visual 1.png
Onderwijs

Projecteren lantaarnpalen straks informatie op straat? Als het aan deze studenten ligt wel

Kijk niet raar op als je over enkele jaren in Amsterdam loopt en de lantaarnpalen opeens informatie en reclame op straat projecteren. Dat is dan namelijk het idee dat enkele Saxion-studenten bedachten tijdens Create Tomorrow en waar de gemeente Amsterdam zeer nieuwsgierig naar is. “Duurzaamheid wordt gecombineerd met data, technologie en interactie. Dat maakt het zo interessant.”

Fleur Willemse, zelf student aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen, deed eind mei samen met studenten van de opleidingen International Business en Electrical Engeineering én met enkele studenten van Universiteit Twente mee aan Create Tomorrow, Europa’s grootste studentendenktank. Hier werken studenten aan casussen die door bedrijven en organisaties zijn ingebracht en veel gemeentes dienden een aanvraag in om studenten te laten meedenken over de herinrichting van de binnenstad. Zo ook de gemeente Amsterdam.

“Zij wilden graag praktische oplossingen aangereikt krijgen op het gebied van infrastructuur, data, duurzaamheid en mobiliteit”, vertelt Fleur. “Zo staan de grachten van Amsterdam op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar gaan ze door veroudering in kwaliteit achteruit. Nu hadden we niemand in ons groepje die goed was in grachten en bruggen bouwen, dus besloten we te kijken naar het gebied om de hele grachtenscene heen.”

Sensoren in lantaarnpalen

En dus gingen de studenten aan de slag met drie belangrijke uitdagingen. “We hebben gekeken hoe we de grachten kunnen gebruiken om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit doen we met drijvende tuinen en plantenbakken, die het water filteren én de biodiversiteit in de grachten verbeteren. Daarnaast vissen we, in het kader van duurzaamheid, door middel van waterturbines het plastic uit het water en wekken we elektriciteit op.”

Nu loopt iedereen op straat naar het mobieltje te staren om de bestemming te vinden. Met ons concept worden mensen gedwongen om weer eens wat meer om zich heen te kijken.

Fleur.jpeg
Fleur Willemse, student Industrieel Product Ontwerpen

De main focus van de studenten lag tot slot bij oplossing drie. “Om op vernieuwende wijze de interactie met de mensen op straat te stimuleren, hebben we een module bedacht waarbij in de huidige ouderwetse en romantische lantaarnpalen bepaalde sensoren worden geplaatst, die kunnen meten wie er allemaal op straat loopt en vervolgens informatie of persoonlijke reclame op straat kunnen projecteren, bijvoorbeeld over een nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh Museum of de route ergens naartoe. Omdat er ook zonnecellen in zullen zitten, wordt duurzaamheid gecombineerd met data, technologie en interactie, en dat maakt het denk ik zo interessant. Bovendien: nu loopt iedereen op straat naar het mobieltje te staren om de bestemming te vinden. Met ons concept worden mensen gedwongen om weer eens wat meer om zich heen te kijken. Van de tien teams die uiteindelijk meededen aan de case meededen van Amsterdam, vond de gemeente ons concept het beste en dus hebben wij die case gewonnen.”

Symposium

Zover de studenten weten is het ook een uniek concept. “Er zijn zeker al lantaarnvarianten te vinden die werken met eenzelfde systeem, maar die sensoren worden dan gebruikt om aan te voelen dat iemand in de buurt is en de lantaarn aan te zetten. De combinatie die wij bedacht hebben, hebben wij nog niet eerder gezien. Maar we hebben het slechts in één dag uitgewerkt, dus het is nog geen fantastisch product. Er valt nog veel te verbeteren.”

De gemeente Amsterdam is enthousiast over het idee en heeft de studenten, net als allerlei andere jonge innovators, uitgenodigd om in de herfst te spreken op een symposium van de gemeentes Amsterdam en Rotterdam over de smart city van de toekomst. “Maar we hebben tijdens Create Tomorrow dus slechts een dag de tijd gehad om het idee uit te werken en daarom we hebben na de zomer eerst nog enkele sessies gepland met onze groep om het concept te finetunen. Ze willen graag dat we erover vertellen en er zullen ongetwijfeld wat belangrijke mensen aanwezig zijn, die zich bezighouden met de transitie van deze steden. Iedereen van ons groepje is heel enthousiast en we vinden het een hele eer.”

Of Fleur al afspraken heeft gemaakt met de gemeente Amsterdam over eventuele vergoedingen? Dat nog niet. “Ik moet zeggen dat iedereen in het team op zijn eigen manier even veel heeft bijgedragen. En ik heb geen business-achtergrond”, lacht Fleur. “Dus ik zal dat gesprek nooit voeren.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Marnix in Zuid-Korea Studentenleven

Marnix ging deze zomer naar Zuid-Korea: 'tijdens een zomerprogramma kun je ontdekken of studeren in het buitenland iets voor je is'

16 september 2024
Organisatie

Niels Janszen over Start Your Business: We keken vol verbazing naar het aantal inschrijvingen

26 februari 2024
Video: terugblik op de International Project Week 2024 SaxionTV

Video: terugblik op de International Project Week 2024