Tibor van Stapele (fotografie: Thomas Busschers)
Onderwijs

Tibor volgde het MHBO-traject Werktuigbouwkunde: ‘Je begint met een voorsprong op het hbo, ik kan het iedereen aanraden’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, zo luidt het bekende spreekwoord. En dat geldt zeker ook voor Tibor van Stapele die onlangs zijn Saxion-opleiding Werktuigbouwkunde afrondde. Tibor volgde hiervoor het MHBO-traject, dat Saxion met het ROC van Twente aanbiedt. “Je begint na het voortgezet onderwijs met een voorsprong aan je hbo-studie. Ik kan het iedereen aanraden,” vertelt hij over zijn ervaringen. Inmiddels heeft Tibor zijn Saxion-diploma. Hij kijkt positief terug.

Na de havo, een tussenjaar in Afrika en een jaartje HBO-ICT bij Saxion, kwam Tibor van Stapele erachter dat hij het liefst Werktuigbouwkunde wilde studeren. Bij Saxion. Inhoudelijk was de opleiding een prima keus voor hem: “Ik was altijd al nieuwsgierig naar techniek, las me goed in en had er echt zin in.” Toch ging het eerste jaar hem lastig af, merkte hij. Zo kwam hij erachter dat zijn havo-vakkenpakket, met wiskunde-A, voor hem niet ideaal aansloot op de hbo-vakken tijdens het eerste jaar Werktuigbouwkunde. “Ik kon het net niet lekker bijbenen allemaal, maar ik moet ook toegeven dat ik er zelf misschien ook niet voldoende aan heb gedaan, die eerste periode.”

Maar er was een goede oplossing. Om geen tijd te verliezen in het lopende studiejaar, stroomde Tibor via het MHBO-traject in bij het tweede jaar Werktuigbouwkunde op het ROC van Twente. “Dat mag sowieso op mbo4-niveau, als je een havodiploma hebt. En ik merkte direct dat er een gigantisch verschil was. De manier van lesgeven was anders, er was meer tijd om door de stof te gaan, alles was een stuk praktischer en daarmee op sommige gebieden ook weer uitgebreider dan op het hbo. Ik merkte dat ik extra achtergrondkennis aangereikt kreeg. Kortom: dit was precies wat ik nodig had, in deze fase.”

Ik merkte dat ik extra achtergrondkennis aangereikt kreeg. Kortom: dit was precies wat ik nodig had, in deze fase.

Tibor van Stapele (fotografie: Thomas Busschers)
Tibor van Stapele deed de MHBO-route en haalde zijn Saxion-diploma Werktuigbouwkunde

Het MHBO-traject als extra opstap

Het MHBO-traject is een paar jaar geleden ontwikkeld door Saxion en ROC van Twente, om studenten met een hart voor techniek een extra opstap te bieden. Het voorkomt dat ze bij een lastige start op het hbo te lang moeten wachten om aan een volgende studie te kunnen beginnen. Voor Tibor betekende het dat hij het tweede en derde jaar van zijn studie Werktuigbouwkunde op het ROC voort kon zetten. In het vierde jaar kon Tibor weer de brug slaan naar Saxion, zo vertelt hij: “In de eerste helft van het vierde jaar volg je, naast anderhalve dag vakken op het ROC, ook een halve dag vakken bij Saxion. In de tweede helft worden de ROC-vakken vervangen door Saxion-vakken. Het rooster wordt zo ingericht dat je dus ook al één of twee dagen bij Saxion bent. In het laatste kwartiel zelfs alle dagen.”

Hoe heeft Tibor het laatste jaar ervaren, met twee scholen naast elkaar? “Goed. Ik heb er geen enkele moeite mee gehad. De vakken bij de Saxion-opleiding Werktuigbouwkunde hadden ook echt het karakter van overgangsvakken. De lesstof van het mbo en hbo greep perfect in elkaar. Er is ook niemand uit onze groep uitgevallen. Dat zegt denk ik genoeg.” Vervolgens verruilde Tibor het ROC voor Saxion, waar hij in 3,5 jaar de opleiding Werktuigbouwkunde kon afronden. “Het eerste halfjaar had ik namelijk al in de overgangsperiode gedaan. Uiteindelijk heb ik samen met een andere student het hele MHBO-traject voor Werktuigbouwkunde gevolgd. We konden samen optrekken en dat was fijn.”

Tibor van Stapele (foto: Thomas Busschers)

Tibor van Stapele: "De vakken bij de Saxion-opleiding Werktuigbouwkunde hadden ook echt het karakter van overgangsvakken. De lesstof van het mbo en hbo greep perfect in elkaar. Er is ook niemand uit onze groep uitgevallen. Dat zegt denk ik genoeg."

