Onderwijs

Aniek deed als stage mee aan een ontwerpwedstrijd voor ruimtelijke ontwikkeling

Aniek Wierstra kleurde haar afstudeerstage voor de opleiding Klimaat en Management op een wel heel bijzondere manier in: ze werkte mee aan een inzending voor de Eo Wijers Prijsvraag 2022/2023, een vooraanstaande ontwerpwedstrijd gericht op de ontwikkeling van onze toekomstige leefomgeving. Dat vraagt om meer tekst en uitleg.

Het is alweer een half jaar geleden dat ze haar afstudeerstage, en daarmee haar opleiding Klimaat en Management, voltooide. Aniek heeft het studentenleven inmiddels verruild voor een baan in het werkveld, die ze overhield aan haar afstudeerstage. Ze werkt als projectmanager bij ToekomstSterk, een organisatie van buurtmakers in Deventer.

Terug naar die afstudeerstage. Terug naar de prijsvraaginzending. Hoe is ze hierbij betrokken geraakt? “Dat liep heel toevallig zo”, herinnert Aniek zich. “Ik had een afspraak gemaakt met mijn stagebegeleider uit mijn derde jaar, Bauke de Vries. We delen een passie voor natuurinclusiviteit. Hij zou meedenken met mij over wat een goed afstudeerbedrijf zou kunnen zijn. Uiteindelijk moest hij afzeggen, omdat hij een afspraak had met ToekomstSterk over zijn deelname aan een ontwerpteam dat meedeed aan de Eo Wijers Prijsvraag. Hij zei: ‘Als je het interessant vindt, kun je ook mee naar die afspraak.’”

De filosofie achter onze prijsvraaginzending is dat veranderingen lokaal moeten ontstaan, en dat dit ook al veel gebeurt.

Aniek Wierstra, alumnus Klimaat en Management

Operatie Landschap

Aniek besloot mee te gaan naar die afspraak. Een keuze die haar uiteindelijk een wel heel bijzondere stageopdracht opleverde: ze mocht deelnemen aan een multidisciplinair ontwerpteam, dat werkte aan een inzending voor de Eo Wijers Prijsvraag 2022/2023. Namens Saxion was ook Bauke de Vries onderdeel van het team. Hij is als docent-onderzoeker verbonden aan het lectoraat Sustainable Areas and Soil Transitions.

Hun inzending met de titel ‘Operatie Landschap’ eindigde in de regiofinale op een gedeelde eerste plek. De landelijke finale werd uiteindelijk gewonnen door de andere Achterhoekse inzending getiteld ‘Aardkundig Fundamentalisme’.

Aniek (in het rood) en een deel van het ontwerpteam tijdens de regiofinale van de Eo Wijers Prijsvraag 2022/2023. Foto: 8RHK ambassadeurs

Bijdrage

“De filosofie achter onze prijsvraaginzending is dat veranderingen lokaal moeten ontstaan, en dat dit ook al veel gebeurt”, vertelt Aniek over hun inzending. “Mijn opdracht was om een inventarisatie te maken van al die lokale, door bewoners geïnitieerde initiatieven in de Achterhoek. Die liepen erg uiteen. Denk aan interessante woonvormen, het gezamenlijk verbouwen van voedsel of het opwekken van energie. Die initiatieven heb ik gekoppeld aan vraagstukken die de regio Achterhoek heeft, zoals woningnood, natuur die achteruitgaat en de toekomst van agrarische gronden, zodat we daar weer inspiratie uit konden halen voor onze inzending.”

Klimaat en Management

Deze opdracht sloot goed aan bij haar opleiding Klimaat en Management, een studieroute van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. “Voor veel mensen in het werkveld zijn thema’s als circulariteit en natuurinclusiviteit relatief nieuw, terwijl ik door mijn opleiding heel goed op de hoogte ben van de verschillende transities die nu plaatsvinden. Ik heb ook geleerd om de verbindingen tussen die thema’s te zien. Dat kwam goed van pas.” 

“Verder heb ik geholpen met het organiseren van bewonersbijeenkomsten: mensen uitnodigen en zorgen dat alles goed is voorbereid. Behalve dat ik dat heel graag doe, kon ik zo mooi aan mijn competenties werken.”

