Margriet Braun (foto Thomas Busschers)
Onderzoek

Margriet Braun is de nieuwe lector Social Work: ‘We moeten zorgen dat de professional nog beter zijn werk kan doen’

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

Margriet Braun (41) is de nieuwe lector Social Work van Saxion. In deze rol wil ze een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het vakgebied. “Deze vacature kwam voor mij op het juiste moment.”

Braun is geen onbekende binnen het lectoraat Social Work. Ze werkt al sinds 2010 bij Saxion. Eerst als onderzoeker en later als associate lector Jeugd. Braun voelt zich op haar plek bij de hogeschool. “Ik kom uit de meer fundamentele wetenschap, ben gepromoveerd in de sociale psychologie in Groningen. Mijn onderzoek daar was experimenteel van aard en gericht op theorievorming. Ik heb er enorm veel geleerd, het was een mooie tijd, maar soms miste ik de relevantie voor de praktijk. Daarom spreekt het werken bij Saxion mij zo aan. Al het onderzoek dat we doen komt voort uit vragen vanuit de praktijk. De producten die we ontwikkelen zijn daardoor heel toepasbaar en dragen direct bij aan verbetering van de praktijk.”

Volgende stap

Met de promotie tot lector zet Braun een volgende stap in haar carrière. Een kans die al twee keer eerder voorbij kwam. Dat ze toen niet toehapte heeft niets met haar ambities of kwaliteiten te maken. “Ik zat de afgelopen jaren heel goed op mijn plek als associate lector Jeugd. We hebben mooie projecten gedaan in de zorg voor Jeugd rond allerlei thema’s, zoals conflictscheidingen en de relatie tussen ouders en hun kind. En daar gaan we ook mee door. Maar toen de vacature weer voorbijkwam had ik het gevoel dat ik er klaar voor was, dus heb ik gereageerd. Dit is het goede moment.”

Ik zat de afgelopen jaren heel goed op mijn plek als associate lector Jeugd. We hebben mooie projecten gedaan in de zorg voor Jeugd rond allerlei thema’s, zoals conflictscheidingen en de relatie tussen ouders en hun kind. En daar gaan we ook mee door.

Margriet Braun portret.jpg
Margriet Braun, lector Social Work

‘Weet wat er speelt in de praktijk’

Ze voelde dat de tijd rijp was voor een volgende stap. “Ik heb de afgelopen jaren voornamelijk onderzoek gedaan in de jeugdzorg. Weet precies welke thema’s daar relevant zijn. Ook heb ik meegewerkt bij andere projecten, waardoor ik ook met andere vlakken van sociaal werk feeling heb gekregen. Zodoende weet ik goed wat er speelt in de praktijk. Ik word daar enthousiast van, maar wil ook een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het sociaal werk. Door mijn ervaring heb ik goed zicht op welke kant het op zou moeten gaan en hoe we daar als onderzoeksgroep een bijdrage aan kunnen leveren.”

Waarde van sociaal werk laten zien

In haar rol als lector gaat Braun zich inzetten om het sociaal werk op een hoger plan te krijgen. “Een belangrijk thema is in mijn ogen de onderbouwing van sociaal werk. Dat je goed uit kan leggen waar je voor staat, wat je doet, waarom en waar je dat op baseert. Eigenlijk het verder neerzetten van het vakgebied. Daar hoort ook bij dat professionals werken met de nieuwste kennis over wat werkt in het sociaal domein. Een ander punt waar we aan moeten werken is het inzichtelijk maken van wat sociaal werk oplevert voor het individu en de maatschappij. Als we de waarde van sociaal werk kunnen laten zien, wordt het belang van financiële middelen ook duidelijker.”

Als we de waarde van sociaal werk kunnen laten zien, wordt het belang van financiële middelen ook duidelijker.

Margriet Braun portret.jpg
Margriet Braun, lector Social Work

Snijpunt gezondheid en welzijn

Verder wil Braun als lector Social Work meer de verbinding zoeken met de Academie Gezondheidszorg (AGZ). Van vroeger uit zijn sociaal werk en gezondheidszorg twee verschillende domeinen, maar in de praktijk groeien ze steeds meer naar elkaar toe. De samenwerking met de academie AGZ past ook bij het Saxion zwaartepunt Gezondheid, welzijn en technologie. “Dat betekent dat we de komende jaren inzetten op projecten die gaan over het snijpunt tussen gezondheid en welzijn, en over hoe technologie een rol kan spelen in die vraagstukken. Gezondheidszorg en sociaal werk hebben steeds meer raakvlakken. In de wijk bijvoorbeeld treffen gezondheidszorgmedewerkers en sociaal werkers elkaar. De komende jaren gaan we projecten ontwikkelen over hoe we samen het welbevinden en de gezondheid in de wijk kunnen verhogen, en ook hoe technologie daarbij een rol kan spelen.”

Verdere professionalisering

Het lectoraat zal de studies echter wel vanuit de blik van de sociaal werker aanvliegen, geeft Braun aan. Want daar moet immers de winst behaald worden, voor de professionals in het werkveld en voor de aankomende professionals die nog in opleiding zijn. “We willen ervoor zorgen dat de professional zijn of haar werk nog beter kan doen. Dat het methodisch handelen centraal staat. Op dergelijke studies blijven we ons richten. Bijvoorbeeld hoe sociaal werkers ouders nog beter kunnen begeleiden bij conflictscheidingen. Of wat er nodig is om de groeiende eenzaamheid in de maatschappij tegen te gaan en wat de rol voor sociaal werkers daarbij is. Sociaal werkers komen op allerlei domeinen in de samenleving terug. Het gaat daarbij niet alleen om het begeleiden van een individu, maar ze dragen er ook bij aan het functioneren van de maatschappij.”

Goede kwaliteit van leven

Dat laatste is precies wat Braun trekt in het sociaal werk en waarom ze als lector hoopt een bijdrage te kunnen leveren. “Iedereen is in zijn leven wel eens kwetsbaar. Het allermooiste is dan dat je mensen om je heen hebt die je kunnen helpen en ondersteunen. Maar niet iedereen heeft dat en soms is er meer nodig. Daar komt sociaal werk om de hoek kijken. Dat vind ik het mooie aan dit vakgebied: het gaat over hoe mensen hun leven leiden en hoe je met elkaar samenleeft binnen een gezin, wijk of stad. Hoe we met hobbels in de samenleving, maar ook met individuele hobbels omgaan, zodat we een goede kwaliteit van leven hebben. Daar zit zoveel uitdaging in. Ik vind het mooi om me daarmee bezig te houden.”

Fotografie: Thomas Busschers

Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg' Onderwijs

'Digitale detox is een manier van zelfzorg'

10 december 2018
Anka Mulder: ‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’ Corporate

‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’

24 april 2018
Marjon Kranenburg Corporate

Podcast Couleur Lokaal: waarom Marjon Kranenburg zich zo snel thuisvoelde bij Saxion