Sophie en Silke werkten in hun vrije tijd mee aan een expositie in museum Fashion for Good
Dankzij de opleiding Fashion & Textile Technologies kwamen Sophie Bannink en Silke Heinen in aanraking met het modemuseum Fashion for Good in Amsterdam. In hun vrije tijd bedachten de studenten een installatie die deel uitmaakt van de tentoonstelling "News From The Future," die sinds 27 oktober daadwerkelijk te zien is voor het publiek. "We geloven dat bewustwording begint met kennis. Pas als mensen weten welke misstanden er spelen in de industrie, kunnen ze bewuste keuzes maken."
Sophie Bannink is derdejaars student Fashion & Textile Technologies. Silke Heinen is afgelopen jaar afgestudeerd van dezelfde opleiding. Samen begonnen de studenten in april aan een project voor modemuseum Fashion for Good. Het museum richt zich op duurzame mode en werkt direct samen met de mode-industrie om innovatieve oplossingen te creëren en zo mode in te zetten voor iets goeds. Dit sprak Sophie en Silke aan, dus meldden zij zich vrijwillig voor dit project aan. "We kregen vanuit de opleiding de kans om een educatieprogramma bij het museum te volgen. Het programma is ingesteld zodat studenten van verschillende modeopleidingen uit heel Nederland van elkaar kunnen leren."
Educatieprogramma
Sophie en Silke volgden twee dagen allerlei workshops in het museum met de studenten van andere scholen. "Tijdens een van deze dagen hoorden wij dat we samen een idee mochten aanleveren voor de expositie. Toen we dat hoorden, gingen we daar meteen mee aan de slag." Beide studenten komen uit de Achterhoek en spraken in Doetinchem regelmatig af in de bibliotheek om hun plannen vorm te geven. Uiteindelijk mochten ze hun idee pitchen en kregen ze te horen dat het daadwerkelijk werd uitgevoerd.
Idee voor de expositie
Omdat het project niet vanuit school was opgezet, kregen Sophie en Silke alle vrijheid. "Het was inspirerend en uitdagend. Er waren geen richtlijnen, daar moesten we eerst even aan wennen." Het idee voor de expositie ontstond tijdens een van de workshops. "Tijdens een van de workshops moesten we een item kiezen van de eerdere expositie 'Knowing cotton otherwise' dat we interessant vonden. Wij kozen voor een kopie van een handschrift waarop stond hoeveel katoenbollen elke tot slaaf gemaakte arbeider had geplukt. Deze informatie was voor ons heel nieuw, wij hebben op onze opleiding nooit geschiedenisles gehad over de slavernij rondom katoen."
Duurzaamheid in de breedste zin
Het bolletje katoen van de workshop had een zaadje bij de modestudenten geplant. "Het besef dat wij ons al niet heel erg bewust zijn van de herkomst van onze kleding, terwijl we modestudenten zijn, zette ons aan het denken." Ze beseften dat hun omgeving hier waarschijnlijk nog minder kennis over had. "Ons doel was om bewustwording te creëren over de textielindustrie." De studenten hadden al wel de nodige kennis over dit onderwerp, maar hun blik op duurzaamheid veranderde. "Duurzaamheid omvat meer dan alleen milieuvriendelijke materialen. Het gaat ook om ethische productie en kwaliteit, zodat mensen betere keuzes kunnen maken bij het kopen en dragen van kleding."
Interactieve installatie
Silke en Sophie willen een verandering teweegbrengen. De expositie waaraan zij hebben bijgedragen heet "News From the Future." "We hopen dat de productieprocessen er over 100 jaar veel duurzamer uitzien en dat mensen ook bewustere keuzes maken." Daarom ontwierpen de studenten een interactieve installatie genaamd "Deinfluence." "Bezoekers bekijken eerst een video waarin we interviews tonen met mensen die we hebben ondervraagd over hun kleding. Vervolgens kunnen ze zelf vragen beantwoorden. De vraag die centraal staat in onze installatie is: "Are you aware of what you wear?" Bezoekers beantwoorden de vragen door middel van het wikkelen van een draad om het door hen gekozen antwoord (zie foto's - red.). Wanneer bezoekers dit doen, staan ze voor een spiegel. Het doel is om mensen bewust te maken van de textielindustrie en hun eigen rol daarin.”
Verandering teweegbrengen
Om bezoekers bewust te maken, hebben Silke en Sophie gekozen voor een informatieve installatie. "We geloven dat bewustwording begint met kennis, en pas als mensen weten welke misstanden er spelen in de industrie, kunnen ze bewuste keuzes maken." Het project heeft de meiden geïnspireerd om nog meer te doen met dit onderwerp. "We zijn momenteel bezig met het brainstormen over het opzetten van een platform dat zich richt op bewustwording en duurzame mode. We gaan een Tiktok-serie maken om onze kennis op een toegankelijke en leuke manier over te brengen. We vonden het een raar idee om na de opening van de tentoonstelling te stoppen, we zijn echt gepassioneerd over dit onderwerp."
We geloven dat bewustwording begint met kennis, en pas als mensen weten welke misstanden er spelen in de industrie, kunnen ze bewuste keuzes maken.
Opening
Vanaf vrijdag 27 oktober is de installatie van de Saxion- studenten te zien in het Amsterdamse museum Fashion for Good. "De opening was enorm leuk. We bekeken samen met de andere deelnemende studenten en onze familie en vrienden de expositie. We hebben veel leuke reacties gekregen. De bezoekers vertelden ons dat de installatie hen aan het denken heeft gezet. Het was bijzonder om ons werk voor het eerst in het echt te zien staan in het museum. Ook mochten we deelnemen aan een diner, samen met de andere deelnemende studenten. Het hele educatieprogramma was een supergave ervaring."
Fotografie: Joost Lammers en Enzo Bonam
Fashion For Good
Ben je benieuwd naar de tentoonstelling?
Tickets zijn verkrijgbaar via: fashionforgood.com