Saxion Apeldoorn
Business

Fast Forward van start in Apeldoorn: ‘Wat in Enschede en Deventer een succes is, willen we ook hier uitrollen’

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

Het Fast Forward-traject van Saxion is al jaren succesvol in Enschede en Deventer. Sinds september is het ook van start gegaan in Apeldoorn. Het doel: zoveel mogelijk talent behouden voor de regio Apeldoorn. “Want er gebeurt hier genoeg.”

Het succes van Fast Forward heeft zich door de jaren heen wel bewezen. Via het traject zijn ruim duizend banen gerealiseerd bij meer dan 350 bedrijven. Met name in Twente is Fast Forward uitgegroeid tot een begrip. “Op de Saxion-locatie in Enschede draait het traject al sinds 2000, sinds een paar jaar bieden we het ook aan in Deventer”, zegt Carlien Jung, als adviseur verbonden aan Fast Forward Apeldoorn. “In beide steden is het een succes. Werkgevers raden sollicitanten zelfs aan om het traject te volgen. Aangezien het programma in de andere Saxion-steden zo goed draait, is het een logische stap om het programma naar Apeldoorn uit te breiden.”

Het succes

Wat het Fast Foward-traject zo succesvol maakt is de winst die het bedrijven én trainees oplevert. Carlien: “We leveren mensen die echt een meerwaarde hebben voor een organisatie. Bedrijven die met ons samenwerken weten dat ook. Trainees brengen nieuwe energie en kennis in een organisatie en zorgen voor verbinding met Saxion. Voor de trainees geldt dat ze in twee jaar tijd ontzettend veel leren. Ze volgen een masterclassprogramma en krijgen de kans om voor drie verschillende bedrijven te werken. Daardoor ontwikkelen ze zich in razend tempo. Die win-winsituatie voor trainees en bedrijven is bepalend voor het succes van Fast Forward. In Twente is dat bekend. Dat willen we nu ook in Apeldoorn voor elkaar krijgen.”

Carlien omschrijft de Fast Forward-trainees als intelligente aanpakkers die snel kunnen denken en zich eenvoudig een nieuwe omgeving eigen maken. “Daar selecteren we de trainees ook op. We kijken niet alleen naar cijferlijsten, maar houden ook selectiegesprekken. We kijken of iemand een ondernemende geest heeft, proactief is en uit zichzelf dingen snel oppakt. Dat is belangrijk, want ze komen in het twee jaar durende traject drie keer bij een ander bedrijf binnen. Daar moeten ze iedere keer opnieuw hun weg vinden. Dat is soms pittig, maar we weten dat de trainees dit aankunnen. Ze zijn erg gemotiveerd en enthousiast.”

Bekendheid vergroten

In september zijn de eerste zes trainees begonnen in Apeldoorn. Een mooi aantal, vindt Carlien. In de toekomst moet dat aantal echter oplopen tot vijftien á twintig deelnemers. Om dat te bereiken moet het traject nog wel aan naamsbekendheid winnen in de regio Apeldoorn. “We verwachten dat de vraag naar trainees er in deze regio absoluut is, alleen bedrijven moeten ons wel weten te vinden. Daar ligt voor ons de uitdaging. We schuiven daarom aan bij platformen als het Apeldoorns Business Collectief en de Stuurgroep Apeldoorn-IT, om goed zichtbaar te zijn voor bedrijven.”

Om binding te krijgen met het Apeldoornse bedrijfsleven, zet Fast Forward bovendien lokale professionals in tijdens de masterclasses die de trainees volgen. “In principe heeft het traject dezelfde opzet als in Deventer en Enschede, maar we zoeken voor Apeldoorn wel bewust naar lokale trainers. De trainees volgen nu bijvoorbeeld een module Personal Branding via een trainer van H3Lab, een bedrijf dat gevestigd is in een innovatiehub op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Als we daar op locatie zitten maken de trainees kennis met het Apeldoornse bedrijfsleven, maar tegelijkertijd leert het bedrijfsleven ons ook kennen.”

Het uiteindelijk doel van Fast Forward is dat de trainees met al hun opgedane kennis een baan vinden in de regio en te voorkomen dat ze hun heil elders zoeken. “Ook vanuit Apeldoorn trekken veel mensen naar het westen. Dat is ontzettend jammer, want er gebeurt hier genoeg. Er zitten prachtige bedrijven en organisaties. Met Fast Forward hopen wij dat we onze talenten kunnen behouden voor de regio. Wat in Enschede en Deventer een succes is, willen we daarom ook hier uitrollen.”

Fast Forward voor organisaties

Heeft jouw organisatie behoefte aan een young professional van hoog niveau, die optimaal gemotiveerd is om zijn of haar talenten in te zetten? En wil je daarnaast een personeelsinvestering doen met een hoog rendement en laag risico?

Of wil je zelf graag trainee worden?

Kies dan voor Fast Forward!

Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Carlijn.jpg Ondernemerschap

Dit is waarom Carlijn binnen het Fast Forward traineeship voor de veiligheidssector kiest

01 juli 2024
Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast