Mechatronica student Milan
Onderwijs

Milan biedt totaalplannen voor slimme woningtechnologie aan

Elçin Coraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Vanaf een jonge leeftijd wist Milan Scherpen al dat zijn interesse bij techniek lag. Toen hij een kans zag in de markt voor slimme woningtechnologie, richtte hij MiLamp op. “Ik geloof dat je, als je extra inzet toont, daar ook voor beloond moet worden. Ondernemen sprak me aan vanwege die mogelijkheid: hoe harder je werkt, hoe meer je ervoor terugkrijgt.”

Hoi Milan, wil je jezelf voorstellen? 

“Ik ben Milan Scherpen en ik kom uit Coevorden. Tijdens mijn middelbareschooltijd ontdekte ik al snel mijn passie voor techniek. Daarom koos ik op de havo voor het vakkenpakket natuur en techniek. Mijn vader heeft daarnaast een eigen bedrijf in de mengindustrie en op een gegeven moment wilde ik daar meelopen. Toen wist ik dat mijn interesse bij techniek lag en ik er meer over wilde leren. Tijdens de open dag voor Mechatronica ontdekte ik dat dit echt de studie was waar ik naar op zoek was, en nu zit ik al drie jaar met veel plezier op deze opleiding.” 

Wat maakt jouw studie zo leuk? 

"Ik zie mijn studie als een uit de hand gelopen vak uit mijn middelbareschooltijd. Het vak ONO op school gaf mij al een voorproefje van projectmatig werken, waarbij je in groepsverband oplossingen bedenkt voor opdrachtgevers uit het werkveld. Nu op hbo heb ik de kennis om die oplossingen daadwerkelijk te realiseren. De studie Mechatronica is een combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek en informatica, waarbij we leren om deze disciplines toe te passen en te combineren om tot totaaloplossingen te komen." 

Hoe ben je begonnen met je eigen bedrijf? 

"Toen ik bij in de supermarkt werkte, merkte ik dat werken voor een baas me niet voldoende voldoening gaf. Ik geloof dat je, als je extra inzet toont, daar ook voor beloond moet worden. Ondernemen sprak me aan vanwege die mogelijkheid: hoe harder je werkt, hoe meer je ervoor terugkrijgt. Tijdens de coronapandemie besloot ik dat ik graag wilde ondernemen, en zo is MiLamp ontstaan." 

Ik wist al dat ik een bedrijf wilde starten in de sector van slimme woningtechnologie en was alleen nog op zoek naar een passende naam. Op een nacht schoot ik wakker en ineens wist ik het: mijn bedrijf moest ‘MiLamp’ heten.

Wat is MiLamp? 

“MiLamp begon met een focus op slimme verlichting voor thuisgebruik maar is nu uitgebreid naar een advies-, verkoop- en installatiebedrijf voor diverse slimme woningproducten. Het onderscheidt zich door totaaloplossingen aan te bieden, inclusief advies, aankoop en installatie. Het idee ontstond tijdens de coronapandemie, toen ik me realiseerde dat slimme technologie voor iedereen toegankelijk moest zijn, ook voor ouderen. Ik heb bijvoorbeeld een beveiligingssysteem geïnstalleerd waarbij mijn grootouders een melding krijgen op hun televisie als er iemand voor hun deur staat.” 

Wat maakt MiLamp zo uniek? 

“MiLamp onderscheidt zich door slimme apparaten die elk een eigen app hebben, in één app bij elkaar te brengen. Vanaf nu is slechts één app nodig voor de bediening van het hele huis, zoals het automatisch inschakelen van verlichting, verwarming en het openen van gordijnen bij thuiskomst. Slimme technologie in huis bespaart energie en is erg gewild bij mensen met smartphones die hulp willen bij het installeren ervan. MiLamp springt hierop in om deze technologieën voor hen te installeren.” 

Je hebt de minor Startup Ondernemer gevolgd. Hoe heb je dit ervaren? 

“Ik ben afgelopen februari gestart met MiLamp. Het begin van het ondernemerschap voelt een beetje stuurloos, omdat je nog niet precies weet wat je moet doen. Je gaat gewoon aan de slag en doet wat je denkt dat goed is. En eerlijk gezegd kom je daar best ver mee. Tijdens de minor Startup Ondernemer merkte ik dat ik dingen heb geleerd die ik eerder had gemist. Het is geweldig om met andere ondernemers in de klas te zitten. Ondernemende studenten hebben een actieve, motiverende houding en dat werkt echt aanstekelijk.” 

Wat zijn je toekomstplannen voor MiLamp? 

"MiLamp staat nog in de kinderschoenen, maar ik ben serieus aan het kijken hoe ik kan gaan schalen. Ik overweeg een webshop zodat klanten zelf producten kunnen bestellen, mochten ze geen installatie willen. Verder zou ik graag een eigen kantoor showroom willen hebben, waar ik klanten kan ontvangen en demonstreren wat MiLamp te bieden heeft. Uiteindelijk is mijn doel om MiLamp landelijk op de kaart te zetten en misschien zelfs internationale kansen te verkennen." 

Heb je tips voor nieuwe ondernemers? 

"Als je net begint als ondernemer, investeer dan meteen in een goed boekhoudpakket. Excel is handig, maar kan al snel onoverzichtelijk worden. Veel boekhoudpakketten bieden ook proefperiodes aan als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel."

Wil jij ook ondernemen?

De minor Startup Ondernemer is bedoeld voor ondernemende en ambitieuze studenten die topondernemers willen worden. Studenten leren om hun idee voor een onderneming om te zetten in een toekomstgericht bedrijf of om hun huidige onderneming naar een hoger niveau te brengen. Geïnteresseerd? In februari en september start de minor. Bekijk de mogelijkheden en meld je aan!

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeerde Creative Business bij Saxion en werkte bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Ton won Saxion Afstudeerprijs: ‘Ik ga net zolang door totdat ik een weg gevonden heb’

14 oktober 2024
max student.jpg Organisatie

'Een goede accountant ziet meer dan alleen cijfers'

10 oktober 2024
Leon.png Organisatie

'Laat je niet afschrikken door de uitdagingen, want die bieden de grootste kansen om te groeien'