Pim werkt op de communicatieafdeling van FC Twente: ‘Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines’
Als echte voetbalfan, en specifiek Twente-fan, leek FC Twente Pim Olde Hampsink een uitstekende werkplek. Hij was eigenlijk nog bezig met zijn Fast Forward Traject bij Saxion, maar deze kans kon hij niet laten gaan. "Ik zag FC Twente altijd al als een leuke werkplek, maar had niet gedacht dat ik er nu al zou werken.”
Communicatie bij FC Twente
"Ik werk nu iets meer dan twee jaar op de afdeling communicatie bij FC Twente. Samen met een collega ben ik onder andere verantwoordelijk voor de social media.” Naast redactionele communicatietaken voor heel FC Twente, is Pim ook persvoorlichter voor het vrouwenvoetbal. "Bij het mannenvoetbal is er altijd een vaste persvoorlichter, Richard Peters. Hij bewaakt het verhaal van de club in de media. Ik doe dat bij de vrouwen. Ik hou nauwlettend in de gaten wat er wordt gezegd en geschreven op social media." Voor deze functie heeft Pim veel contact met organisaties als ESPN, NOS, Voetbal International, UEFA en de KNVB. "Wanneer er een interviewaanvraag komt, zorg ik dat die bij de speelsters of trainer terechtkomt. Soms bereiden we het interview ook voor, maar dat is vaak niet nodig. Spelers bij Twente zijn heel vrij in wat ze vertellen."
Fulltime baan
Pim zag de functie van communicatiemedewerker bij Twente op social media voorbijkomen. "Toen ik de vacature zag, zat ik nog in mijn Fast Forward Traineeship. Twente zocht een fulltime-medewerker dus besloot ik uit het traject te stappen." FC Twente leek Pim altijd al een leuke werkplek, maar hij solliciteerde niet met de verwachting dat hij al werd aangenomen. "Ik dacht: ik probeer het gewoon, en met succes! Ik kreeg een opdracht. Binnen een uur moest ik een nieuwsbericht schrijven over een wedstrijd. Dat past ook goed bij het werk. Je moet een snelle pen hebben. Op het moment dat we een wedstrijd winnen, moet er binnen een uur een artikel met onze reactie online staan."
Voetbalfan
Een kans om bij FC Twente te werken kon Pim niet aan zich voorbij laten gaan. "Ik ben voetbalfan, dat scheelt. Op een communicatieafdeling schrijf je veel. Het is dan nog leuker als je kunt schrijven over dingen die je zelf ook leuk vindt. Voetbal ligt mij na aan het hart." Vanuit deze gedachte leek het Pim leuk om te gaan werken bij de club waar hij zelf fan van is. Dat is natuurlijk extra leuk als het goed gaat, maar Pim uit zijn emoties niet in zijn werk. "Wij moeten altijd zo feitelijk mogelijk verslag doen. Dat neemt niet weg dat we wel juichen als we gewonnen hebben. Het is wel snel schakelen, want binnen 30 seconden moet er dan iets online komen. Ik moet wel toegeven dat ik nog maar twee jaar bij de club ben. In deze twee jaar gaat het hartstikke goed met de club op sportief gebied, dus ik heb nog geen mindere periode meegemaakt."
Wedstrijd tot wedstrijd
De werkweken van Pim en zijn collega’s worden bepaald door de wedstrijden. "We leven echt van wedstrijd tot wedstrijd. Voor de wedstrijd begint, moet alles klaar zijn en daar komt veel bij kijken. Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines. Soms is het daarom wel moeilijk om het grotere plaatje te blijven zien." Niet alleen qua inhoud zijn de wedstrijden leidend, ook qua timing is Pim afhankelijk van de wedstrijden. "Op wedstrijddagen ben ik er twee uur van tevoren en vaak loop ik twee uur na afloop weer naar buiten. Ik werk in het weekend dus vaak hele en soms halve dagen."
In de media
Pim vindt de interesse van het publiek in de ontwikkelen bij de club het leukste aan zijn werk. "Twente heeft een grote achterban. Daardoor heeft alles wat hier gebeurt een bepaalde nieuwswaarde. Dat merk je aan alles." Pims zelfgeschreven berichten verschijnen regelmatig in het nieuws. "Als we een wedstrijdverslag plaatsen, zie je dat andere media zoals NU.nl, Tubantia of Voetbal International dat oppakken."
Als we een wedstrijdverslag plaatsen, zie je dat andere media zoals NU.nl, Tubantia of Voetbal International dat oppakken.
Buitenlandse trips
Voor zijn werk mag Pim ook af en toe naar het buitenland. "Ik ben nauw betrokken bij het vrouwenvoetbal en de speelsters doen het erg goed. Ze zijn landskampioen geworden en speelden in de voorronde van de Champions League. Ik ben elke wedstrijd aanwezig, zo ben ik ook samen met de selectie en staf naar Zweden afgereisd voor een uitduel. Daar waren ook hele delegaties van de UEFA, het was een serieuze bedoeling." Dat is niet het enige buitenlandse tripje dat Pim voor zijn werk mocht maken. Hij ging ook naar Londen met de KNVB. "De KNVB heeft een fieldtrip georganiseerd voor mensen die betrokken zijn bij het vrouwenvoetbal. We hebben een wedstrijd bezocht van het Nederlandse elftal tegen Engeland op Wembley. Heel vet met 90.000 supporters in een stadion. Ze gaven ons een inkijkje bij clubs in een ander land en Engeland is echt toonaangevend."
Kwaliteit leveren
Voor studenten die ook een baan op het oog hebben die hen heel vet lijkt, heeft Pim een tip. "Het is heel cliché, maar zorg dat je cv en motivatiebrief op orde zijn. Ik bedoel daarmee niet dat het inhoudelijk heel bijzonder hoeft te zijn, je moet gewoon dichtbij jezelf blijven. Het is wel belangrijk dat er geen spelfouten in staan. Ik zou echt aanraden om die te laten checken door anderen." Pim weet zeker dat dit heeft geholpen in zijn sollicitatieproces. "Ik ben gestructureerd. Het werk dat ik aanlever, klopt. Daardoor heb ik die opdracht ook binnen een uur gehaald. Het hoeft niet meteen je levenswerk te zijn, maar je moet wel zorgen dat het klopt wat je opschrijft. In mijn werk is weinig fouten maken belangrijk, want alles ligt onder een vergrootglas in de media."