Alumnus Carlijn doet bij de politie onderzoek naar sporen in grote strafzaken
Voordat ze aan de opleiding Forensisch Onderzoek begon, wist Carlijn Tensen al dat ze bij de politie wilde werken. Dat is gelukt: ze doet in het laboratorium onderzoek naar drugs, moord en zedenzaken. “Ik vind mijn werk niet eng, maar ik doe wel onderzoek in heftige zaken.”
Hoi Carlijn, welke opleidingen heb je gedaan?
“De opleiding die ik bij Saxion heb gedaan is Forensisch Onderzoek. Na mijn studie ben ik bij de politie gaan werken. Binnen de politie ben ik op de Politieacademie opgeleid voor algemeen opsporingsambtenaar met specifieke inzet voor de forensische opsporing. Intern binnen de forensische opsporing ben ik opgeleid voor het uitvoeren van DNA-vooronderzoek en dacty-vooronderzoek in het forensisch laboratorium. Binnenkort word ik ook opgeleid voor het onderzoeken van verdovende middelen in het forensisch laboratorium.”
Waarom heb je voor de opleiding Forensisch Onderzoek gekozen?
“Ik vind het interessant hoe je kennis van natuurwetenschappen, zoals biologie, scheikunde en natuurkunde, kunt toepassen bij het onderzoeken van misdrijven. Ik wilde bij de politie gaan werken en met de studie Forensisch Onderzoek kon ik kennis ontwikkelen waarmee ik bij de forensische opsporing van de politie kon gaan werken. Wat ik specifiek aan de forensische opsporing bij de politie interessant vind, is het type misdrijven dat je onderzoekt. Het gaat hierbij onder andere om inbraken, drugslabs, drugshandel, branden, zedendelicten en moord of doodslag.”
Wat doe je voor werk?
“Momenteel werk ik als generalist op het DNA-laboratorium in de tweede lijn van de forensische opsporing van de Politie in Noord-Nederland. Binnen de forensische opsporing werken forensisch onderzoekers in de eerste lijn of in de tweede lijn. In de eerste lijn ben je werkzaam als forensisch onderzoeker op de plaats delict en stel je sporen en sporendragers veilig. In de tweede lijn ben je werkzaam als forensisch onderzoeker op onder andere het forensisch laboratorium, waar DNA-onderzoek, dactyloscopisch onderzoek en/of onderzoek aan verdovende middelen wordt uitgevoerd. Binnenkort ga ik als Operationeel Specialist A verdovende middelen aan de slag binnen de Forensische Opsporing van Noord-Nederland.”
Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?
“Momenteel onderzoek ik vooral sporendragers die door collega’s van de eerste lijn of door agenten zijn veiliggesteld op bijvoorbeeld een plaats delict. De sporendragers worden onderzocht op biologische sporen (DNA) en/of dactyloscopische sporen (vingerafdrukken). Hierbij kunnen verschillende onderzoeksvragen worden gesteld, bijvoorbeeld het onderzoeken op de aanwezigheid van bloed, sperma, speeksel of haren. Verder kunnen sporendragers onderzocht en bemonsterd worden om te bepalen wie een voorwerp heeft vastgepakt, aangeraakt, gebruikt of gedragen. Na het onderzoek volgt uiteraard de administratie en het opmaken van een proces-verbaal, dat als wettig bewijsmiddel in strafzaken bruikbaar is.”
Uiteindelijk werd er van een verdachte heimelijk DNA afgenomen en dit bleek te matchen met de DNA-profielen van de sporendragers. Toen mocht ik mee naar de doorzoeking van de woning voor het zoeken naar bewijsmateriaal, terwijl de verdachte op een andere locatie werd aangehouden.
Vind je je werk soms niet eng?
“Ik vind mijn werk niet eng, maar ik doe wel onderzoek in heftige zaken. Zelf krijg ik niet direct te maken met de slachtoffers en nabestaanden, omdat ik op het laboratorium de onderzoeken uitvoer en niet op de plaats delict. Hierdoor heb ik zelf weinig te maken met bijvoorbeeld emoties van de slachtoffers of nabestaanden. Ik voer mijn onderzoek uit op basis van de onderzoeksvraag van collega’s en indien nodig verdiep ik mij in de zaak door de aangiftes, verhoren of de verklaringen te lezen.”
Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt tijdens je werk?
“Dat is een DNA-match die werd verkregen in een serie delicten door één dader. Samen met mijn collega’s hadden we DNA bemonsterd van verschillende sporendragers die van de plaats delict kwamen. Uiteindelijk werd er van een verdachte heimelijk DNA afgenomen en dit bleek te matchen met de DNA-profielen van de sporendragers. Toen mocht ik mee naar de doorzoeking van de woning voor het zoeken naar bewijsmateriaal, terwijl de verdachte op een andere locatie werd aangehouden.”
Hoe heb je het ervaren om bij Saxion te studeren?
“Ik heb mijn studietijd bij Saxion als goed ervaren. Ik heb door de studie Forensisch Onderzoek op een breed gebied kennis opgedaan die ik kan uitbreiden nu ik aan het werk ben. Ik vond het vierde jaar het leukste, omdat ik toen echt de kennis kon gaan toepassen in mijn stage- en afstudeeronderzoek bij de forensische opsporing van de politie.”
Wat zijn jouw tips voor studenten om een mooie baan te vinden?
“Ga je tijdens je studie al oriënteren op wat voor baan je eventueel zou willen. Ga hiervoor met mensen uit het werkveld in gesprek en vraag of je eens langs mag komen voor een werkveldbezoek. Hierdoor krijg je al een indruk van een bepaalde functie en of dat iets voor jou is. Probeer je stage en/of afstuderen alvast in de richting te doen waar je na je studie mee verder wil. Ik heb bijvoorbeeld in mijn vierde jaar zowel mijn stage als afstudeerstage bij de forensische opsporing gedaan waar ik daarna ben blijven werken.”