Laptop.jpg
Onderwijs

Afstudeerders bouwen aan de slimme stad van de toekomst

Leestijd Minuten

Naast de vaste groep werknemers die betrokken is bij Smart Cities zien we ook vaak nieuwe gezichten binnen het team. Deze gezichten horen meestal bij studenten die bij Smart Cities bezig zijn met hun stageperiode of afstudeeronderzoek. Ook nu zijn er 3 studenten van verschillende disciplines en achtergronden werkzaam bij het lectoraat: Dylan, Jim en Romee.

Ruimtelijke Ordening en Planologie student Jim

Jim houdt zich tijdens zijn opleiding bezig met het inrichten van de openbare ruimte van nu en de toekomst. Daarbij horen diverse actuele vraagstukken en uitdagingen over bijvoorbeeld leefbaarheid, mobiliteit en de energietransitie. Jim vindt het erg interessant om te kijken welke rol data en technologie kan spelen bij het bestrijden van deze uitdagingen. Het afgelopen jaar heeft Jim zich al dieper ondergedompeld in het thema Smart Cities door te kijken hoe gemeente Deventer duurzaam reisgedrag kan stimuleren via het inzetten van technologie. Kortom, een perfecte match met het portefeuille van Smart Cities. 

Jim gaat tijdens zijn afstudeeronderzoek bij Smart Cities nadrukkelijk samenwerken met de gemeente Apeldoorn. Apeldoorn heeft de ambitie om de groenste binnenstad van Nederland te worden, door het centrum te transformeren tot stadspark. Een binnenstadsdashboard moet inzicht bieden en meten of de transformatie van stadscentrum naar stadspark wel de gewenste effecten teweegbrengt. Hiernaast heeft dit binnenstadsdashboard een andere functie, namelijk het actief betrekken van inwoners. Jim gaat tijdens zijn onderzoek kijken naar manieren hoe inwoners bij de ontwikkeling van het dashboard kan betrekken. Op deze manier wordt onderzocht wat inwoners van het dashboard vinden en verwachten waardoor er ontwerpeisen opgesteld kunnen worden en de ontwikkeling van het dashboard naar een volgend stadium getild kan worden.
 

Jim.png

HBO-ICT student Dylan

Oude bekende Dylan was al eerder actief voor het lectoraat als student-assistent en sluit zich opnieuw aan maar dit keer binnen de rol van afstudeerder. Dylan studeert HBO-ICT en heeft binnen zijn studie voor de Software Engineering richting gekozen met de specialisatie Big Data. Het feit dat hij al de nodige uren in de databallenbak gespeeld heeft klonk als muziek in de oren van het datagedreven Smart Cities. Naast de passie voor data is Dylan ook graag bezig met programmeren. Tijdens zijn student-assistenttijd was hij dan ook voornamelijk aan het sleutelen aan de Netmobiel-app

Dit keer gaat Dylan zich op andere onderwerpen richten. Zo gaat die in samenwerking met een mede-afstudeerder aan de slag voor de gemeente Almelo. Almelo steekt veel energie in de energietransitie en het duurzamer maken van de stad. Dit doen ze stapje voor stapje, wijk voor wijk. De Almelose wijk Windmolenbroek staat nu op het vizier en moet overstappen van het gas naar milieuvriendelijkere energievormen. Dylan gaat helpen bij deze uitdagende taak en zal zich verdiepen in het opzetten van een dataplatform. Dit dataplatform moet gastheer worden van verschillende datavisualisaties. Het maken van deze visualisaties valt dan weer juist binnen het takenpakket van Romee, waarover nu meer:

Dylan.jpg

Creative Media & Game Technologies studente Romee

Romee zit ook in het laatste jaar van haar studie en is net als Jim en Dylan bezig met de laatste horde van haar studie: het afstudeeronderzoek. Tijdens haar studie heeft ze geleerd hoe ze met de sterke combinatie van design en techniek kan samensmelten tot creatieve oplossingen, en deze kan inzetten om problemen op te lossen. Tijdens haar minor heeft ze via een pre-master zich verder verdiept in de combi communicatie en design. Ze was zodanig enthousiast over dit koppel dat ze ook tijdens haar afstudeeronderzoek met deze onderwerpen aan de haal wil. Na innoverende gesprekken met Romee over haar mogelijke opdracht is een afstudeeronderzoek aan het licht gekomen waarmee haar wens zeker in vervulling is gekomen.

Romee is namelijk net als Dylan bezig voor de gemeente Almelo. Waar Dylan zich voornamelijk bezighoudt met de techniek en het programmeren, verdiept Romee zich in het bereiken van de burgers en het maken van visualisaties. Visualisaties kunnen erg helpen bij het overtuigen van burgers en het creëren van draagvlak onder deze groep. Belangrijk hierbij is wel dat de visualisaties goed te begrijpen zijn voor zowel de burgers als de ambtenaren. Aan Romee de taak om de wensen en behoeftes van deze beide groepen boven tafel te halen en deze samen met de data in begrijpelijke visualisaties te gieten. Deze visualisaties mogen verblijven op het dataplatform van Dylan en dienen zo gezamenlijk als energietransitie kennisbank voor Windmolenbroek. 

Romee.jpg

Ready for a New Challenge?

Did this story spark your enthusiasm for Smart Cities as a dynamic learning environment? If so, we’d love to hear from you! As a research group, we’re always eager to meet new students and explore opportunities for completing your graduation project or internship with us. Interested? Simply send us a WhatsApp or stop by our office (G6.25). We look forward to connecting with you soon!

Gerelateerde artikelen

Slotbijeenkomst energie.jpg Event

Slotbijeenkomst: Samen Aan De Slag Met Energie

6 februari 2025 Deventer Deventer Schouwburg
Onderzoek

Datavisualisatie: geen droge grafiek, maar een droge achtertuin

18 juni 2024
Organisatie

Duurzaamheid in Beeld: Een datavisualisatie voor groenere tuinen