Sustainable Areas and Soil Transitions
Een duurzame leefomgeving, inclusief bodem en ondergrond: ons lectoraat Sustainable Areas and Soil Transitions (SAST) ontwikkelt en deelt kennis waarmee we daaraan bijdragen. We werken aan vier urgente maatschappelijke opgaven: circulariteit, klimaat, energietransitie en erfgoed.
Door het veranderende klimaat en schaarste aan grondstoffen moeten we de komende jaren onze leefomgeving toekomstbestendig maken. Op het snijvlak van hogeschool en samenleving ontwikkelt en deelt het lectoraat SAST kennis waarmee we bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Hierbij hebben we speciale aandacht voor de rol van bodem en ondergrond, wat kansen biedt, onder meer voor opslag en winning van energie en het realiseren van ondergrondse infrastructuur. Onze kennis stellen we ten dienste van zowel de toekomstige professional (via onderwijs) als de huidige maatschappelijke partijen.
Uniek aan het lectoraat SAST is de samenhangende benadering van boven- en ondergrond. We combineren daarin drie elkaar versterkende perspectieven: technologie, governance en gebiedsontwikkeling. Échte duurzaamheid zit in het slimme samenspel hiertussen.
Onze expertises
Bodem en ondergrond
Wij ontwikkelen methoden en werkwijzen om de waarde van bodem en ondergrond te verankeren zodat ze integraal worden meegewogen bij ruimtelijke keuzes.
Duurzame leefomgeving
Duurzaamheid en gebiedsontwikkeling zijn ankerpunten in het werk van het lectoraat. We gaan daarbij op zoek naar kansen en synergie.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
Marleen Nijkamp
Onze focus
Uniek aan het lectoraat SAST is de samenhangende benadering van boven- en ondergrond. We combineren daarin drie elkaar versterkende perspectieven: technologie, governance en gebiedsontwikkeling. Échte duurzaamheid zit in het slimme samenspel hiertussen.
Omgaan met hitte en droogte
Hitte en droogte in de wijk en in het landelijk gebied: we richten ons op praktische uitvoerbare oplossingen met meerwaarde. Dat doen we aan de hand van gebiedsontwikkeling, nieuwe technieken en participatie.
Circulaire gebiedsontwikkeling
Binnen dit focusgebied richten we ons op circulair ketenbeheer van stedelijke infrastructuur. Daarbij staan het transformatieproces van de bouwketen, en het monitoren en evalueren van circulariteit centraal.
Duurzame energietransitie
Gebiedsontwikkeling, governance en het gebruik van de ondergrond voor energie-infrastructuur: daar gaat ons onderzoek over. We werken samen met lectoraten die kijken naar gebouwen, technologie en businesscases.
Waarde met erfgoed
Binnen dit focusgebied draait het om het ontwikkelen van toegevoegde waarde vanuit erfgoed en archeologie voor de leefomgeving. En de landelijke positie op het snijvlak erfgoed, archeologie en ruimtelijke ontwikkeling.
Het Lectoraat Duurzame Leefomgeving heeft in de afgelopen jaren kans gezien een duidelijke positie te verwerven in een bijzonder relevant onderzoekdomein, zowel vanuit maatschappelijk als wetenschappelijk oogpunt.
Hoe kunnen we samenwerken?
Met ons onderzoek willen wij bijdragen aan de urgente maatschappelijke opgaven: circulariteit, klimaat, energietransitie en erfgoedpraktijk. Heb je een vraagstuk waar onderzoek kan helpen? Neem dan contact met ons op.
Wil je samen met ons een onderzoeksproject starten? Laten we dan onze doelen, onderzoeksideeën en financieringsmogelijkheden verkennen.
Ligt de focus van jouw bedrijf of organisatie op één van onze onderzoeksthema’s? En wil je deelnemen aan onderzoek dat bijdraagt aan onze onderzoeksgebieden? Neem even contact op, zodat we je weten te vinden wanneer we deelnemers zoeken.
Laten we samen naar een oplossing zoeken
SamenwerkenOnze onderzoekers
Jeroen Oosterbaan, MA
Docent/onderzoeker bij de opleiding archeologie
06 -1253 0542 [email protected] LinkedIn ProfielSamenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs
Een belangrijke opgave voor het lectoraat is om de student van vandaag voor te bereiden op de wereld van morgen. Via onze projecten brengen we studenten van verschillende opleidingen in contact met actuele maatschappelijke vraagstukken.
Gerelateerde opleidingen
Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen
Afstudeeropdrachten
- Onderzoek naar de ruimtelijke, technische en/of maatschappelijke aspecten van ondergrondse energieopslag in Twente.
- Onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe functies op verontreinigde terreinen voor wonen, klimaat en energie.
- Onderzoek naar slimme werkwijzen om circulariteit in infrastructuur en openbare ruimte bij gemeenten te implementeren.
- Onderzoek naar het creëren van concrete meerwaarde met archeologie bij stedelijke gebiedsontwikkeling.
- Ontwikkelen en gebruik van sensor en ICT systemen om klimaatmaatregelen bij bewoners effectief in te kunnen zetten.
Wil je meer weten over een of meerdere van de afstudeeropdrachten hierboven? Neem dan contact op met het lectoraat.