Ramon ging via de MHBO-route Werktuigbouwkunde naar een master op de universiteit
Ken je dat verhaal van de ‘luie’ scholier die uiteindelijk zo ambitieus werd dat hij drie studies deed? Ramon Grip weet niet wie hij méér heeft verrast, zijn omgeving of zichzelf. Na een lastige start bij Werktuigbouwkunde op het hbo, bleek de switch naar het mbo de oplossing. “Op het mbo viel het kwartje: ik moet er zelf voor gaan.” De drive kwam en aansluitend deed hij het hbo en nu een universitaire master. Nu kijkt Ramon terug op zijn MHBO-route. “Ik dacht dat ik per se op het hbo moest starten omdat ik de havo had gedaan. Het mbo bleek voor mij de perfecte basis.”
De luie havist
Als je de relaxte 25-jarige Ramon vraagt hoe het avontuur begon, schiet hij in de lach. "Geloof het of niet, maar op de middelbare school was ik echt lui. Het was een huiswerkvrije school, alles deed je daar en thuis hoefde je niks. De havo deed ik met de voeten op het bureau. Ik vond het wel best, ik haalde het, soms met de hakken over de sloot." Zijn volgende stap was zo klaar als een klontje: "Ik ging Werktuigbouwkunde studeren bij Windesheim in Zwolle. Lekker dichtbij, want ik woonde in Hardenberg." Dat liep niet zoals gepland. "Ik heb het simpelweg niet gered daar, omdat ik dezelfde aanpak hanteerde als op de havo: gewoon college volgen en denken dat het vanzelf komt. Nou, niet dus.”
Ondanks de teleurstelling, was hij nog steeds verliefd op het vak. Ramon glundert: “Ik houd enorm van techniek en met mijn handen bezig zijn. Het bedenken van oplossingen voor complexe problemen vind ik leuk. Het tastbaar maken daarvan, mensen helpen. Dus toen ik het einde van het eerste jaar niet haalde, dacht ik 'laat ik Werktuigbouwkunde bij Saxion proberen'. Ik startte opnieuw, maar ik was 18 jaar en dook meteen het studentenleven van Enschede in. Een geweldige tijd, maar studeren? Dat kwam er nauwelijks van."
Van hbo naar mbo
Het laatste kwartiel naderde en Ramon probeerde zijn eerste jaar te redden. "Ik dacht, ik ga in tien weken tijd twee kwartielen aan vakken inhalen. Nog wel geprobeerd, maar het was gewoon een kansloos verhaal. Dus ik zat met de handen in het haar, want wat nu?” Ramon was verknocht aan het vakgebied en wist dat zeker dat hij hiermee verder wilde. Gelukkig vond hij hulp. "Ik had gesprekken met een kennis die loopbaancoach is bij het UWV en mijn studiebegeleider bracht me in contact met een decaan bij Saxion. Die zei: 'Heb je al eens gedacht aan het MHBO-traject?' Ik was eigenlijk gelijk positief."
Wat is het MHBO-traject?
Bij de studie Werktuigbouwkunde heb je de mogelijkheid om verkort het mbo én hbo te doen. Meer weten over hoe dit werkt? Bekijk het hier!
De trein naar Vriezenveen om 6.10 uur
Ramon switchte en startte bij de opleiding mbo Werktuigbouwkunde. "Na de zomer stapte ik het ROC van Twente in Hengelo binnen. Ik kon in het tweede jaar starten omdat ik al wat vrijstellingen had," vertelt hij. "Heel fijn om te merken dat ik door de stof heen vloog, zoals bij wiskunde. En het was gewoon heel praktisch: 'Hier heb je een stuk staal, ga maar lassen.'” Hij vervolgt, "Het mooie was dat ik mijn studiegenoten kon helpen met de theoretische vakken door mijn hbo-kennis, terwijl zij mij juist hielpen met de praktische kant. We vulden elkaar perfect aan."
“Op het mbo viel het kwartje: ik moet er zelf voor gaan. Wat waardevol was, is dat ik op het mbo veel stage heb gelopen. Mijn eerste stage was in een machinefabriek in Vriezenveen. Zo leer je het vak echt: een overall aan en aan de slag. Ik zat om 6.10 uur 's ochtends op een ijskoud perron, want ik moest gewoon verschijnen. Dat harde werken heeft me zo veel geleerd: van monteren tot het fixen van kapotte machines. En die externe discipline van het werkende leven lag me goed.”
Op het mbo viel het kwartje: ik moet er zelf voor gaan
Van mbo naar hbo
"In mijn derde jaar op het mbo deed ik vier dagen stage vanuit het ROC en ging ik één dag per week naar Saxion," vertelt Ramon. "Dat betekende dat ik na drie jaar een diploma had van mijn mbo4 en toen instroomde bij hbo Werktuigbouwkunde met 30 studiepunten. Ook liep ik een half jaar minder stage vanwege mijn eerdere ervaring op het mbo."
