Potentie ontsluiten met FastSwitch: lerende organisatie Gemeente Almelo doet het
Bij Gemeente Almelo staan teammanagers Koos Luiten en Bernd Zweverink aan het roer van twee van de vier sociale wijkteams. Door middel van het FastSwitch-programma binden ze passende potentials aan hun organisatie. Met focus op individuele ontwikkeling brengen ze een frisse energie in het zorglandschap. In dit interview vertellen ze hoe ze dit aanpakken en welke impact het heeft.
Verantwoordelijk voor grote teams
Ik spreek met Koos Luiten en Bernd Zweverink van gemeente Almelo. Ze begeleiden FastSwitch-studenten die worden opgeleid tot hbo jeugd- en gezinsprofessional. Beide heren zijn teammanager van een van de vier sociale wijkteams in Almelo. Koos heeft wijkteam Noord onder zijn hoede, Bernd wijkteam Zuid. ‘Met in totaal vier teammanagers zijn we verantwoordelijk voor het geheel van de wijkteams van Almelo. We praten dan over ongeveer 20-25 mensen per wijkteam, in totaal ongeveer 100 mensen.'
Relatief nieuwe functies & teamstructuur
Sinds oktober vervullen Bernd en Koos de nieuwe rol van teammanager. Daarvoor waren ze teamleider waarin ze gelijksoortige werkzaamheden deden. Dit heeft te maken met een pilot om te kijken hoe het beste sturing gegeven kon worden aan de teams. Dit heeft vanaf oktober een doorstart gekregen. ‘We zijn nog steeds zoekende hoe we dit het beste kunnen organiseren met elkaar. Daarin heb je de medewerkers ook écht heel hard nodig’, aldus Bernd.
FastSwitch past goed in het plaatje
‘We hebben te maken met veel uitdagingen. We werken in wijkgerichte teams. Het is daarin van belang dat je goed samenwerkt. Niet alleen intern, maar ook extern. Elke medewerker geeft uitvoering aan de WMO of de Jeugdwet. Het is een uitdaging om deze goed neer te zetten. Iedereen doet als individu zijn best, maar ook als organisatie moet je jezelf hier continu verbeteren.’ Koos geeft aan dat FastSwitch goed in dit plaatje past. ‘Je hebt te maken met medewerkers die zich laten omscholen en een bepaalde levenservaring met zich meebrengen. Dat is ergens al heel erg fijn, omdat dit in het werk zelf ontzettend belangrijk en van meerwaarde is.’
Je hebt te maken met medewerkers die zich laten omscholen en een bepaalde levenservaring met zich meebrengen. Dat is ergens al heel erg fijn, omdat dit in het werk zelf ontzettend belangrijk en van meerwaarde is.
Meer weten over FastSwitch bij Saxion?
Ontdek het hierWe zijn een lerende organisatie
Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor ‘startende’ werknemers. ‘Medewerkers die net een opleiding hebben afgerond zijn ook zeker van meerwaarde. Je merkt dat ze erg leergierig én nieuwsgierig zijn. Ze willen alles weten. Ook dat werkt twee kanten op: want op het moment dat je je huidige werkzaamheden moet uitleggen, ga je zelf ook reflecteren en nadenken. Doen we het nog wel op de juiste manier?’ zegt Koos. Gemeente Almelo is een lerende organisatie. Medewerkers leren van elkaar en de nieuwe aanwas. Zelfontwikkeling staat dan ook hoog in het vaandel.
Individuele aandacht voor medewerkers
Voordat Koos en Bernd de nieuwe functie kregen, was er voor hun gevoel te weinig individuele aandacht voor de medewerkers. Intern is besloten om het een en ander anders te gaan organiseren. Tijd en aandacht voor de medewerker blijkt het belangrijkste te zijn. Koos: ‘Je hebt meer contact, leert zelf meer en volgt de verschillende ontwikkelsporen die medewerkers afleggen. Dat kan heel inspirerend werken. Waar de een zich meer wil ontwikkelen in zijn eigen functie, kan een ander zich meer ontwikkelen richting een andere functie. Medewerkers moeten die veiligheid en vrijheid kunnen ervaren.’ Bernd vult hierbij aan: ‘Tegelijkertijd is het onze taak ook om aandacht te hebben voor de persoon en hoe je met een carrièreswitch omgaat. Je hebt ook te maken met het reilen en zeilen thuis. Het maakt je wellicht wat onzeker om je weg te vinden in de nieuwe wereld waar je bent ingestapt. Het helpt om hier open en eerlijk over te blijven communiceren.’
