zo snel thuisvoelde bij Saxion

20 december 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen