Lynn Letteboer
Onderwijs

Lynn pleit voor openheid over seksualiteit: 'Het moet normaal en leuk zijn om erover te praten'

Toen het Creative Business-student Lynn Letteboer opviel dat er geen erotische vrouwenbladen op de markt waren, kwam ze met het idee om tijdens haar specialisatie een magazine over dit onderwerp te ontwikkelen. “Het doel van het blad Poespas is om ervoor te zorgen dat vrouwen zich comfortabel voelen en niet schrikken als het onderwerp seks ter sprake komt, want het is iets normaals en zelfs iets leuks.”

Lynn is altijd creatief geweest. “Toen ik heel jong was, was ik altijd al in het grote overhemd van mijn opa aan het schilderen en kleien,” vertelt ze. Later ontwikkelde Lynn haar creativiteit in de grafische vormgeving en kwam ze terecht bij de mediaopleiding Creative Business. Daar ontwikkelde ze tijdens haar specialisatie een magazine en ging ze aan de slag als hoofdredacteur.  

In het afgelopen half jaar volgde Lynn de specialisatie Journalistiek Research. Dat ze ook goed zou zijn in het schrijven, had ze niet zien aankomen. “Schrijven lag mij niet echt, maar in het eerste jaar van de studie moesten we een verhaal schrijven en toen kwam ik erachter dat ik er best wel goed in was. Ik houd van het horen van verhalen en vind het super tof om die op een mooie manier te kunnen vertellen,” vertelt Lynn. Eerst twijfelde ze over het kiezen voor de audiovisuele specialisatie, maar ook daar had ze een oplossing voor: “Ik doe nu de specialisatie journalistiek en ik ga volgend jaar de minor Audiovisuele Storytelling volgen. Op die manier krijg ik van beide richtingen wat mee.”  

De specialisatie 

In twee periodes specialiseer je je binnen de journalistiek. Tijdens de eerste periode van de specialisatie krijgen studenten elke week een gastles van interessante mensen, zoals schrijvers en redacteuren, die werken bij communicatieafdelingen van bedrijven of magazines. “In de eerste periode moesten we een idee bedenken voor een magazine en een plan maken, inclusief een bladformule. Ik merkte dat er nog geen erotisch blad voor vrouwen op de markt was, dus dat leek mij interessant om verder uit te werken. Ik heb een bladformule gemaakt, inclusief een cover, stijlguide en rubrieken, en dit aan het einde van de periode gepitcht. Iedereen in de klas kon stemmen op zijn of haar favoriete idee,” vertelt Lynn.  

Uiteindelijk kwamen er zes ideeën uit en werden er redacties gevormd. Ook het idee van Lynn werd gekozen. “Zo ontstond er een redactie van zes mensen, inclusief mezelf als hoofdredacteur, een eindredacteur, een beeldredacteur, een onderzoeker en twee vormgevers.” 

Lynn Letteboer en team.jpg

Lynn en haar redactie van het magazine Poespas

Het ontstaan van het idee 

Lynn vindt het belangrijk dat er openlijk over erotiek en seksualiteit wordt gepraat. "Mensen moeten zich comfortabel voelen bij dit onderwerp en weten dat het oké is om erover te praten. Het doel is om het normaal en leuk te maken," zegt ze. Ze vindt het ook oneerlijk dat er wel mannenbladen, maar geen vrouwenbladen zijn die zich op erotiek richten.  

Lynn is altijd open geweest over seks en ziet het als een normaal onderwerp. "Er rust nog een groot taboe op, terwijl het juist interessant is om te bespreken," legt ze uit. Ze verwijst naar het tijdschrift Playgirl, dat zich op erotiek richtte maar vooral populair was onder homo’s en merkt op dat vrouwenbladen deze niche nog niet volledig hebben ingevuld. 

Het magazine: Poespas 

Met het magazine richten Lynn en haar redactie zich op vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Het blad focust op erotiek met de combinatie van luchtige verhalen, zoals tips, weetjes en taboedoorbrekende verhalen van andere vrouwen. “We hebben er ook een erotisch verhaal in staan met een fotoreportage en ook een interview met een meisje dat weinig seks kan hebben door een huidaandoening. Dus we gaan zeker in op de taboes met dit magazine,” vertelt Lynn. 

Lynn schreef zelf een erotisch verhaal. “Het is best ingewikkeld om te bedenken hoe je zoiets schrijft met de hartkloppingen en het uitleggen van genot. Dat is een hele andere manier van schrijven,” vertelt Lynn. “Mijn moeder heeft zelfs mijn erotische verhaal gelezen en vond het geweldig!” 

Reacties van de buitenwereld 

Hoe reageerden de mensen om haar heen toen ze met dit idee kwam? “Eigenlijk heel positief. Ik twijfelde eerst wel over het idee, omdat ik dacht dat het een nieuw en ongewoon onderwerp was, vooral voor jongeren om in te leveren op school. Maar mijn docenten vonden het juist heel leuk. Wat leuk is aan Creative Business, is dat iedereen, inclusief de docenten, heel open-minded is. Een van onze docenten, die ons beoordeelt op schrijven, heeft zelf erotische boeken geschreven. Zij vond het fantastisch dat we ons hiermee bezighielden en steunde ons volledig.” 

Of Lynn verder zou willen gaan met het magazine? "Ooit misschien wel, maar nu ben ik te druk," zegt ze. Volgend jaar gaat ze beginnen met haar minor en stage, dus op dit moment is het niet haalbaar. Ze merkt echter dat ze het leuk vindt om met een magazine bezig te zijn. "Misschien begin ik ooit bij een ander tijdschrift, zoals LINDA of &C, en werk ik dan door naar een eigen magazine."  

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Documentaire Onderwijs

Media, Informatie en Communicatie-studente raakt met documentaire over broer

04 mei 2018
Lois Senger Onderwijs

Lois maakte een podcast over moeilijke gesprekken: 'Ik wist vaak zelf niet wat ik moest zeggen'

11 juli 2024
Studentenleven

Naast studeren spelen bij een studentenharmonieorkest: ‘Het helpt me om m’n hoofd leeg te maken’