VSBfonds-beurs voor IBS-student Ricardo: 'Ik doe mijn master in Seoul'
Ricardo Cantekin studeerde vorig jaar af aan de International Business School van Saxion. Vorige week kreeg hij te horen dat hij een VSBfonds-beurs van 10.000 euro ontvangt om zijn masteropleiding aan de Yonsei University in Zuid-Korea voort te zetten. Inmiddels zit Ricardo in Seoul. We spraken hem online over dit prachtige nieuws.
Ricardo, van harte gefeliciteerd. Ik begrijp dat je nu al in Seoul zit…
“Dank je. Ja, ik ben eind augustus vertrokken om alvast te starten met mijn master International Trade & Finance Management. Yonsei University is qua niveau één van de beste universiteiten van Zuid-Korea. Bij deze partneruniversiteit van Saxion hoop ik in twee jaar mijn master te halen.”
Hoe is het je gelukt om een VSBfonds-beurs te bemachtigen?
“Dat was best spannend. Monique Perik, mijn begeleider bij Saxion, wees me tijdens m'n afstuderen op de mogelijkheden. Ze wist dat ik graag in Zuid-Korea wilde studeren en spoorde me aan om er werk van te maken. De beurs is beschikbaar voor een beperkt aantal studenten. Per universiteit zijn er één of twee plekken. Kun je die niet bemachtigen, dan kom je op een reservelijst. Dat gebeurde mij ook. Langzaam zag ik mijn naam op die lijst omhoog kruipen. Van plaats 23 uiteindelijk naar de zevende plek. Omdat er ook studenten uitvielen in deze coronatijd, lukte het door een samenloop van omstandigheden om de beurs te krijgen. Dat was geweldig. Er zijn zo weinig plekken beschikbaar.”
Wat was belangrijk in jouw hele proces om uiteindelijk op die lijst te komen?
“Ik moest een aantal gesprekken voeren bij Saxion om te motiveren waarom ik graag een internationale master in Zuid-Korea wilde doen. In de selectieprocedure, die Saxion gedeeltelijk namens het VSB Fonds voor de eigen studenten doet, wordt heel goed gekeken naar wat jij met je buitenlandse studie wil bijdragen aan de Nederlandse samenleving.”
Wat was dat bij jou?
“Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een betere samenwerking en aan de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Zuid-Korea. De samenwerking is nog beperkt en voor Nederlandse bedrijven is het moeilijk om met bedrijven uit Zuid-Korea in contact te komen. Mijn idee was: ik ga er studeren en contacten opbouwen. Misschien kan ik na mijn master in Nederland voor een Zuid-Koreaans bedrijf werken, of andersom. Misschien wel voor een techbedrijf als LG of Samsung.”
Waar komt jouw interesse en liefde voor Zuid-Korea vandaan?
“Tijdens mijn jeugd in Hengelo ben ik niet vaak in het buitenland geweest. Ik vind Nederlanders aardig en behulpzaam, maar vaak ook erg op zichzelf gericht. Tijdens mijn eerste stagereis naar Zuid-Korea arriveerde ik ’s avonds laat. Er reden geen treinen meer, dus ik vroeg iemand op straat waar ik terecht kon in hostel. De man zei dat hij wel even met meeliep. Ik dacht dat dat om een wandeling van een paar minuten zou gaan, maar na drie kwartier lopen leverde deze Zuid-Koreaan me bij een goede slaapplek af. Het bleek tekenend voor mijn verdere ervaringen: wanneer je je open stelt voor de mensen en hun cultuur, zijn ze enorm aardig en behulpzaam.”
Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een betere samenwerking en aan de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Zuid-Korea. De samenwerking is nog beperkt en voor Nederlandse bedrijven is het moeilijk om met bedrijven uit Zuid-Korea in contact te komen. Mijn idee was: ik ga er studeren en contacten opbouwen.
Je bent al begonnen met je master…
“Ja, met behulp van mijn studiefinanciering en een bedrag dat ik met hard werken bij elkaar gespaard had, kon ik al een start maken in Seoul. Ook nu heb ik nog een bijbaan om alles te bekostigen. Nu de VSBfonds-beurs aan me is toegekend, kan ik daar mijn studie aanvullend mee betalen. Ik zie het als een enorme kans om hier voort te borduren op de stage, de Summer School en uitwisselingsprogramma dat ik al in Zuid-Korea gedaan heb. Met een kamergenoot uit Zwitserland probeer ik door de week zo veel mogelijk te studeren. In het weekend is er tijd om samen de stad te verkennen en leuke dingen te doen.”
Wat zou je andere Saxion-studenten willen adviseren om in aanmerking te komen voor deze beurs?
“Al in mijn tweede jaar bij Saxion ben ik gestart met vrijwilligerswerk voor de internationale studenten op school. Daarmee draag je je steentje bij en laat je zien dat je iets voor de maatschappij wilt doen. Zorg dat je een buddy wordt voor een internationale student, ga eens samen op pad en help hem of haar met zijn verblijf in Nederland. Dat is al een stap in de goede richting. Ik merk dat weinig studenten op de hoogte zijn van het bestaan van studiebeurzen. Een handjevol studenten meldt zich er maar voor aan, terwijl het een substantieel bedrag is om je studie voor een deel mee te bekostigen. Bij de beoordeling van je aanvraag helpt het echt als je gemotiveerd bent en in de gesprekken aangeeft hoe jij je steentje al hebt bijgedragen.”
Meer weten over het aanvragen van een studiebeurs?
Kies je voor een studie of stage in het buitenland, dan is het mogelijk om verschillende beurzen aan te vragen. Zo kun je een Saxion Partner Mobility Scholarship (SPM) aanvragen, een Holland Scholarship (HS), een Erasmus+ beurs of een VSBfonds-beurs.

Ricardo Cantekin in Seoul