Hij vervolgt, "Ik merkte meteen dat het hbo me opeens veel beter afging. Op mijn 21ste begon ik weer bij Saxion en die paar jaar, plus de praktijkervaring van het mbo, maakten echt een groot verschil. Materiaalkunde, beroepstechnieken - daar fietste ik zo doorheen dankzij mijn stage-ervaring. Ik merkte op het hbo, maar zelfs nu nog bij mijn universitaire master, dat studenten nog nooit in een fabriek zijn geweest. Dan wordt het heel lastig om daar bijvoorbeeld een inrichtingstekening voor te maken. Die praktijkervaring bleek zo belangrijk.”
Uiteindelijk komt de eindstreep op het hbo in zicht en Ramon deed zijn pre-master als minor. “Het was wel in coronatijd, wat alles wat anders maakte, maar het lukte en ik haalde goede cijfers. Ik zag het als een uitdaging," legt hij uit. "Samen met een groepje zaten we op het laatst gewoon van 's ochtends half 9 tot 's avonds negen of tien uur in de bibliotheek. Wekenlang van maandag tot zondag.” Als je Ramon vraagt waar die drive opeens vandaan kwam, zegt hij lachend: “Ja, mijn ouders snappen er ook niks van. Dit hadden ze nóóit verwacht. Maar ik wilde mezelf bewijzen dat ik het kon en had dat doel gesteld: ik ga het gewoon doen." En het resultaat mag er zijn. “Uiteindelijk heb ik in die zes jaar tijd zowel mijn mbo4 als hbo-bachelor gehaald. Ik dacht bij mezelf: ik ga gewoon door. Ik denk dat ik een master ook wel kan."
Uiteindelijk heb ik in zes jaar tijd zowel mijn mbo4 als hbo-bachelor gehaald
Door naar de master
Gevraagd waarom hij door wilde gaan op universitair niveau na al die praktijkervaring, antwoordt hij, "Het onderzoek gedeelte vind ik heel interessant. Ik houd ook van de praktijk, maar deze manier van problemen benaderen heb je bijvoorbeeld ook nodig als je later bij een R&D wilt werken. Nieuwe oplossingen bedenken, die denkwijze vind ik heel leuk."
Hoe zien Ramon’s dagen er nu uit? "De master die ik nu doe bij de UT heet Mechanical Engineering," vertelt hij over zijn eerste jaar. "Ik vind het razend interessant en heb mezelf wel flink uitgedaagd door ook nog eens hele pittige vakken erbij te doen. De master duurt twee jaar en ik wil proberen het nominaal te halen, maar ik denk dat ik wel iets zal uitlopen. Dat vind ik niet erg. Het is gewoon veel; veel lezen en onderzoek doen. Sommige vakken zijn knettermoeilijk."
De keuze tussen mbo en hbo
Ramon blikt terug op zijn beslissing om niet direct te starten op het mbo: "Ik heb er geen seconde over nagedacht toen ik klaar was met de havo. Het was gewoon: dan ga je hbo doen." Hij benadrukt dat het neerkijken op het mbo onterecht is: "In het werkveld zie je het meteen: zonder die mbo'ers kan je helemaal niks. Ze worden zo ondergewaardeerd. Ik zag opeens hoe positief het was en dat ik in zes jaar tijd twee diploma’s zou hebben. Beste keuze die ik ooit gemaakt heb. Het was een drempel, maar het werkt gewoon.”
Tips voor studenten
Tot slot deelt hij zijn tips voor studiekiezers die Werktuigbouwkunde overwegen. “Veel van wat niet lukte met studeren, had voor mij te maken met discipline. Ik moest dat echt leren, ik was nog zo jong, 16, 17 jaar toen ik op het hbo begon. Soms is het beter om eerst ervaring op te doen.” Dat Ramon geen twijfel heeft over de switch naar het mbo is duidelijk. "Ga sowieso een keer kijken bij een ROC," raadt hij aan. "Ik durf bijna wel te zeggen dat het voor deze opleiding de betere route is. Met een mbo- én hbo-achtergrond kan je absoluut een betere engineer worden. Als mbo'er heb je écht een voorsprong. Je begrijpt het beter, kent de technieken en methodes al, hebt het al gezien en veel meer gemaakt. Het biedt zo'n verschrikkelijk veel voordeel als je daarna iets moet ontwerpen als hbo'er of wo'er. Vooral in dit vakgebied, de techniek."
Met een mbo- én hbo-achtergrond kan je absoluut een betere engineer worden
De toekomst tegemoet
Gevraagd naar zijn toekomstplannen, richt Ramon zich op het afronden van zijn master: "Dat is het eerste doel." Over zijn verdere ambities in het bedrijfsleven in de technische sector zegt hij: "Ik weet nog niet precies hoe dat eruit zal zien. Misschien een R&D met een eigen werkplaats/fabriek, dat vind ik het mooiste. Dicht bij de praktijk, daar hecht ik waarde aan.” Het antwoord op de vraag of hij na de master klaar is met studeren, schiet eruit: “Absoluut!", lacht hij en voegt eraan toe: "Ik ga niet meer door. Misschien wat cursussen en dergelijke, maar na bijna 10 jaar studie heb ik het wel gehad.