Zonneauto van Solar Team Twente goed aangekomen in Marokko
Zonneauto RED Horizon van Solar Team Twente is goed aangekomen in Marokko. Het duurde langer dan het team had gehoopt, maar kan zich nu eindelijk richten op de laatste voorbereidingen voor de race.
De studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion zwaaiden de auto op 15 september in Enschede uit, waar de auto op de vrachtwagen werd geladen voor de reis naar Casablanca. Het team staat met RED Horizon op 25 oktober in Agadir aan de start van de Solar Challenge Morocco. De komende weken zullen de laatste testen worden uitgevoerd om goed voorbereid aan de race te beginnen.
Spanning
De achttien studenten hebben ruim een jaar gewerkt aan de bouw van de nieuwe zonneauto. Zowel het ontwerp als de productie zijn volledig door het team zelf gedaan. De studenten werken soms ruim 80 uren per week om alles op tijd af te hebben. Het was dus vanzelfsprekend dat het transport van de zonneauto een spannend moment was voor het team. Door onvoorziene vertragingen kwam de lading later aan dan verwacht, waardoor het team nog wat langer in spanning moest afwachten.
“Het was een fantastisch moment toen de auto aankwam in Marokko! We werden groots onthaald door de teamleden die al in Marokko zaten,” vertelt teamlid Maurice Jansen, die zelf meeging in de vrachtwagen. Verschillende transportbedrijven hebben het team ondersteund om het transport zo goed mogelijk te organiseren.
Laatste voorbereidingen
Het studententeam richt zich de komende weken volledig op de race in Marokko, welke een alternatief is voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. De zonneauto moet nog enkele testen doorstaan. “We gaan in Marokko nog een paar testen uitvoeren om te kijken of de auto presteert als verwacht. Ook kijken we hoe de auto en de coureurs reageren op het Marokkaanse klimaat. De resultaten zullen veel invloed hebben op onze strategie voor de race,” vertelt strateeg Judith Tel. Het team heeft ook nog enkele verkenningstochten gepland. Teamleden, waaronder bijvoorbeeld de coureurs, verkennen dan de route van de race in normale auto’s zodat zij weten wat hen te wachten staat. Het is voor het eerst dat een grootschalige Solar Challenge in Marokko wordt gereden, dus de teams kunnen niet bouwen op eerdere ervaringen, wat voorheen met de race in Australië wel het geval was.
Compleet andere race
De ruim 2.500 kilometer lange race onder de Marokkaanse zon vraagt het uiterste van de zonneauto’s en van de teams. Solar Challenge Morocco wordt een legendarische rally van vijf etappes verspreid over vijf dagen waarin de auto’s alleen gebruik mogen maken van zonne-energie. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Het team dat de totale afstand het snelst aflegt, wint. De opzet verschilt daarmee van de inmiddels bekende race in Australië. In de World Solar Challenge (3.000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko zijn er etappes met een vaste start en finish. Het concept is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Teams uit Groningen, Delft en Leuven nemen ook deel aan de race. “We gaan vol voor de winst,” aldus raceleider Thomas Jansink.