spacer
Studentenleven

Studententeam uit Enschede maakt grote sprongen vooruit op World Kangaroo Day

Leestijd Minuten

De derde racedag van de Bridgestone World Solar Challenge verliep uitstekend voor Solar Team Twente. De studenten van Universiteit Twente en Saxion Hogeschool liepen verder in op Vlaamse koploper Innoptus Solar Team en vergrootte het gat met de concurrenten uit Delft aanzienlijk. Bovendien presteerde RED X optimaal door de zeer gunstige weersomstandigheden.

Hectiek rondom Alice Springs

Drie kwartier na vertrek bereikte Solar Team Twente de eerste controlestop in het drukke Alice Springs. De Twentse studenten wisten dat ze ongeveer vijftig minuten achter het Belgische team Innoptus reden. Door de drukte in het centraal gelegen stadje moest er alert gereageerd worden op het verkeer rondom de tussenstop. Mede door rode stoplichten en de ochtenddrukte op voorrangswegen moest het team meermaals stoppen. 

Na de hectiek in Alice Springs kwam de volgende uitdaging in zicht; de beruchte, enige afslag op de route. “Als je hier verkeerd rijdt, verlies je onmeunig veel tijd”, vertelt escortchauffeur Job Hofsté. Gelukkig was Hofsté alert en hield hij het Twentse convoi op de juiste koers. 

Gunstige weersomstandigheden.

De zon brak ’s ochtends moeizaam door omliggende bosbranden, maar vanaf elf uur reed het team in de volle zon. Daardoor kreeg RED X meer zonne-inkomsten dan eerdere dagen en kon het tempo opvoeren. Ook nam de energiecapaciteit van de auto aanzienlijk toe. Deze extra energie kon het team RED X goed gebruiken. Na Alice Springs kregen de Tukkers flinke tegenwind die met behoorlijke vlagen tegen de auto aansloeg. Ondanks dat alles bleef RED X stabiel op de weg liggen. “In het design van de wagen hebben we veel tijd besteed aan de stabiliteit bij zijwinden. Door ons design voelt de coureur de auto goed aan”, aldus coureur en aerodynamicus Bart Mol.

De volgende controlestop die volgde was die in Erldunda. Hier zag Solar Team Twente dat ze waren ingelopen op de Belgen. Nét na de halfurige stop van Innoptus kwamen de Tukkers aan. Het gat met Delft daarentegen werd juist groter.

Langste stint

Vervolgens wachtte het team de zwaarste stint van de challenge. Van Erldunda naar het beruchte Coober Pedy, dat bijna vijfhonderd kilometer verder ligt. Het vlakke landschap zorgt hier regelmatig voor verraderlijke windvlagen en dit is tevens de stint waar het avontuur voor Solar Team Twente in 2019 op verschrikkelijke wijze ten einde kwam. 

Om te voorkomen dat de coureurs te lang achter het stuur zitten en de veiligheid te bevorderen, verplichtte de organisatie de teams een coureurswissel te houden. Deze rondde Solar Team Twente succesvol af rond 15:45 uur. Daarna kon het team de jacht op de Belgen snel vervolgen, want ondertussen liep het team behoorlijk in op de Belgen en liet het Delft steeds verder en verder achter zich. Rond klokslag 16:00 uur was het verschil nog maar zo’n 35 kilometer met de Vlaamse koploper terwijl de studenten uit Delft 80 kilometer achter het Twentse konvooi reden.

Vierdaagse finish?

Morgen kan het Twentse konvooi wel eens heel dicht bij de finish in Adelaide komen. De studenten moeten dus nóg verder het achterste van de tong laten zien om de Belgen van de eerste plaats te verstoten. "Morgen zien we hoe de kaarten geschud zijn. Tot op heden kunnen we daar namelijk - op speculaties na - nog weinig over zeggen. Dat maakt het tot nu toe zo'n spannende race!", aldus strateeg Mark Boulogne.

Solar Team Twente 

Solar Team Twente is een studententeam gevormd door studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Het team ontwerpt en bouwt anderhalf jaar lang aan de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Met deze zonneauto zal het team 22 oktober 2023 aan de start staan van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Voor een optimale voorbereiding is het essentieel dat het team verschillende testfases doorloopt waarin niet alleen de auto, maar ook de teamleden worden klaargestoomd voor de race. 

Bridgestone World Solar Challenge 

De Bridgestone World Solar Challenge is ‘s werelds grootste solarrace en vindt iedere twee jaar plaats in Australië. Aan de start in Darwin staan doorgaans zo’n 55 teams vanuit alle delen van de wereld. De race bevat drie klassen waarbij Solar Team Twente uitkomt in de Challenger Class, vergelijkbaar met de Formule 1 binnen het reguliere autoracen. Het doel is om na 3021 kilometer op enkel zonne-energie, als eerste de finish te passeren in Adelaide. Door de steeds veranderende reglementen worden alle deelnemende teams iedere editie opnieuw uitgedaagd om tot nieuwe innovaties te komen. Deze innovaties dragen op den duur bij aan de wereldwijde verduurzaming van de mobiliteitssector. Een actueel voorbeeld is de zonneautoproducent Lightyear, welke haar zonnepaneel in samenwerking met Solar Team Eindhoven ontwierp. 

Gerelateerde artikelen

Solar Team Twente tweede na vroegtijdige afsluiting Sasol Solar Challenge Studentenleven

Solar Team Twente tweede na vroegtijdige afsluiting Sasol Solar Challenge

20 september 2024
Solar Team Twente trotseert bergen en verkleint gat met de nummer één van Sasol Solar Challenge Studentenleven

Solar Team Twente trotseert bergen en verkleint gat met de nummer één van Sasol Solar Challenge

19 september 2024
Solar Team Twente trotseert barre weersomstandigheden en behoudt tweede positie Studentenleven

Solar Team Twente trotseert barre weersomstandigheden en behoudt tweede positie