Slim gewassen verbouwen met Hydroponics: beluister deel 4 van de podcast Denkers & Doeners
Hoe kun je gewassen in verticale kassen verbouwen, waarbij gezuiverd afvalwater voor enorme waterbesparing zorgt? In dit winterseizoen van de Saxion-podcastserie Denkers & Doeners staan circulaire innovaties en de energietransitie centraal. Voor de vierde aflevering van Denkers & Doeners stuurt bestuursvoorzitter Anka Mulder redacteur Anne Hurenkamp op pad naar het lectoraat International Water Technology.
Als we op wereldschaal uitzoomen, komen er grote uitdagingen op ons af. We hebben niet alleen te maken met een energietransitie, stikstofcrisis en een klimaatcrisis, maar ook met een watercrisis. Die watercrisis gaat zowel over de kwaliteit als de kwantiteit van water.
Vervuild water
Ons water raakt steeds meer vervuild. Bijvoorbeeld door medicijnresten en PFAS-verbindingen die niet afbreekbaar zijn. Maar ook door uitspoeling en overbemesting van het land. Ook de beschikbaarheid van water is steeds onvoorspelbaarder aan het worden. Dat komt door klimaatverandering. Aan de ene kant hebben we langere droge periodes. Daarnaast hebben we steeds meer korte, heftige regenbuien. Het vraagt om een slimmer beheer van onze watervoorraden. Ook als het gaat om verschillende toepassingen van water.
Hydroponics
Eén van die toepassingen is het verbouwen van gewassen. Het Saxion-lectoraat International Water Technology doet internationaal onderzoek op dit gebied. Bij het Hydroponics-project draait het om het verbouwen van gewassen in verticale kassen. Daarbij wordt gezuiverd afvalwater slim ingezet. Zoiets zorgt voor een enorme waterbesparing. Dat is hard nodig: wereldwijd neemt de landbouw 70% van het waterverbruik voor z’n rekening.
Vierde aflevering
In het International Water Technology Lab praat Anne met lector Harry Futselaar en onderzoeker Freerk Dousma over het Hydroponics-project. In de vierde aflevering van de podcastserie Denkers & Doeners hoor je het hele verhaal.
Fotografie: Thomas Busschers