Heb jij last van uitstelgedrag? Zo pak je het aan!
Ken je het gevoel dat je een taak uitstelt, in de hoop dat je er op een later moment beter op kunt concentreren? Je maakt een planning, maar uiteindelijk blijft de daadwerkelijke uitvoering uit. Voor je het weet stapelen de taken zich op. Dit fenomeen is herkenbaar voor veel studenten. Studentredacteur Elçin deelt haar ervaring met het omgaan met uitstelgedrag en gaat in gesprek met studenten die hier ook last van hebben.
Vaak wordt gedacht dat uitstelgedrag te maken heeft met luiheid, maar niets is minder waar. Het heeft eerder te maken met perfectionisme. Het streven naar perfectie zorgt ervoor dat je wacht op het juiste moment, terwijl dat moment eigenlijk niet bestaat. Het enige moment dat telt, is het moment waarop je gewoon begint.
Zelf heb ik last van uitstelgedrag omdat ik vaak met meerdere taken tegelijk bezig ben, waardoor ik mij nooit kan focussen op één taak. Daardoor blijven taken half afgerond en stel ik alle taken uit omdat ik uiteindelijk het overzicht kwijt ben.
Iedereen heeft last van uitstelgedrag op zijn of haar eigen manier. Saxion-studenten delen hun ervaringen over uitstelgedrag. Waar komt jouw uitstelgedrag vandaan?
Sterre heeft last van perfectionisme
“Wanneer ik iets niet goed doe, denk ik dat ik heb gefaald. En dan stel ik het de volgende keer liever uit,” vertelt Creative Business student Sterre Wind. “Ik werk het beste onder druk, maar dit gaat gepaard met enorm veel stress en een slechte mentale toestand.”
Niet weten waar je moet beginnen
ICT-student Syt Scheper heeft last van een andere vorm van uitstelgedrag: “Ik denk dat ik last heb van uitstelgedrag omdat ik niet weet waar ik moet beginnen. Ik ben heel chaotisch en ben heel snel het overzicht kwijt, waardoor ik het beginnen aan een taak uitstel, totdat ik de controle over alle taken heb.”
De gevolgen van uitstelgedrag
Uitstelgedrag kan aanzienlijke gevolgen hebben, waarvan stress een van de meest voorkomende is. Naarmate de deadline nadert, neemt de druk toe en kan het lastig zijn om taken op tijd af te ronden. Daarnaast loop je het risico kansen te missen omdat je op het laatste moment bezig bent met het afronden van een taak in plaats van het perfectioneren. Dit kan leiden tot slechte resultaten in je studie of werk.
5 tips om uitstelgedrag te overwinnen
1. Maak een realistische planning
Zoals ICT-student Syt ook aangeeft, is een planning noodzakelijk om uitstelgedrag te voorkomen. Maar belangrijker dan dat is het hebben van een realistische planning. Maak een to-do lijst waarin je de taken van urgent naar niet-urgent op een rij zet. Beloof jezelf dat je drie taken van die lijst moet afronden. Als je aan meer taken toekomt, is dat alleen maar mooi meegenomen! Op die manier vermindert de druk en kun je een realistisch doel vaststellen.
2. Werk met tussentijdse deadlines
Verminder uitstelgedrag door grote taken op te splitsen in behapbare stukken. Dit maakt ze minder overweldigend en stelt je in staat je te concentreren op één aspect tegelijk.
3. Beloon jezelf
Stel een beloningssysteem op wanneer je tussentijdse deadlines behaalt. Dit creëert een positieve associatie met het voltooien van taken en moedigt je aan om consistent te blijven.
4. Vraag om hulp
Bespreek je doelen en voortgang met vrienden, familie en collega’s. Tijdens het schrijven van mijn boek had ik een Instagram-account aangemaakt waarin ik mijn schrijfproces deelde. Dit werkte heel motiverend omdat ik mijn proces moest bewijzen. Hierdoor steeg mijn verantwoordelijkheidsgevoel en kreeg ik meer motivatie. Ga op zoek naar manieren om externe ondersteuning te krijgen die jou kunnen helpen. Je kan ook met studiegenootjes afspreken om jullie proces elke dag met elkaar te delen, bijvoorbeeld.
5. Ontdek het plezier van vooruitwerken
Vooruitwerken kan heel motiverend werken om uitstelgedrag te verminderen. In plaats van taken tot het laatste moment uit te stellen, probeer je te genieten van de vrijheid die vooruitwerken met zich meebrengt. Door vooruit te werken, creëer je een buffer tegen onverwachte problemen en verminder je de stress dat last-minute werk met zich meebrengt. Dit werkt heel goed als je zoals CB-student Sterre last hebt van perfectionisme.