Aantrekkelijke route

Tibor stroomde dus uiteindelijk vanuit de havo, via een kleine omweg, in bij het tweede jaar van de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Maar ook voor studenten die een reguliere start, in het eerste jaar op het mbo hebben gemaakt, is de MHBO-route van het ROC naar Saxion een aantrekkelijke manier om, in zes jaar met vooropleiding havo, een hbo-diploma te halen. Zonder dat hun mbo-diploma in gevaar komt. De opbouw van de totale route, waarbij de vakken tussen beide opleidingen goed op elkaar afgestemd zijn, zorgt voor een hoog slagingspercentage, zo is de afgelopen jaren gebleken.

Hoe pakte alles uit voor Tibor? Hij maakte een U-bocht, van Saxion, via het ROC, weer terug naar Saxion. Is de MHBO-route uiteindelijk een verrijking voor hem geweest? “Ja, zeker. Ik heb op deze manier heel veel geleerd over het vakgebied. Tijdens mijn stages en vanuit mijn eigen bedrijf, dat ik tijdens mijn studie al was gestart, merkte ik dat bedrijven het juist heel prettig vinden als studenten de MHBO-route hebben gevolgd. Ik heb de afgelopen vijf jaar al vrij veel gewerkt naast mijn studie, door machines en testopstellingen voor bedrijven in de regio te ontwerpen. Daarbij heb ik veel kennis vanuit beide studies in de praktijk kunnen toepassen.”

Ik heb op deze manier heel veel geleerd over het vakgebied. Tijdens mijn stages en vanuit mijn eigen bedrijf, dat ik tijdens mijn studie al was gestart, merkte ik dat bedrijven het juist heel prettig vinden als studenten de MHBO-route hebben gevolgd.

Tibor van Stapele (fotografie: Thomas Busschers)
Tibor van Stapele deed de MHBO-route en haalde zijn Saxion-diploma Werktuigbouwkunde

Doorgaande lijn

Tibor vindt dat de MHBO-route nog veel bekender mag worden: “Als je op het mbo start, of juist van de havo of het vwo komt, denk je misschien niet zo snel aan dit studietraject, maar er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf uit te dagen. Juist door de combinatie mbo en hbo doorloop je het hele vakgebied van Werktuigbouwkunde in één doorgaande lijn. Het heeft mij een goede, praktische verdieping van het vakgebied gegeven. Zelfs op theoretisch gebied heb ik veel extra’s geleerd, in het mbo-gedeelte van de studie.”

Klaar voor de toekomst dus? “Ja, ik heb twee mooie studies op zak. In hoop een vaste baan te kunnen blijven combineren met mijn eigen bedrijf, door beide dingen parttime te doen. Als je voor jezelf werkt, heb je meer vrijheid, maar bij een bedrijf ben je echt onderdeel van een team. Dat sociale aspect is ook belangrijk. Kortom: die combinatie lijkt me heel leuk.” 

Stefan Kamphuis -Thales.jpg

Stefan Kamphuis (Thales) over de MHBO-route

Stefan Kamphuis (Hardware Architect bij Thales) is lid van de beroepenveldcommissie van de opleiding Werktuigbouwkunde. Hij is groot voorstander van het MHBO-traject, vertelt hij: “Het is erg goed om mbo-studenten perspectief op doorstuderen te geven. In de wereld van de techniek zie je veel mensen die een praktische instelling én een hoog abstractieniveau hebben. Dat hoge abstractieniveau komt vaak later pas tot uiting. Zij hebben veel baat bij dat traject.”

Ook valt op dat studenten vanuit het mbo meer praktische bagage hebben, zegt Stefan: “Daarmee zijn ze uiteindelijk langer binnen hun vakgebied getraind, voordat ze in het bedrijfsleven terecht komen. Vanuit Thales zien we dat deze studenten meer praktische ervaring hebben. Door de langere route en de herhaling van de stof op verschillende niveaus is hun basiskennis beter, bijvoorbeeld op het gebied van materialen, onderdelen en het maken van tekeningen. De aansluiting mbo-hbo is wellicht beter dan die van de havo naar het hbo. Daarom is de route vmbo-mbo-hbo zo gek nog niet. Dat verklaart misschien ook het succes van het MHBO-traject.”

Over het MHBO-traject Werktuigbouwkunde

Het MHBO-traject is een uniek doorstroomprogramma van ROC van Twente en Saxion. Je kunt de route op drie manieren volgen: vanuit de havo, vanuit het mbo en vanuit een al gestarte hbo-opleiding. Lees meer over de verschillende manieren om het MHBO-traject te starten en kijk wat het beste aansluit op jouw situatie.

Fotografie Tibor van Stapele: Thomas Busschers
Fotografie Stefan Kamphuis: Thales

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Timo bij de Les sportmarketing 2.jpg Onderwijs

Timo bij de Les: 'Wat een prachtige omgeving om les te krijgen'

20 januari 2025
Onderwijs

XR-hub in Gezondheid & Welzijn: door de bril van de cliënt

14 januari 2025
Onderzoek

Projectgroep PLANT en de kiem voor groener kweken