Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers)
Onderwijs

Tips van een student: hoe maak je de beste (last-minute) studiekeuze?

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Het maken van een studiekeuze is een lastige opdracht. Het lijkt alsof er veel van deze keuze afhangt. Als toekomstige student kan het moeilijk zijn om een beslissing te nemen, vooral nu de zomer nadert en de deadline om een keuze te maken snel dichterbij komt. Daarom delen wij de tips van studentredacteur Kiki.

Baseer je keuze op persoonlijke interesses 

Maak een studiekeuze gebaseerd op je persoonlijke interesses. Probeer niet alleen te bedenken welke beroepen je leuk lijken om later uit te beoefenen. Het kan moeilijk zijn om je in te beelden hoe dat echt gaat zijn. Daarom is het makkelijker om na te denken wat je interesses zijn. Waar wil je meer over leren? Probeer een richting te kiezen in plaats van een specifiek vak. Kies vervolgens een opleiding in die richting, dit kan een specifieke opleiding zijn maar ook een bredere waarbij je verschillende kanten op kunt. Je hoeft niet vast te zitten aan het werk dat je na je opleiding doet, aangezien de wereld voortdurend verandert en het werkveld mee verandert. Met een hbo-opleiding word je opgeleid om je aan te passen aan deze veranderingen.  

Vraag hulp aan je omgeving 

Misschien kun je zelf niet bedenken wat je interessant vindt. Vraag dan eens aan mensen in je omgeving wat voor werk ze doen en welke studie ze hebben gevolgd. Door persoonlijke ervaringen te horen, kun je soms een beter beeld krijgen van een vakgebied of studie. Ook kun je mensen die jou goed kennen vragen wat zij denken dat bij jou past. Vaak kunnen vrienden of familieleden je op ideeën brengen waar je zelf nog niet aan had gedacht. 

Bezoek een (last-minute) oriëntatiemoment 

Ga naar een open dag of, als het al laat is, naar het last-minute studiekeuze-evenement. Door een fysiek oriëntatiemoment op Saxion bij te wonen, kunnen wij je het beste helpen bij het maken van een studiekeuze. Op deze evenementen zijn docenten en studenten aanwezig die je kunnen informeren aan de hand van hun persoonlijke ervaringen. Ook biedt het studiekeuze-evenement hulp bij last-minute studiekeuzes, zodat je toch nog vóór 15 augustus een keuze kunt maken als je in september wilt beginnen met een opleiding, bijvoorbeeld na een herkansing van een examen of als je van opleiding wilt veranderen. Daarnaast wordt er praktische ondersteuning geboden met betrekking tot zowel de toelatingseisen als de betaling van het collegegeld. Er zijn ook speciale informatievoorlichtingen voor ouders. 

Kom jij naar het Last Minute Studiekeuze Event?

Wil jij in september starten met een opleiding en ben je nog niet uit je studiekeuze? Meld je dan aan voor het Last Minute Studiekeuze Event op 26 juni!

Vaak kunnen vrienden of familieleden je op ideeën brengen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers)
Kiki Hannink deelt tips over het maken van de beste (last-minute) studiekeuze

Maak een shortlist 

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is het aan te raden om een lijst te maken met je favoriete opleidingen. Beperk je shortlist niet alleen tot opleidingen die heel erg op elkaar lijken, maar neem juist een kijkje bij verschillende vakgebieden. Zet de verschillende opleidingen op een rijtje en vergelijk ze met elkaar. Op deze manier kun je een overzicht krijgen van de verschillende opties, in plaats van dat je meteen een favoriet kiest uit een grote hoeveelheid keuzes. Ook kun je op deze manier de voor- en nadelen beter tegen elkaar afwegen.  

De verkeerde keuze bestaat niet 

Als laatste wil ik benadrukken dat je de keuze niet groter moet maken dan hij is. Het is moeilijk om meteen de juiste keuze te maken. Veel studenten wisselen van studie of gaan later iets heel anders doen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Misschien bestaat de juiste keuze dus wel helemaal niet. Kies een opleiding die je leuk en leerzaam vindt. Je ontwikkelt je tijdens je studie zowel persoonlijk als professioneel. Je hoeft van tevoren nog niet precies te weten hoe je dit later gaat gebruiken. Zelfs als je spijt hebt van je studiekeuze, kom je uiteindelijk wel op de plek terecht waar je het beste past, zij het met een paar omwegen. Heb vertrouwen in je eigen keuze en maak er een mooie en leerzame tijd van. 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

IMG_0095.jpeg Onderwijs

Potentie ontsluiten met FastSwitch: lerende organisatie Gemeente Almelo doet het

02 juli 2024
Anka Mulder Corporate

Vijf vragen aan Anka Mulder over ‘Talent voor de toekomst’: de nieuwe strategie van Saxion

28 juni 2024
Onderwijs

Anniek jaagt met master Leren en Innoveren nieuwe droom na: ‘Soms kom je erachter dat er meer is’