Een minor in het buitenland volgen? Zo pak je het aan
Heb je de mogelijkheid om een minor in het buitenland te doen? Dat is een superkans! Je ontdekt een nieuwe cultuur, breidt je horizon uit en groeit persoonlijk. Maar er komt ook wat regelwerk bij kijken. Hier zijn een paar handige tips om je op weg te helpen met de planning.
Begin op tijd met plannen
Een minor in het buitenland vraagt wat voorbereiding. Start minstens een jaar van tevoren met het uitzoeken van bestemmingen en programma’s. Check de toelatingsvoorwaarden, deadlines en zorg dat je documenten zoals je paspoort en visum op orde zijn.
Kies je bestemming
Denk goed na over welk land en welke universiteit bij jou passen. Overweeg welke taal je wilt leren, hoe de cultuur is, wat het kost om daar te leven en hoe veilig het land is.
Maak gebruik van Saxion’s kennis
Elke academie heeft een stagebureau dat je kan helpen bij je zoektocht naar een buitenlandse minor. Ook je studieloopbaanbegeleider staat klaar met tips en begeleiding. En vergeet niet om ervaringen van ouderejaars te horen, die hebben vaak superhandige inzichten!
Mijn minor in het buitenland was de beste tijd van mijn leven. Ik heb veel geleerd van andere professionals uit het werkveld. Kijk goed naar je eigen interesses en voorkeuren. Ik denk dat het niet uitmaakt naar welk land, staat of dorp je gaat, zolang je open staat om nieuwe mensen te ontmoeten en daaruit vrienden te kiezen die bij je passen ga je hoe dan ook een fantastische tijd tegemoet, want leuke mensen zijn overal op de wereld.
Regel je financiën
Studeren in het buitenland kan duur zijn. Maak een overzicht van de kosten voor collegegeld, accommodatie, levensonderhoud en reiskosten. Zoek naar beurzen zoals Erasmus+ of andere financieringsopties voor jouw studierichting.
Bereid je cultureel voor
In een ander land wonen en studeren kan even wennen zijn. Leer iets over de cultuur, gewoonten en de taal van het gastland. Dit maakt het makkelijker om je aan te passen en een band op te bouwen met de locals.
Vergeet je verzekeringen niet
Zorg dat je goed verzekerd bent tijdens je verblijf in het buitenland. Een goede zorgverzekering en eventueel een reisverzekering zijn belangrijk om onverwachte kosten te vermijden.
Hulp bij het kiezen van je minor
Weet je nog niet zeker welke minor je wilt kiezen? Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat, er zijn genoeg opties die je kunnen helpen de juiste keuze te maken. Kijk eens naar de minorenkiezer en ontdek het aanbod. Aanmelden kan tot 24 mei!
Met een goede voorbereiding en wat onderzoek kun je de minor kiezen die het beste bij jou past en je studie én carrière een boost geeft!