Corporate

Frank (20) is Green Ambassador van Saxion: ‘Ik wil de wereld een stukje beter maken’

Als Green Ambassador van Saxion zet Frank Nijhof zich in voor een duurzame wereld. De 20-jarige student International Business spreekt op conferenties, praat met medestudenten over duurzaamheid en koos zelfs een stage uit die aansloot bij het onderwerp. “Ik wil de wereld een stukje beter maken.”

Duurzaamheid speelt een grote rol in het dagelijks leven van Frank. Niet zo vreemd, want hij fungeert onder meer als jongerenvertegenwoordiger voor SDG Nederland, een stichting die de zeventien Sustainable Development Goals onder de aandacht probeert te brengen. Toch geeft hij ruiterlijk toe dat hij zich tot een paar jaar geleden nooit echt bezig hield met duurzaamheid. “Dat is het grappige. Ik koos voor de studie International Business met het idee dat ik daar heel snel veel geld kon verdienen. Totdat ik vanuit Saxion naar een bijeenkomst van Nederland Maakt Impact ging. Ik ging inzien dat er best grote problemen in de wereld zijn, dat geld verdienen niet het enige is wat ertoe doet. Mijn prioriteit is van welvaart naar welzijn gegaan. De interesse in duurzaamheid is sindsdien alleen maar toegenomen.”

Public speaker

Zozeer zelfs, dat Frank tegenwoordig op bijeenkomsten en conferenties spreekt. Soms voor bedrijven, soms voor scholieren. Het is heel divers. “Ook dat ontstond op de Nederland Maakt Impact-beurs. Hier waren zeshonderd mensen aanwezig. Van scholieren tot politiek leiders. Mij werd gevraagd of ik tijdens de bijeenkomst iets wilde vertellen. In twee uur heb ik een verhaal voorbereid. Daarna ben ik op het podium gaan staan. Ik vond dat erg gaaf om te doen. Later kreeg ik de kans van SDG Nederland om vaker te spreken. Nu geef ik elke maand twee tot drie lezingen, presentaties of workshops. Wat ik vertel verschilt. Ik probeer het zo dicht mogelijk bij de doelgroep te houden. Het moet geen ver-van-mijn-bedshow zijn of een geitenwollensokkenverhaal. Mijn taak is om zoveel mogelijk mensen te inspireren, informeren en activeren. Ik probeer het daarom praktisch en realistisch te maken, bijvoorbeeld door te vertellen hoe een bedrijf duurzaam bezig kan zijn, maar tegelijkertijd geld kan blijven verdienen.”

Ook met medestudenten heeft Frank het geregeld over duurzaamheid. “Ik wil ze niet beleren, maar wil ze wel aan het denken zetten. Ik kijk vanuit hun blik. Daar wordt vaak positief op gereageerd. Ik laat ze zien wat ze kunnen doen, maar vraag ook hoe ze er zelf over denken. Als iemand alleen geld verdienen belangrijker vindt, is dat ook goed. Maar de meeste studenten die ik spreek willen graag iets goeds doen. Dat vind ik mooi. Tegelijkertijd sta ik ook voor hun inzichten open. Het overkomt me geregeld dat ik na een gesprek met een andere student mijn eigen perspectieven moet bijstellen.”

foto Frank Nijhof_web2.jpeg

Frank Nijhof over spreken op bijeenkomsten en conferenties: "Mijn taak is om zoveel mogelijk mensen te inspireren, informeren en activeren. Ik probeer het daarom praktisch en realistisch te maken, bijvoorbeeld door te vertellen hoe een bedrijf duurzaam bezig kan zijn, maar tegelijkertijd geld kan blijven verdienen". 

Meer dan alleen klimaatverandering

Maar wat Frank nou trekt in duurzaamheid? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Ik wil de wereld een stukje beter maken. Door mijn eigen talenten in te zetten ten dienste van anderen. Vierhonderd jaar geleden waren we in staat in balans met de aarde en het klimaat te leven. Daar zijn we volledig aan voorbijgeschoten, we zijn ver weg van de ideale wereld. Daar wil ik mensen bewust van maken.” 

“Voor mij is duurzaamheid breder dan alleen klimaatverandering”, vervolgt Frank. “Het heeft ook te maken met hoe we met elkaar omgaan. Gendergelijkheid, waterkwaliteit, armoede en voedselvoorzieningen. Want we moeten het toch met elkaar volhouden. Ook de inrichting van ons onderwijs speelt een rol. Zolang studenten aan de hand van oude, achterhaalde methodes economisch besef wordt bijgebracht, is het vrij dom om te verwachten dat we een sustainable wereld neer kunnen zetten. Om een verandering te weeg te brengen, moeten ook het onderwijs en de politiek mee.”

En natuurlijk het bedrijfsleven. Bij veel organisaties staat duurzaamheid al op de agenda. Voor Frank was dat ook een belangrijk punt bij zijn zoektocht naar een stageadres. Hij kwam uiteindelijk terecht bij Van Oord, een grote Rotterdams baggermaatschappij die een bijdrage levert aan de wereldwijde energietransitie. “Van Oord is betrokken bij de aanleg van windparken in zee, maar houdt zich vanwege de zeespiegelstijging ook bezig met waterwering in Afrika. Bijvoorbeeld met dijkverstevigingsprojecten of de aanleg van mangrovebossen om water tegen te houden. Dat is een interessante ontwikkeling. Zelf werkte ik op de afdeling Sustainability. Daar was ik vooral gefocust op evenementen. Van Oord wil een grote rol spelen op het gebied van klimaatadaptatie en wil dit onder de aandacht brengen op het internationale podium. Het was een leerzame periode.”

Toekomst

Ook in de toekomst blijft Frank zich inzetten voor een duurzame wereld. Net als bij zijn stage, heeft hij hier bij zijn vervolgstap rekening mee gehouden. “Vanaf augustus ga ik een half jaar een minor volgen in Jönköping, in Zweden. Daar ga ik vakken als geopolitiek, oorlog- en vredesstudies en global leadership volgen. Ik heb gezien dat de grote beslissingen worden genomen op Europees en wereldniveau. Daarom wil ik daar graag meer over leren. Over vijf of tien jaar hoop ik echt iets op dat beslissingsniveau te kunnen doen. Of dat dan in de politiek is, via consults bij bedrijven of als public speaker, weet ik niet. Dat zie ik dan wel. Ik wil in elk geval een bijdrage blijven leveren.

Meer weten?

Wil je meer weten over duurzaamheid? Kijk dan eens op saxion.nl/duurzaamheid!

Fotografie: Pien van der Woning

Wat is het Green Ambassador Programme?

Met het Green Ambassador Programme wil Saxion studenten en medewerkers inspireren, enthousiasmeren en activeren om zich in te zetten voor een betere wereld. Want: duurzaamheid in het DNA van iedere student en medewerker, dat willen we graag! Het Green Ambassador Programme richt zich op de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Studenten en medewerkers die een bijdrage leveren aan de SDG’s, van klein tot groot, ontvangen hiervoor een certificaat als blijk van waardering. Er zijn drie verschillende niveaus: de Green Dreamer, de Green Performer en de Green Ambassador. Op 31 mei organiseren wij weer een Green Ambassador Day. Op deze dag krijgen medewerkers en studenten die zich op bijzondere wijze inzetten om bij te dragen aan een betere wereld een certificaat.

Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Corporate

Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'

20 november 2024
Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events Ondernemerschap

Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events

28 oktober 2024
Event

Wellbeing Week: versterk je welzijn