Op zoek naar geschikte medewerkers
De krapte op de arbeidsmarkt is iets minder, maar nog steeds merkbaar. Bernd: ‘Als je een vacature uitzet, krijg je niet massaal reacties. In elk geval als het gaat om specialisten als coaches Jeugd- en Gezin professionals. Hiervoor moet je een SKJ-registratie hebben. Als je ze dan al te spreken krijgt, is het vaak de vraag of het profiel ook past. Wat is de achtergrond, ervaring, past het binnen de setting van Gemeente Almelo? En wat is er eventueel voor nodig om dit passend te maken?’ Gemeente Almelo start met het FastSwitch traject om de aanwas te vergroten. Het eerste jaar steken ze ambitieus in. ‘We waren gestart met 5/6 trainees vanuit Saxion. Dat was eigenlijk iets te veel van het goede. Je wilt wel de juiste begeleiding kunnen bieden. En de huidige senior coaches de ruimte geven om de trainees inhoudelijk te kunnen ondersteunen en begeleiden’, geeft Koos aan.
Gedoseerd maar goed
‘We hebben ervoor gekozen om nu twee trainees per jaar te begeleiden en het liefst ook op één instroommoment. Dat is wat meer gedoseerd en kun je net wat beter reguleren. Hiermee heb je ook de onverdeelde aandacht voor de trainees’, zegt Bernd. Het FastSwitch traject werkt goed voor beide kanten – Gemeente Almelo kan potentials vormen, kneden en meenemen in toekomstige organisatieplannen. Het voordeel voor potentials is dat ze voor een bepaalde tijd duidelijkheid en zekerheid hebben.
Wat ik mooi vind aan deze constructie is dat de mensen die je opleidt tot professional vaak meer levenservaring hebben.
Zo ziet het traject eruit voor de trainees
Het is flink aanpoten voor de trainees. ‘Een trainee loopt in principe mee met alle wijkcoaches van het betreffende wijkteam. Er is dus niet alleen begeleiding door de Senior Wijkcoach waar diegene aan gekoppeld is. Daarnaast moeten ze modules doen vanuit Saxion. Dat kan soms best pittig zijn, werken en leren tegelijk. Het vraagt echt iets van je privésituatie. We horen trainees ook wel eens zeggen: we zijn dit jaar geen vriendin, zus of partner’, zegt Koos. Elke drie maanden is er vanuit school een evaluatiemoment, daarbij zijn Koos en Bernd aanwezig. Uiteindelijk gaat ook de beslissing gemaakt worden of de uitvoering in de praktijk voldoende is en het jaar succesvol doorlopen is. Op de werkvloer zijn er regelmatig voortgangsgesprekken, maar spreken ze de trainees ook geregeld tussendoor. Verder zijn er meerdere gesprekken in samenwerking met de docenten van Saxion.
Voordeel van FastSwitch
Bernd: ‘Wat ik mooi vind aan deze constructie is dat de mensen die je opleidt tot professional, vaak meer levenservaring hebben. Het is voor beide kanten een behoorlijke investering, maar het levert ook voor beide partijen wat op. Dit vertaalt zich vooral in nieuwe energie. De trainee is blij met de nieuwe functie als coach Jeugd en Gezin en als organisatie zijn we blij met nieuwe medewerkers die we zelf mede hebben kunnen opleiden en die een frisse blik op het werk met zich meebrengen. Dat is echt heel waardevol. We zijn daar, vanuit Gemeente Almelo, erg blij mee', vult Bernd aan.
Ook aan de slag met FastSwitch?
FastSwitch biedt jouw nieuwe medewerker(s) snel kennis en skills die direct toepasbaar zijn binnen je organisatie. Leren en werken lopen parallel. Ben jij de werkgever die ook de waarde ziet van gemotiveerde carrièreswitchers en wil investeren in de toekomst? Klik dan hier.