Sam Rikhof
Onderwijs

Bedrijfskunde-student Sam werd geselecteerd voor een audit experience in Parijs: ‘Ik dacht niet dat het zou lukken’

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Sam Rikhof is een ambitieuze derdejaarsstudent Bedrijfskunde. Op Instagram zag ze een advertentie voorbijkomen van een audit experience van accountancybureau Mazars. Ze werd toegelaten en ging voor een week naar het hoofdkantoor in Parijs. Inmiddels heeft ze een stage bij het bedrijf binnengesleept. "Ik vind het leuk om iets te doen waarvan ik eigenlijk niet weet hoe het moet."

Mazars 

Toen Sam een advertentie van een audit experience bij Mazars voorbij zag komen, durfde ze niet te dromen dat ze ook daadwerkelijk naar Parijs zou gaan. “Ik zag de advertentie en ik dacht eigenlijk niet dat het zou lukken. Toch heb ik het geprobeerd en ik werd uitgenodigd.” Mazars is een wereldwijd accountancybureau. Het was niet zo dat Sam per se iets had met dit bedrijf, maar ze kende de naam wel. “Ze zijn op meerdere plekken in Nederland gevestigd. Ze houden zich bezig met de audit, maar doen er nog heel veel andere dingen bij.” 

Accountancy 

Als Bedrijfskundestudent heeft Sam eigenlijk niet zo veel te maken met audits. Toch wekte het altijd al haar interesse. “Het leek me interessant, ik weet eigenlijk niet waarom. In het hbo zit voor mij soms wat weinig uitdaging, daarom was ik op zoek naar iets extra’s. De prestige en uitdaging van de audit trok mij aan.” De wereld van accountancy zit ingewikkeld in elkaar, zegt Sam. “Het is heel breed en lastig om helemaal uit te leggen wat een audit precies inhoudt. Het gaat onder andere om de controle van een bedrijf van de jaarverslagen. Het is belangrijk dat bedrijven geen dingen achterhouden.” 

Sam Rikhof Parijs.jpg

Toelating 

Niet iedereen die interesse had mocht ook daadwerkelijk mee naar het hoofdkantoor in Parijs. De selectieprocedure was niet makkelijk. “Ik moest eerst thuis toetsen maken, deze heb ik gehaald en toen werd ik uitgenodigd voor de selectiedag. De selectiedag bestond uit drie onderdelen. Een gesprek over hoe je de toets en persoonlijkheidstest had gemaakt. Ook was er nog een onderdeel waarbij je in gesprek ging met een partner van Mazars. Als je heel ver gevorderd bent als auditor, dan word je partner van bepaalde bedrijven. Naast dit gesprek, was er ook nog een VR experience. Met een bril op ging je een dag meelopen op kantoor. Aan het einde was er een borrel met alle deelnemers.” Van een groots aantal aanmeldingen mochten er uiteindelijk ongeveer 15 mensen mee naar Parijs. 

Parijs 

Eenmaal aangekomen in Parijs bezocht de groep het hoofdkantoor van Mazars. “We kregen een rondleiding en uitleg over het bedrijf. De lunch was elke dag erg uitgebreid, want dat gaat altijd zo in Parijs. Vervolgens kregen we verschillende workshops, dit varieerde van wat Audit precies inhoudt tot aan het bevorderen van je presentatie skills. We sliepen in een hotel en de volgende dag kregen we een businesscase waar we in groepjes drie dagen aan gingen werken. Uiteindelijk moest je het plan ook presenteren. Tijdens de presentaties werd er ook een winnaar gekozen en mijn groepje kwam als winnaar uit de bus.” 

We kregen een rondleiding en uitleg over het bedrijf. De lunch was elke dag erg uitgebreid, want dat gaat altijd zo in Parijs.

Sam Rikhof
Bedrijfskundestudent Sam Rikhof vertelt over haar ervaringen in Parijs

Toekomstbeeld 

Het avontuur in Parijs heeft voor Sam een duidelijker beeld geschetst over wat ze in de toekomst wil. Werken in de accountancy lijkt haar leuk door de uitdaging. “In dit vak kan ik heel erg groeien en veel dingen leren. Door deze Audit Experience kon ik alles meemaken rondom de audit. Er was constant gelegenheid om vragen te stellen over het vak. Bedrijfskunde is een brede studie. Eerst dacht ik dat ik marketing interessant vond, maar tijdens mijn stage kwam ik erachter dat het niet bij mij past. Ik vind het leuk om iets te doen waarvan ik niet meteen begrijp hoe het moet. Ik heb uitdaging nodig om gemotiveerd te blijven.” Na het avontuur kreeg Sam een baan aangeboden, maar ze moet nog een jaar studeren en daarna haar master op de universiteit volgen. “Voor nu heb ik geregeld dat ik bij Mazars ga stagelopen en daarna zie ik het wel verder.” 

Sam Rikhof Parijs2.jpg

Terugblik 

Sam is trots dat ze ondanks haar twijfels de toelatingstoetsen heeft gemaakt. “Toen ik de advertentie zag, twijfelde ik heel erg. Je moet toch moeite ergens voor doen en misschien wordt het niks. Uiteindelijk hadden maar 25 mensen van alle aanmeldingen de toetsen gehaald. Ik ben blij dat ik er echt mijn best voor heb gedaan.” Het leukste vond ze om gelijkgestemden te ontmoeten. “In een korte tijd word je erg hecht, niemand kende elkaar van tevoren. We hadden het veel over onze toekomstplannen en doelen. De meeste deelnemers kwamen van de universiteit en er waren ook internationale studenten. Het was leerzaam om al deze ervaringen met elkaar te delen.” Naast alle formele gedeeltes was er ook ruimte voor plezier. “De avonden waren ingedeeld op thema’s. We hadden een casual diner, maar ook een heel chic diner. Het is wel grappig om te zien dat iedereen zo’n thema anders interpreteert.” 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Anouk Grothe Onderwijs

Anouk verduurzaamde het productieproces bij het Nationaal Opera Ballet: 'Ik wil werken vanuit liefde voor textiel en de planeet'

29 mei 2024
Timber Haaker (Fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Een hart dat brandt voor circulariteit: Timber Haaker geïnstalleerd als lector Businessmodellen

27 mei 2024
Kevin Brethouwer Ondernemerschap

Kevin zette tijdens zijn studie z'n eigen onderneming in fietsonderdelen op