Blijven dromen is wel heel belangrijk. En die rol past denk ik goed bij jongeren.

Aniek over haar werk als projectmanager bij ToekomstSterk

Ontwerpend onderzoek

Aniek beleefde daarnaast veel plezier aan het ontwerpend onderzoek dat werd toegepast om tot de inzending te komen. Met die methode maakte ze tijdens haar opleiding al kennis, zo vertelt ze: “In het vierde jaar had ik hierover een vak gevolgd. Hoewel dat niet voor iedereen zo was, vond ik dat heel leuk. Het proberen, evalueren en vervolgens weer iets proberen. Dat vind ik veel leuker dan alles in één keer goed willen doen.”

“Ik zie het als buiten de regeltjes denken”, gaat ze verder. “Hierdoor kun je heel veel inspiratie op doen. Daarna ga je weer terug naar de realiteit: ‘oké, als dit de regels zijn, hoe krijgen we ons idee dan voor elkaar?’ Je kunt bijvoorbeeld denken aan een film en het gevoel dat je hiervan krijgt. Hoe zou je dat kunnen vertalen naar een plek waar jij wil wonen? Ik kwam zelf uit bij de film The Hobbit. Niet omdat ik daar fan van ben, maar je hebt in die film van die aardehuisjes. Dat sluit wel aan bij een natuurinclusieve omgeving.”

Wereld verbeteren

“Het klinkt misschien cliché”, antwoordt Aniek op de vraag waarom ze Klimaat en Management is gaan studeren, “maar ik wil de wereld verbeteren. Je ziet de problemen waar we al mee te maken hebben, en die nog op ons afkomen. Ik haal er heel veel energie uit om aan oplossingen te werken voor deze problemen. Als ik dit werk niet zou doen, dan zou ik mij er alleen veel zorgen over maken. Nu kan ik een bijdrage leveren aan die verandering, die naar mijn mening nodig is. Ik heb het gevoel dat steeds meer mensen zich hiervan bewust worden.”

De wereld verbeteren. Dat probeert ze onder andere te doen in haar baan als projectmanager bij ToekomstSterk. Ze leidt projecten die gaan over wonen, energietransitie en natuurinclusiviteit. Hoe is het om aan dit soort complexe opgaven te werken? Aniek: “Het is inderdaad complex, maar ik zie vooral dat er mensen zijn die verschillend kijken naar die opgaven. Je hebt mensen die vasthouden aan de kaders en je hebt mensen die idealistisch zijn en dromen over hoe het zou moeten zijn. Die mensen moeten elkaar vinden om realistische stappen te kunnen zetten. Maar blijven dromen is wel heel belangrijk. En die rol past denk ik goed bij jongeren. Die denken nog niet vanuit regels en de bestaande situatie.”  

Gaandeweg heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.

Aniek over de opleiding Klimaat en Management

Het verschil maken

Tot slot. Wat zou je willen meegeven aan mensen die deze opleiding overwegen? “Op dit moment is het een hele maatschappelijke studie. Heel veel problemen die nu in de samenleving spelen hebben betrekking op de fysieke leefomgeving. Je kunt met ruimtelijke ontwikkeling dus echt het verschil maken.”

“Het is niet zo dat je vooraf je hele studie uitgestippeld moet hebben”, voegt ze eraan toe voor studenten die nog twijfelen. “Gaandeweg heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Ik vond natuurinclusiviteit heel interessant, maar je kunt ook de technische kant op. Ik hoop dat toekomstige studenten zich ook vrij voelen om dat te doen. Bijvoorbeeld, door net als ik je ideeën voor te leggen aan een docent.”

Meer lezen over Operatie Landschap?

Op de website van ToekomstSterk vind je meer informatie over Operatie Landschap, de inzending waar Aniek aan heeft meegewerkt.

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt.

Gerelateerde artikelen

Marieke Buevink Organisatie

Interview met Klimaat en Management alumnus Marieke Buevink: projectmedewerker bij de gemeente

16 oktober 2024
expositie gewas-product, vlas en hennep Organisatie

Gewas-product expositie bij BBT: kansen voor biobased (ver)bouwen in beeld

26 september 2024
sast afb 3 nieuwsbericht.png Organisatie

Lectoraten bundelen krachten op het snijvlak van HR en bodem